Stovykloje vyko šiuolaikinio šokio užsiėmimai.

Jaunimas, Naujausi

Veprių stovykloje sudėliota „Vasaros dėlionė“

Vida RAMANAUSKIENĖ

Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos programos vadovė

Keturioliktasis Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos Veprių stovyklos vasaros poilsio sezonas kvietė vaikus į programą „Šventosios vingiai. Vasaros dėlionė“. Trijų pamainų 183 dalyviai – ukmergiškiai, svečiai iš aplinkinių rajonų ir didžiųjų miestų, lietuvaičiai iš JAV, Jungtinės Karalystės, Norvegijos – būrėsi draugėn į prasmingas veiklas, nes atostogos stovykloje kiekvienam vaikui yra puiki galimybė stiprinti socialines-emocines kompetencijas, tobulinti gebėjimą bendrauti ir bendradarbiauti, pažinti gimtojo krašto kultūrą, patirti naujų įspūdžių, mokytis savarankiškumo.

Į pirmąją pamainą rinkosi jauniausieji stovyklautojai. Kas rytą pradėję žvalia mankšta, vaikai vis pildė „Vasaros dėlionę“. Tai darė bendraudami su vikingais, lipdydami molio varpelius, keliaudami po senąją Gelvonio kunigaikštystę. Veprių krašto muziejuje susipažino su senoviniais vaikų žaislais, daug šoko, sportavo, dalyvavo linksmųjų estafečių varžybose. Savo neeilinius gebėjimus pademonstravo talentų vakare, šile surado raganų „paliktas“ šluotas, aplankė ir išmatavo riedulius, maudėsi ežere, rašė laiškus draugams.

Vyresniųjų pamainų dalyviams komandinę dvasią pajusti padėjo skautiški išbandymai su jaunimo asociacija „Patirk“. Nemažas būrys stovyklautojų dviračiais leidosi žygin į Deltuvą, keliavo po vaizdingas Veprių apylinkes. Paminėdami Pasaulio lietuvių metus, liepos 6-ąją drauge su vietos bendruomene ant piliakalnio sugiedojo himną. Šiuolaikinio šokio užsiėmimai stovykloje padėjo atrasti naujas muzikos ir judesio jungtis. Stalo žaidimų turnyrai leido atgauti jėgas, o Vietovardžių metams skirti protmūšiai telkė diskusijoms ieškant teisingų atsakymų. Tikras išbandymas – plaukimas Šventąja bei Veprių ežeru baidarėmis, kurį visi sėkmingai įveikė. Susitikimo su Ruklos Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariais metu stovyklautojai sužinojo apie tarnybą, tenkančias užduotis, karjeros galimybes, jėgas išbandė įveikdami kliūčių ruožą, susipažino su ginkluote, turėjo galimybę pajusti važiavimo šarvuočiu „patogumus“. Įsimintina diena vieniems tapo pažintis su Ukmerge, kitiems – su Jonava. Keliaudami grupelėmis Ukmergėje „prakalbino“ miesto skulptūras, aplankė įvairiose vietose „nutūpusius“ balandžius. Išvykos į Jonavą metu pabuvo Krašto muziejuje ir susipažino su paslaptinga bei didinga AB „Achema“ teritorija. Naujų patirčių kiekvienas įgijo įveikdamas „Lokės pėdos“ trasas – čia daug padėjo draugų patarimai, padrąsinimai. Veiklas prasmingai papildė susitikimai su policijos pareigūnais bei kinologais iš šunų dresavimo mokyklėlės „PumZoris“. Laisvalaikiu kiekvienas stovyklautojas galėjo jungtis prie bendraminčių tinklinio, kvadrato aikštelėse, rasti patrauklų stalo žaidimą ir jį išbandyti su draugais, rišti apyrankes.

Daugelis vyresniųjų stovyklautojų Vepriuose susitinka jau ne pirmą vasarą, todėl paliko ir savo dovanas – vadovaujant menininkui Česlovui Lukenskui ruošė eskizus, o vėliau juos „perkėlė“ ir ant autobusų stotelės sienų miestelio centre. Spalvingas ir nuotaikingas bendras piešinys greitai atkreipė gyventojų bei miestelį pravažiuojančių dėmesį, primindamas, kad Vepriams jau 635 metai. Su keramike Vita Vaitkevičiene nulipdė varpelių, kurie papuoš Veprių muziejaus prieangį. O stovyklos teritorijoje drauge sukūrė labirintą – paliko savo atneštą akmenuką, kad lauktų sugrįžtančių kitą vasarą.

Visų trijų pamainų „Vasaros dėlionė“ sudėliota. Už paramą įgyvendinant programą dėkojame tėveliams, rajono savivaldybės administracijai, kuri parėmė 60 vaikų stovyklavimą (iš viso stovyklavo 106 ukmergiškiai), Švietimo mainų paramos fondo TAPK2 projektui, kurio daline parama galėjo pasinaudoti 64 stovyklautojai. Nuoširdus ačiū stovyklos darbuotojams, o ypač – atsakingų ir ištvermingų vadovų komandoms. Tai jų atidumas kiekvienam vaikui, gebėjimas pastebėti ir laiku spręsti iškilusias problemas, dalintis geromis emocijomis Veprių stovykloje sukūrė spalvingą ir nuotaikingą „Vasaros dėlionę“.

Vaikai galėjo išbandyti daug naujų dalykų.

Stovyklautojų nulipdyti varpeliai papuoš Veprių muziejų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas