Aktualijos, Naujausi

Išrinktasis prezidentas rodo dėmesį Ukmergei…

Loreta EŽERSKYTĖ

Mūsų rajone esančioje Siesikų pilyje išrinktasis Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda birželio 30-ąją susitiko su šalies savivaldybių aktyvistų komandomis, dalyvavusiomis ir talkinusiomis LR Prezidento rinkimuose. Tai buvo jau antras šio politiko apsilankymas pilyje. XVI amžiuje statyti Siesikų (Daugalių) dvaro rūmai yra laikomi viena seniausių išlikusių Lietuvoje renesanso stiliaus rezidencijų.

Paskutinį birželio sekmadienį vykęs renginys truko kelias valandas. Jame dalyvavo apie 300 žmonių. Susirinkusieji klausėsi G. Nausėdos padėkos žodžio, bendravo su išrinktuoju prezidentu bei pirmąja šalies ponia, taip pat tarpusavyje. Kai kurie atvykusieji pasinaudojo galimybe ir apžiūrėjo Siesikų dvaro sodybą, kuri yra istorijos ir kultūros paminklas.

Kaip „Gimtajai žemei“ papasakojo išrinktojo prezidento komandos narys Liutauras Galinis, Siesikų pilis šiam renginiui buvo pasirinkta dėl kelių priežasčių.

„Pirma, ieškojome vietos, kur galėtų tilpti daug žmonių ir visiems būtų patogu atvykti iš įvairių Lietuvos miestų. Taip pat žvalgėmės vietos, kuri turėtų terasą su stogu, jog lietaus atveju galėtume toliau tęsti bendravimą be trikdžių. Svarbus momentas, kad Siesikų pilis tiko dėl to, jog jei būtų mažai vietos įrengtoje terasoje, būtume galėję eiti į pilies vidų, kurioje nėra brangių eksponatų ar ypač vertingų meno kūrinių“, – kalbėjo L. Galinis.

Taip pat jis akcentavo, jog pasirinkimą nulėmė ir vienas simbolinis momentas – lygiai prieš metus išrinktasis prezidentas G. Nausėda lankėsi būtent šioje pilyje.

Tuomet į Siesikus jis atvyko iš anksto sutaręs dėl apsilankymo. Svečias susitiko su tuometiniu pilies valdytoju Audriumi Matulaičiu, ypač domėjosi pilies istorija, architektūra.

Pasak A. Matulaičio, šalies vadovo apsilankymas Siesikų pilyje – neeilinis įvykis. Jo žiniomis, čia tikrai yra viešėjęs Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona. Atkurtoje Lietuvoje išrinkti šalies vadovai – Algirdas Mykolas Brazauskas, Valdas Adamkus, Dalia Grybauskaitė – į Siesikų dvarą greičiausiai atvykę nebuvo.

G. Nausėda Ukmergės rajone jau yra aplankęs ne tik turtinga istorija pasižyminčią Siesikų pilį. Jis du kartus viešėjo Pabaiske, garsėjančiame 1435 metais vykusiu mūšiu. Čia didžiausio jo dėmesio sulaukė bažnyčios varpinėje kabantis vienas iš seniausių šalies varpų – 1542 m. Vilniaus kanauninko, Pabaisko klebono Valentino išlietas didysis varpas.

Tikimasi, kad G. Nausėda Ukmergės rajone apsilankys ir pradėjęs eiti pareigas.

* * *

Liepos 12-ąją visa Lietuva kviečiama stebėti Lietuvos Respublikos prezidento inauguracijos iškilmes. Kaip pranešime pažymi inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė, „šią dieną mes norime pabrėžti, kad Lietuva yra visų. Mes norime pakviesti ir padrąsinti kiekvieną Lietuvos pilietį, kiekvieną lietuvį, lenką, rusą, baltarusį, ukrainietį, žydą, totorių, karaimą ar kitos tautinės bendrijos atstovą, aktyviau įsitraukti į valstybės gerovės kūrimą.“

Oficialius inauguracijos dienos renginius pirmą kartą bus galima gyvai stebėti visos Lietuvos kultūros įstaigose – bibliotekose, muziejuose, kino teatruose.

Šventiniai renginiai prasidės 10 val. Vilniaus senamiestyje, prie paminklo dr. Jonui Basanavičiui. Šioje istorijos palytėtoje vietoje, greta pastato, kuriame 1905 m. vyko Didysis Vilniaus Seimas, išrinktasis prezidentas su šeimos nariais pagerbs vieną valstybės kūrėjų.

Vėliau inauguracijos renginiai persikels į Lietuvos Respublikos Seimą, kur 11 val. prasidės iškilmingas posėdis. Naujasis šalies vadovas Parlamento narių ir svečių akivaizdoje ištars priesaikos žodžius ir pasakys inauguracinę kalbą, skirtą nubrėžti valstybės raidos gairėms per ateinančius penkerius metus.

12 val., prezidentas Nepriklausomybės aikštėje priims iškilmingą ginkluotųjų kariuomenės pajėgų rikiuotę. Joje šįkart dalyvaus ir 100-ąsias įkūrimo metines švenčiančios Šaulių sąjungos nariai, savo pavyzdžiu rodantys, kaip visuomenė gali prisidėti prie valstybės stiprinimo. Išklausę prezidento sveikinimo žodį, karinio parado dalyviai Gedimino prospektu žygiuos iki Katedros aikštės.

13 val. šalies vadovas dalyvaus Vilniaus Šv. Vyskupo Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje vyksiančiose šv. Mišiose. Joms pasibaigus, 14 val., Katedros aikštėje rengiama Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonija. Po šio renginio prezidentas ir pirmoji ponia eis į Simono Daukanto aikštę, pakeliui sveikindami susirinkusius žmones.

15 val. prasidės iškilminga Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų perdavimo ceremonija. Dalyvaujant kariuomenės orkestrui ir garbės sargybos kuopai, S. Daukanto aikštėje bus iškelta naujojo šalies vadovo vėliava. Iškart po to prezidentas kreipsis į Lietuvos piliečius Tėvynėje ir užsienyje. Galiausiai šalies vadovas Baltojoje salėje priims iš Vyriausybės vadovo grąžinamus įgaliojimus.

Oficialią inauguracijos renginių programą simboliškai apibendrins 16 val. prasidėsiantis koncertas S. Daukanto aikštėje. Jame bus pristatyti Lietuvos regionai – 10 apskričių. Kiekvienai jų atstovaus iš ten kilę atlikėjai. Koncertą vainikuos bendrai atliekamas kūrinys.

Vakare, 19 val., Prezidento rūmų kiemelyje rengiamas priėmimas nusipelniusiems kultūros veikėjams, nacionalinių premijų laureatams ir valstybės kūrėjams. Organizatoriai kviečia 1 000 svečių su antrosiomis pusėmis.

Socialinio tinklo „Facebook“ nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas