Birutės gatvė buvo laistoma specialiu tirpalu. AUTORĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Naujovės gatvių priežiūroje – laistė ne vandeniu, o tirpalu

Genovaitė KAZIELIENĖ

Ukmergės miesto seniūnija ir Vilniuje registruota UAB „Rinvila“ pasirašė sutartį, pagal kurią įmonė įsipareigojo kai kurias neasfaltuotas Ukmergės miesto gatves išpurkšti kelių dulkėjimą mažinančia priemone – dulkių surišėju-sutankintoju „Dustoff“. Priemonės ir paslaugos kaina – 4 876 eurai, sutartis galioja iki spalio 26 dienos.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Ukmergės seniūnijos seniūnė Zita Pečiulienė, darbai vyko dviem etapais – birželio mėnesį ir pastarosiomis dienomis.

„Sulaukę gyventojų nusiskundimų, kad labai dulka tvarkomos Vasario 16-osios ir A. Smetonos gatvės, jas pradėjome laistyti vandeniu du kartus per dieną. Deja, esant sausai vasarai, tai buvo neefektyvu. Todėl savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno iniciatyva birželio pabaigoje buvo išbandyta dulkėjimą mažinanti priemonė – dulkių surišėjas-sutankintojas „Dustoff“. Tai pasiteisino, be to, atsiėjo gerokai pigiau nei gatves laistant vandeniu.

 Kadangi dėl tvarkomos Klaipėdos gatvės labai dulkėjo ir aplinkinės, dėl to gaudavome gyventojų priekaištų, nutarėme jas palaistyti šia modernia priemone“, – aiškino seniūnė.

Pagal sutartį išpurkšta dešimt gatvių – iš viso 16 tūkstančių kvadratinių metrų. Naujoviškai buvo laistomos Birutės, Žemaičių, Mildos, Gogolio, Tvenkinių gatvių dalys. Sulaukus rašytinių gyventojų prašymų, buvo purškiamos ir Alytaus, Dzūkų, Vilties, Statybininkų bei Taikos gatvės, kuriose ypač didelis dulkėtumas.

Z. Pečiulienė taip pat teigė, kad planuojama kitais metais tokiu būdu palaistyti visas žvyruotas miesto gatves, kurių ilgis – daugiau kaip 13 kilometrų. Tai atsieitų apie 26 tūkstančius eurų.

Šis iš specialių medžiagų pagamintas, visiškai nekenksmingas tirpalas Lietuvoje pradėtas naudoti tik pernai. Prekės savybių aprašyme nurodoma, kad „Dustoff“ skirtas įvairių žvyrkelių ir kitokių gruntinių kelių apdorojimui siekiant sumažinti kelio dulkėjimą, stabilizuoti kelio dangą ir sumažinti žvyrkelio dėvėjimąsi. Dulkių surišėjo veikimo laikas priklauso nuo transporto judėjimo intensyvumo, oro sąlygų.

 „Apdorotos žvyro dangos dulkėjimas sumažėja 70–90 proc. Dulkėjimo mažinimo efektas kinta bėgant laikui: po 3 mėnesių veikimo rezultatas sumažėja maždaug ketvirtadaliu, o po 5 mėnesių – beveik 2 kartus. Su vienu litru priemonės galima apdoroti nuo 1 iki 3 kvadratinių metrų dangos“, – nurodoma aprašyme.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas