Projekto dalyviai žino, kad Rumunija – nuostabi ir draugiška šalis.

Jaunimas

Siesikiečiai – Rumunijoje

Upė SKIRMANTAITĖ

6 klasės mokinė

Violeta GRIGALIŪNIENĖ

 Anglų kalbos mokytoja, projekto koordinatorė

Siesikų gimnazijos Erasmus+ projekto „Let’s be green together“ dalyviai Ugnius Stašaitis, Linas Mackevičius, Paulina Gečiūtė, mokytoja Ona Motiejūnienė bei šių eilučių autorės kovo 23 dieną keliavo į Rumuniją susitikti su projekto partneriais iš Italijos, Lenkijos, Ispanijos ir Rumunijos.

Kelionės pradžioje komanda viešėjo sostinėje Bukarešte, grožėjosi šio miesto panorama, lankėsi suvenyrų parduotuvėse, restorane. Mokiniai ir mokytojos klausėsi įdomių gidės pasakojimų apie sostinės istoriją, architektūrą bei nuostabaus grožio bažnyčias. Sužinojo įdomių istorinių faktų apie Bukareštą. Pavyzdžiui, kad inžinieriai, devintajame dešimtmetyje susidūrę su radikaliais komunizmo diktatoriaus Nikolajaus Čaušesku pertvarkymais, siekė išsaugoti Rumunijos sostinės architektūrinį paveldą, todėl ant metalinių bėgių šimtus metrų perkėlė 13 bažnyčių, kurios turėjo būti nugriautos (anuomet diktatorius buvo liepęs sunaikinti net 44). Projekto dalyviai taip pat sužinojo, kad Rumunijos Parlamento rūmai yra antras pagal dydį administracinis pastatas pasaulyje po Pentagono JAV. Rumunijos Parlamento rūmai yra ne tik pats brangiausias, bet ir sunkiausias pastatas pasaulyje, jis matomas iš Mėnulio ir yra didesnis už Cheopso piramidę.

Sekmadienį projekto dalyviai nuvyko į Targovistę ir apsigyveno rumunų šeimose. Kiekviena projekto diena buvo kupina veiklų, išvykų bei įspūdžių. Savaitė prasidėjo sutikimo švente mokykloje. Pradinių klasių mokiniai, apsivilkę tautiniais kostiumais, šoko ir dainavo. Vėliau dalyviai vyko prie Chindijos bokšto ir šalia esančių princo Vlado Drakulos pilies griuvėsių, gėrėjosi puikia miesto panorama. Mokslo ir technologijų institute susitiko su mokslininkais, kurie demonst-ravo savo ekologiškus išradimus. Per kitas dienas aplankė katedrą, miesto rotušę, susitiko su miesto meru, dailės mokykloje kūrė plakatus, susijusius su ekologija, dalyvavo Eco festivalyje, kur kiekviena projekto šalis pristatė bei demonstravo iš antrinių žaliavų pagamintus kostiumus. Ketvirtadienio išvyka į kalnus visiems projekto dalyviams paliko neišdildomų įspūdžių. Teko sodinti medžius, aplankyti muziejų kalnuose, išvysti nuostabią Rumunijos pirmojo karaliaus Karolio I pilį su autentišku interjeru, pulsuojančiu gilia senove.

Projekto dalyvių susitikimą vainikavo linksmi šokiai mokyk-los kieme, apdovanojimai, padėkos bei atsisveikinimo šventė su gausiai ir spalvingai nukrautais stalais užmiesčio restorane, kuriame, skambant gyvai muzikai, rumunų tautinius šokius šoko penkių šalių mokiniai ir mokytojai. Dabar visi projekto dalyviai žino, kad Rumunija – nuostabi ir draugiška šalis.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas