Suaugusiųjų mokymų dalyviai.

Kultūra

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Šventupėje

Genė VAITKŪNIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Šventupės kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Baigėsi Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šventupėje ji praėjo labai turiningai. Beveik kasdien buvo vykdomos įvairios veiklos.

Kaimo vaikai pakviesti į renginį „Pasakos atgyja ekrane“. Kaip tikrame kino teatre žiūrėjome animacinį filmuką „Princesė ir Varlius“, vaišinomės spragėsiais ir vaisvandeniais. Po peržiūros aptarėme panašaus turinio skaitytas pasakų knygeles. Vaikams tokia renginio forma labai patiko, todėl planuojame filmukų peržiūras rengti ir ateityje.

Poezijos mylėtojai jau antrus metus galėjo dalyvauti „Poezijos žygyje“. Pernai keliavome Šventosios pakrantėmis, šiais metais pasivaikščiojimai vyko Mūšios pakrantėmis. Kad labai nepavargtume, užsukome pailsėti į Kultūros centro Vidiškių filialą. Atsigaivinusios žolelių arbata, žygiavome toliau. Pagrindinis tikslas buvo – kūrybinis užsiėmimas gamtoje. Prie Mūšios tvenkinio susiradusios jaukią poilsiavietę, kūrėme vaizdelius ir ketureilius, minėme literatūrines mįsles. Ir ilgai kalbėjomės apie poeziją. Tik gaila, kad šį sykį žygyje dalyvavo negausus būrys poezijos mylėtojų – sutrukdė ligos, kitos priežastys.

Kitą popietę Šventupės ir atostogauti pas senelius atvykę vaikai buvo pakviesti į žygį „Pažinkime Vidiškių krašto vietovardžius“, skirtą Vietovardžių metams paminėti. Ėjome ant aukščiausio apylinkėse Majoko kalno, nuo kurio atsiveria graži Šventupės ir aplinkinių kaimų panorama. Žygiuodami turėjome atlikti keletą užduočių – surinkti pakeliui besimėtančias šiukšles, sugalvoti žaidimą, suorganizuoti mankštą, sukomponuoti pavasarinių gėlių puokštę.

Įsikūrę beržynėlyje ant kalno, surengėme „kūrybinį-pažintinį pikniką“: vaišinomės, kalbėjomės apie Vidiškių krašto vietovardžius, patys juos kūrėme. Visi renginio dalyviai turėjo sugalvoti po naują Šventupės kaimo pavadinimo versiją. Į namus mamoms ar močiutėms vaikai parnešė po surinktų gėlių puokštelę ir pilną „kraitę“ malonių įspūdžių.

O rimčiausioji savaitės dalis buvo suaugusiųjų mokymai „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis“. Šie mokymai – Informacinės visuomenės plėtros komiteto ir asociacijos „Langas į ateitį“ vykdomas projektas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“. Į mokymus užsiregistravo 12 bendruomenės narių. Dvi dienas mokėmės fotografuoti, redaguoti, skenuoti, patalpinti į interneto saugyklas nuotraukas ir kitus dokumentus. Daug naujovių sužinojome apie atsakingą nuotraukų publikavimą ir dalijimąsi socialiniuose tinkluose, apie socialinio tinklo saugumo nustatymus.

Pažinimas tik prasidėjo. Trejus metus bendruomenės gyventojai galės mokytis „Skaitmeninio raštingumo mokymų pradedantiesiems“ ir „Skaitmeninio raštingumo mokymų pažengusiems“ programose.

Artėjant vasarai skaitytojų bibliotekose mažėja, bet įvairios netradicinės veiklos jiems padeda nepamiršti kelio į biblioteką.

Nuotraukos AUTORĖS ir Birutės GELUMBECKIENĖS

Vaikai įsikūrė beržynėlyje ant kalno.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas