Renginio metu bendravo A. Rimkus (kairėje), L. Kalesnykienė, E. Milešinas, A. Kvietkauskas.

Aktualijos, Naujienos, Žmonės

Ukmergės švietimiečiai įsiliejo į naują organizaciją

Nijolė STUNDŽIENĖ

Gegužės 9 dieną Vilniuje vykusio steigiamojo suvažiavimo metu susivienijo didžiausios švietimo darbuotojų teises ginančios profesinės sąjungos. Atsirado nauja Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS), vienijanti apie 10 tūkstančių švietimo sistemos darbuotojų. Tarp jų – ir apie 200 pedagogų iš Ukmergės rajono.
Naujos organizacijos pagrindą sudaro susijungusių dviejų didžiausių šalies švietimo profesinių sąjungų – Lietuvos švietimo profesinės sąjungos ir Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos – nariai. Prie naujos organizacijos prisijungė ir Mokytojų profesinė sąjunga. Naujai susikūrusi organizacija vienija apie 10 tūkstančių visose Lietuvos savivaldybėse dirbančių švietimo sistemos darbuotojų. Naujuoju organizacijos pirmininku išrinktas 41 metų informacinių technologijų mokytojas iš Marijampolės Egidijus Milešinas.
Tarp iš visos Lietuvos į renginį suvažiavusių mokytojų, vaikų darželių auklėtojų, aukštųjų mokyklų dėstytojų ir kitų švietimo darbuotojų buvo ir trys ukmergiškiai – Lietuvos švietimo profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimo pirmininkas Arūnas Rimkus, jo pavaduotojas Arūnas Kvietkauskas, ikimokyk-linėms rajono įstaigoms atstovavo Loreta Kalesnykienė.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė A. Rimkus, iki šiol švietimo darbuotojų teises šalyje gynė kelios profesinės sąjungos. Jos nebuvo vieningos – vienos ėjo į dialogą su valdžia, kitos konfrontavo. Vienos streikavo, kitos – ne. Palaipsniui atsirado būtinybė vienytis.
Prie naujosios organizacijos nepanoro prisijungti tik Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, vadovaujama Andriaus Navicko. Šios profesinės sąjungos nariai praėjusiais metais vykdė neterminuotą, beveik du mėnesius trukusį pedagogų streiką. Prie streikuojančiųjų gruodžio viduryje kelioms dienoms buvo prisijungę ir ukmergiškiai – keliolika Antano Smetonos gimnazijos mokytojų. Prieš tai jie bei keletas mokytojų iš kitų rajono švietimo įstaigų pasitraukė iš Lietuvos švietimo profesinės sąjungos Ukmergės rajono susivienijimo, kuris tuo metu buvo pasirinkęs derybų kelią. Pasak A. Rimkaus, jo vadovaujamos profesinės sąjungos šiek tiek sumenkusias gretas po streiko papildė Jono Basanavičiaus gimnazijos pedagogai.
Naujos švietimiečių organizacijos – LŠMPS – steigėjai deklaravo savo norą likti Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos ir pasaulinės švietimo profesinės sąjungos Education International nariais.
Susirinkusieji taip patvirtino LŠMPS įstatus ir kitus organizacijos veiklą reglamentuojančius dokumentus. Po diskusijų buvo pritarta deklaracijai dėl socialinio dialogo situacijos šalies švietimo sistemoje.
Suvažiavimo pabaigoje ką tik susikūrusios profesinės sąjungos pirmininkas E. Milešinas pasirašė bendradarbiavimo susitarimus su Latvijos švietimo ir mokslo darbuotojų profesine sąjunga ir Estijos švietimo profesine sąjunga.
Delegatus sveikino Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, kiti svečiai.
Kaip pasakojo naujos organizacijos Ukmergės rajone vadovas A. Rimkus, susivienijusios profesinės sąjungos kovos už mokytojų, kitų švietimo sistemos darbuotojų teises ir darbo sąlygų gerinimą. Jau suvažiavime jo dalyviai S. Skverneliui įteikė peticiją dėl švietimo mokslo ir sporto ministro neveiklumo, trišalės sutarties įsipareigojimų nevykdymo.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas