Aktualijos, Naujausi

Vienas darbuotojas aptarnavo 159 gyventojus

Genovaitė KAZIELIENĖ

Per pastaruosius aštuonerius metus Lietuva susitraukė daugiau kaip dešimtadaliu, per tą patį laikotarpį administracijos darbuotojų sumažėjo pusantro procento, rašoma Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) išplatintame pranešime.

Pasiteiravus, kokia situacija Ukmergėje, LLRI komunikacijos vadovė Asta Narmontė sakė, kad Ukmergės rajono savivaldybės administracijoje pernai buvo užimtos beveik 217 pareigybių, 6-iomis mažiau nei 2017 metais. Vienas darbuotojas vidutiniškai aptarnavo 159 gyventojus. Likusiose, 54 mažosiose šalies savivaldybėse, vienas administracijos darbuotojas vidutiniškai aptarnauja 132 gyventojus.

„Ukmergės rajonas, kaip ir daugelis savivaldybių, traukiasi. Nuo 2010 m. savivaldybės gyventojų sumažėjo daugiau kaip 18 proc., pernai čia gyveno kiek daugiau kaip 34 000 gyventojų. Įdomu tai, kad žvelgiant į 2010-2018 metų laikotarpį, gyventojų mažėjant, savivaldybės administracijoje per tą patį laikotarpį užimtų pareigybių daugėjo 16 proc.”, – teigė komunikacijos vadovė.

„Skirtumai, kiek savivaldybėse yra administracijos darbuotojų gali atsirasti ir dėl formalių priežasčių, pavyzdžiui, savivaldybės perka valymo, saugos paslaugas ar samdo darbuotojus, ir kitų. Šia analize norime atkreipti dėmesį, kad kai savivaldybė optimizuoja darbuotojų skaičių – ji taupo gyventojų pinigus, gali išleisti juos ne etatams, o geriausiems darbuotojams motyvuoti ar kitoms reikalingoms reikmėms. Ypač tai pastebima lyginant panašias savivaldybes – yra tokių, kur gyventojų panašiai, o savivaldybės darbuotojų kone dvigubai daugiau“, – pastebėjo Lietuvos laisvosios rinkos instituto laikinoji prezidentė Edita Maslauskaitė.

LLRI analizė rodo, kad vienas savivaldybės administracijos darbuotojas didžiuosiuose miestuose vidutiniškai aptarnauja 407 gyventojus: Vilniaus m. savivaldybėje vienai užimtai administracijos pareigybei tenka 626 gyventojai, Kauno m. – 470, Šiauliuose – 415, Klaipėdos m. – 353, Panevėžio m. – 379, Alytuje – 316.

Mažiausiai gyventojų vienai užimtai savivaldybės administracijos pareigybei tenka mažiausiose savivaldybėse: Neringoje – 58 žmonės, Pagėgiuose – 60, Birštone – 78, Rietave – 80.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas atkreipia dėmesį į savivaldybes, kuriose gyventojų yra panašiai, bet savivaldybių administracijų dydis skiriasi iki dviejų kartų. Pavyzdžiui, Telšių r. savivaldybėje buvo 338 užimtos pareigybės, o panašų gyventojų skaičių turinčiame Kretingos r. – 201. Kurortinėje Druskininkų savivaldybėje dirbo 108 darbuotojai, panašaus dydžio Visagine – 206.

Iš viso 60-yje šalies savivaldybių administracijų yra apie 12 900 užimtų pareigybių. Tai sudaro tik apie dešimtadalį visų savivaldybių viešojo sektoriaus darbuotojų, didžioji dalis kitų darbuotojų dirba savivaldybių biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, savivaldybių įmonėse.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Diktantas :
    O gzemė tik rašo diktantus ir atpasakojimus iš savivaldybės dvaro...Nieko daugiau nebesugeba arba negali iš baimės...
  • Darmajedas :
    Panaikino vaiko apsaugos skyrių, tai vedėją Leonavičienę perstatė į Socialinės rūpybos vedėjos postą. Zimblienei reikėjo atsidėkoti už mero Kopūsto suėdimą, tai specialiai jai sukūrė naują postą, nors tas pačias pareigas sėkmingai vykdė Ivaškevičienė.
  • Darmajedas :
    Taigi Ukmergės savivaldybėje postai skirstomi kaip šachmatų lentoj-perstumdo iš vieno kabineto į kitą. Antai landsbergietė Agnė nebegalėjo eiti administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigų, nes pasikeitė pats direktorius. Ne bėda-perstatė į mero pavaduotojos vietą.
  • Ukmerge :
    Aptarbavo? Nejuokinkit jus saves, nei zmoniu. Ismete is kabineto, primelavo ir issiunte lauk!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas