Apie savo veiklą pasakojo (iš dešinės) D. Unikienė, Z. Kviklienė ir S. Vilčinskienė.

Aktualijos

Didėjant paslaugų poreikiui, plečiamos socialinės įstaigos

Praėjusiame išvažiuojamajame rajono Tarybos posėdyje buvo nagrinėjami socialiniai klausimai, lankytasi šio pobūdžio savivaldybės įmonėse, visuomeninėse organizacijose.

 Užims karių savanorių patalpas

Posėdžio dalyviai vyko į daugiausia paslaugų teikiančią instituciją rajone – Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrą (NSPC).

Šios įstaigos parama kasmet pasinaudoja apie 3 000 asmenų. Tai – pagalba vyresnio amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems jų namuose bei centre, socialinės rizikos šeimoms ir jų vaikams, globėjų bei įtėvių mokymas ir konsultavimas, kita.

2009–2011 metais vyko NSPC pastato tvarkymo darbai, atsiėję 708 211 eurų.

Taip pat nupirkta transporto priemonė, kainavusi 34 650 eurų, įsigyta baldų už 30 703 eurus, kompiuterinės technikos – už 16 116 eurų, buitinės technikos – už 4 208 eurus.

Bendra tuomet įvykdyto projekto vertė – 793 888 eurai.

Tačiau rajono žmonėms senstant, daugėjant neįgalių asmenų, didėja paslaugų poreikis. Tad labai aktualus klausimas – Nestacionarių socialinių paslaugų centro plėtimasis.

Savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė informavo, kad savivaldybė parengė projekto „Dienos socialinės globos paslaugų prie Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro plėtra“ paraišką.

Šių metų birželio mėnesį pasirašyta projekto finansavimo sutartis su Centrine projektų valdymo agentūra, šiuo metu baigiamas rengti techninis projektas.

2018 metų pradžioje bus vykdomi viešieji pirkimai ir pasirašius rangos sutartį pradėti darbai, kuriuos planuojama baigti 2019 m. liepos 31 dieną.

Šio projekto vertė – 493 862 Eur. Projektas finansuojamas ES lėšomis (85 proc.) ir savivaldybės biudžeto lėšomis (15 proc.).

Projekto metu bus tvarkomos patalpos, esančios Deltuvos g. 19, kuriose įsikūrusi Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 805 kuopa. Kariams savanoriams iš šių patalpų išsikrausčius, bus kapitaliai remontuojamas pastatas, įsigyjami reikalingi baldai bei įranga. Įvykdžius projektą numatoma pradėti teikti dienos socialinės globos (20 vietų) ir trumpalaikės socialinės globos su atokvėpiu (8 vietos) paslaugas senyviems ir darbingo amžiaus asmenims su negalia (išskyrus turinčius proto ir psichikos negalią).

Buvusioje valgykloje – Vaikų dienos centras?

Tarybos posėdžio dalyviams lankantis centre įstaigos direktorė Sigita Bakanauskienė pasidžiaugė, kad patalpos bus plečiamos, tačiau, anot vadovės, jiems vis tiek reikia daugiau vietos.

Direktorė vardijo ir kitas prob-lemas – tai per maži darbuotojų atlyginimai, dėl to sunku prisikviesti žmones dirbti atsakingą ir itin sunkų darbą, jau paseno transporto priemonė, tad reikėtų naujesnės.

Savivaldybės tarybos nariams tariantis, kaip išspręsti šiuos klausimus, kilo mintis dėl papildomų patalpų. Iš Vaikų globos namų iškeliant auklėtinius, nenaudojama ir įstaigai priklausanti valgykla, esanti Vilniaus gatvėje. Buvo planuota pastatą, kurio plotas – apie 400 kvadratinių metrų, privatizuoti. Posėdžio metu iškelta idėja čia perkelti NSPC patalpose veikiantį Vaikų dienos centrą. Nuspręsta svarstyti tokią galimybę.

Didėja poreikis apsigyventi stacionariose globos įstaigose

Posėdžio metu domėtasi ir dar viena socialinio gyvenimo sfera – senyvo amžiaus ir neįgalių asmenų apgyvendinimu stacionariose globos įstaigose.

Senstant rajono gyventojams, daugėjant sergančiųjų psichikos ligomis, didėja ir šių paslaugų poreikis.

Vaiko teisių apsaugos ir socia-linės paramos skyriaus vedėja A. Leonavičienė kalbėjo, kad per 2016 metus Ukmergės rajono savivaldybėje priimti ir užregistruoti 45 gyventojų prašymai bei reikiami dokumentai dėl apgyvendinimo stacionariose globos įstaigose.

Pernai socialinės globos namuose apgyvendinta 36 asmenys, iš jų 12 – psichoneurologinio profilio globos namuose.

Rajone veikia trys tokio pobūdžio įstaigos. VšĮ Deltuvos senelių globos namuose ilgalaikės (trumpalaikės) socialinės globos paslaugos teikiamos 33 senyvo amžiaus neįgaliems žmonės. Vieno asmens su sunkia negalia išlaikymo kaina – 630 Eur per mėnesį, be sunkios negalios – 512 Eur.

Želvos parapijos katalikiškuose senelių namuose paslaugas gauna 24 senyvo amžiaus neįgalūs žmonės. Vieno asmens su sunkia negalia išlaikymo kaina – 650 Eur per mėnesį, be sunkios negalios – 620 Eur.

Didžiausi – Jasiuliškių socialinės globos namai – paslaugas gali teikti 290 asmenų su negalia.

Vieno asmens su sunkia negalia išlaikymo kaina – 597 Eur per mėnesį, be sunkios negalios – 535 Eur.

„Žmonės turi jaustis kaip savo namuose“

Tarybos nariai nutarė plačiau susipažinti su pastarosios įstaigos veikla.

Jasiuliškių socialinės globos namų direktorius Vilius Petrauskas papasakojo jų istoriją, nušvietė dabartinę padėtį.

„Prieš trisdešimt metų ši įstaiga vadinosi internatu, o gyventojai – išlaikytiniais. Vėliau buvo vadinama pensionatu, dabar – globos namais. Šis pavadinimas atspindi mūsų tikrąją misiją – kad žmonės čia jaustųsi kaip savo namuose“, – pabrėžė vadovas.

Jis kalbėjo, jog prieš dvidešimtį metų globos įstaigoje gyveno apie 400 senelių. Nuo 1995-ųjų buvo pradėti apgyvendinti žmonės su psichikos sutrikimais ir protine negalia. Jiems skirta 330 vietų. 2012 metais vietų skaičius sumažintas iki 290, dabar nuolat gyvena 280 asmenų. Trumpalaikė – pusės metų – globa suteikta dviem žmonėms. Globos namuose įsikūrę 178 vyrai ir 104 moterys, jauniausiam globotiniui – 21, vyriausiam – 87 metai. „Kai čia gyveno seneliai, daugiau buvo moterų, o dabar – vyrų“, – pastebėjo direktorius.

84 gyventojai yra sunkios negalios, jiems skirta nuolatinė slauga arba priežiūra. 105 – asmenys su psichikos sutrikimais. Globotiniai įsikūrę 145 kambariuose, iš kurių 35 – vienviečiai, 87 – dviviečiai ir 23 – skirti trims–keturiems žmonėms.

V. Petrauskas teigė, kad veiklos pradžioje į šią įstaigą galėjo patekti visi norintys, tačiau nuo 2007-ųjų nustatyta tvarka, jog turi būti pri-imami tik asmenys su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nukreipimu. Tuomet globos įstaiga sudaro su savivaldybe sutartį, ir asmuo apgyvendinamas bei prižiūrimas.

Jasiuliškiuose daugiausia glaudžiasi mūsų rajono gyventojų, tačiau yra ir iš kitų dvylikos savivaldybių.

Pageidavimą patekti į šią įstaigą yra pareiškę dar devyni asmenys, jie šiuo metu laukia eilėje. Iš viso Lietuvoje apsigyventi ilgalaikės globos namuose pageidauja 300 žmonių.

Direktorius apgailestavo, kad apie pusės globotinių niekas nelanko. „Laidojom vieną močiutę, tai dukra net neatvažiavo į laidotuves – paprašė, kad atsiųstume nuotraukas“, – vadovas pateikė vieną artimųjų abejingumo faktą.

V. Petrauskas pažymėjo, kad Globos namų kolektyvas – labai profesionalus ir atsidavęs savo darbui: „Kai prieš 27 metus pradėjau čia dirbti, aukštąjį išsilavinimą turėjome tik dviese. Dabar baigusiųjų aukštąjį mokslą – daugiau kaip keturiasdešimt.“ Iš viso įstaigoje yra 135 pareigybės.

„Darbas ne tik atsakingas, bet kartais – ir pavojingas. Nors pastaruosius trejus metus niekas nenukentėjo, vis dėlto niekada negali būti saugus: juk čia gyvena ir įvairių psichozių turintys žmonės – matantys nesamus reiškinius, girdintys balsus… Deja, darbuotojų atlyginimai – apverktini, tad sunku motyvuoti dirbti. Esame įdarbinę beveik visas Šventupės moteris, atvažiuoja ir iš Širvintų“, – sakė vadovas.

Posėdžio dalyviai apžiūrėjo Globos namų patalpas. Taip pat nuvyko ir į netoliese esantį pastatą, kuriame įsikūrę 14 žmonių gyvena savarankiškai, jiems padeda trys darbuotojai.

Globotiniai patys tvarko aplinką, daržiuke pasisodina daržovių ir pasigamina valgių, gali netgi žuvauti šalia tyvuliuojančiame tvenkinyje.

Neįgaliesiems – ir NVO parama

Teikiant rajono neįgaliesiems socialinę paramą prisideda ir nevyriausybinės organizacijos (NVO).

Posėdžio dalyviams atvykus į Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungos būstinę, šios organizacijos pirmininkė Dalia Unikienė, Ukmergės neįgaliųjų draugijos vadovė Zita Kviklienė ir sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Ukmergės viltis“ pirmininkė Stanislava Vilčinskienė papasakojo apie atliekamus darbus, organizuojamą laisvalaikį ir užsiėmimus.

Neįgaliesiems teikiamos pavėžėjimo, skalbimo, kitos paslaugos, yra globojami sunkios negalios žmonės, NVO nariams suteikiama galimybė dalyvauti įvairiuose užsiėmimuose, taip pat rūpinamasi ir neįgaliųjų akiračio plėtimu – važiuojama į ekskursijas, dalyvaujama saviveikloje.

Šių organizacijų vadovės neslėpė, kad vykdant veiklą laukiama didesnės savivaldos finansinės pagalbos – tuomet būtų galima įvairinti ir plėsti teikiamas paslaugas.

S. Bakanauskienė įvardijo didžiausias problemas.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas