Dainiaus VYTO nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Vykdys priklausomybės nuo svaigalų prevencijos priemones

Savivaldybėje patvirtinta Priklausomybių nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimo mažinimo Ukmergės rajone 2017–2020 metų programa. Ji skirta formuoti teigiamą bendruomenės požiūrį į blaivybę, sveiką gyvenseną ir numato kompleksinės pagalbos priemones, esant priklausomybėms. Projektą inicijavo savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras. Programa suteiks galimybę jos dalyviams gauti gydytojo, psichologo, socialinio darbuotojo ir kitų reikalingų specialistų konsultacijas. Įgyvendinamų priemonių finansavimui kasmet iš savivaldybės biudžeto bus skiriama 6 000–6 600 eurų.

Programa parengta vadovaujantis Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų programa. Joje akcentuojama, kad alkoholio suvartojimas Europos regione yra didžiausias pasaulio mastu ir labai skiriasi atskirose regiono šalyse – nuo 0,5 l iki 21,0 l žmogui per metus. Pabrėžiama, kad alkoholis – trečias pagal svarbą Europoje žalos sveikatai ir pirmalaikės mirties rizikos veiksnys po didelio kraujospūdžio ir rūkymo, dažnai svarbesnis už didelį cholesterolio kiekį ir antsvorį. Su alkoholiu siejama 3,2 procento visų mirčių (1,8 mln.) ir 4 proc. dėl negalios prarastų gyvenimo metų (58,3 mln.). Šie rodikliai kur kas didesni kai kuriuose regionuose, pvz., Rytų Europoje alkoholis lemia 16 proc. visų mirčių. Be tiesioginės intoksikacijos ir priklausomybės nuo alkoholio sukeliamos žalos, 20–30 procentų stemplės vėžio, kepenų vėžio, cirozės, žmogžudysčių, epilepsijos atvejų, nelaimingų eismo įvykių, nuskendimų taip pat siejama su alkoholiu. Nustatyti priežastiniai ryšiai tarp vidutinio suvartoto alkoholio kiekio ir daugiau kaip 60 ligų.

Alkoholinių gėrimų vartojimas tiesiogiai susijęs su alkoholine kepenų liga, atsitiktiniu apsinuodijimu, psichikos ir elgesio sutrikimų ir alkoholinės kardiomiopatijos išsivystymu, taip pat yra vienas iš rizikos veiksnių, didinančių tikimybę susirgti lėtinėmis ligomis – širdies kraujagyslių ir kraujotakos sistemos ligomis, kepenų ciroze, onkologinėmis ligomis (ypač virškinamojo trakto ir krūties vėžiu), pneumonija, ūminiu pankreatitu ir kt.

Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo Lietuvoje tyrimo, kurį 2014 metais atliko Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, metu nustatyta, kad per pastaruosius 12 mėnesių iki apklausos 75 proc. 15 metų ir vyresnių gyventojų vartojo alkoholinius gėrimus (83 proc. vyrų ir 69 proc. moterų). Per pastaruosius devynerius metus gyventojų, vartojančių alkoholinius gėrimus, dalis beveik nepakito – 2005 m., kad vartojo, nurodė 76 proc. gyventojų.

Per praėjusius 12 mėnesių didžiausia vartojusių alkoholį tiek vyrų (92 proc.), tiek moterų (86 proc.) dalis buvo 25–54 metų amžiaus grupėje.

 Per pastaruosius 12 mėnesių tiek miesto, tiek kaimo gyventojų, vartojusių alkoholinius gėrimus, dalis buvo vienoda – atitinkamai 75 ir 76 proc.

Programoje apžvelgiama ir situaciją Ukmergės rajone. Dėl suaugusiųjų piktnaudžiavimo alkoholiu labiausiai nukenčia vaikai. Rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus duomenimis, kasmet vidutiniškai 250 šeimų, auginančių vaikus ir piktnaudžiaujančių alkoholiu, įtraukiamos į socialinės rizikos šeimų sąrašą. 2010 metais rajone tokių šeimų buvo 281, jose augo 566 vaikai, 2015 metais socialinės rizikos šeimų sumažėjo iki 240, o jose augančių vaikų – iki 478.

Piktnaudžiavimas alkoholiu da-ro žalą ne tik jį vartojančiam asmeniui, bet ir yra susijęs su viena iš opiausių visuomenės socialinių problemų – nusikalstamumu. Remiantis Statistikos departamento duomenimis, 2007–2011 m. laikotarpiu kasmet buvo fiksuojama apie 5 tūkst. nusikalstamų veikų, padaromų neblaivių asmenų. Šis rodiklis ženkliai padidėjo 2013 metais.

Ukmergės rajono policijos komisariato duomenimis, mūsų savivaldybėje, lyginant šiuos ir praėjusius metus, nusikalstamų veikų skaičius sumažėjo. Tačiau 2016 metais apie 19 proc. nusikalstamų veikų padarė neblaivūs asmenys. Jiems iškeltos 86 bylos. Iš viso rajone buvo užregistruotos 448 nusikalstamos veikos.

Atsižvelgiant į turimus duomenis apie neblaivių asmenų padarytus administracinės teisės pažeidimus, pastebima, kad alkoholio vartojimas įtakoja ir jaunimo nusikalstamumą. 2016 metais apie 36 proc. neblaivių asmenų padarytų administracinės teisės pažeidimų įvykdė nepilnamečiai.

Ukmergės rajone yra 30 asmenų, kurie teismo sprendimu yra įpareigoti gydytis nuo alkoholio bei narkotinių medžiagų vartojimo.

Priklausomybių nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimo mažinimo Ukmergės rajone 2017–2020 metų programos tikslas – sukurti tvarų veiksmingos psichoaktyvių medžiagų (alkoholio ir narkotikų) vartojimo ir su tuo susijusių problemų prevencijos modelį vietos lygmenyje. Vykdant iškeltus uždavinius bus stengiamasi suteikti žinių ir įgūdžių specialistams bei suinteresuotiems bendruomenės atstovams apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo padarinius ir pagalbos būdus priklausomiems asmenims. Taip pat siekiama didinti jaunimo, darbingo amžiaus asmenų motyvaciją nevartoti alkoholio ir narkotikų, o norintiems gydytis – teikti jiems informacijas bei kompleksinę pagalbą.

Programą vykdys Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, pasitelkdamas parterius. Tarp jų – Nestacionarių socialinių paslaugų centras, rajono seniūnijos, seniūnaičiai, kuriems teks teikti pirminę konsultaciją priklausomiems nuo alkoholio asmenims ar jų šeimos nariams, organizuoti tęstinę pagalbą. VšĮ Ukmergės ligoninė bus pavestas gydytojo-psichiatro konsultavimo ir gydymo paslaugų teikimas. Pasitelkti ketinama ir Vilniaus priklausomybės ligų centrą, kurio pagalba, viliamasi, jog atsiras didesnis prieinamumas gydymosi paslaugoms iš Ukmergės rajono nukreiptiems asmenims. Pagalbos ketinama kreiptis ir į nevyriausybines organizacijas, dirbančias sveikatos apsaugos ir socialinėje srityse. Taip pat bus sudarytos sutartys su organizacijomis, kurios teiks konsultavimo paslaugas asmeniui po gydymosi ir gyvenančiam kaime.

Priemonių plane numatyta suteikti žinių ir įgūdžių specialistams bei suinteresuotiems bendruomenės atstovams apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo padarinius ir pagalbos būdus priklausomiems asmenims, išleisti ir išplatinti informacinį lankstinuką apie programą, organizuoti konferenciją programos įgyvendinimo ir tolimesnės veiklos gairėms aptarti. Planuojami ir interaktyvūs užsiėmimai jaunimui, skirti alkoholio vartojimo prevencijai, tikslinių grupių užsiėmimai jauniems asmenims mieste ir kaimo bendruomenėse, savitarpio pagalbos grupėse.

Numatytas ir gydymo paslaugų pirkimas – planuojama, kad kasmet gydymas nuo alkoholio būtų taikomas maždaug 100 asmenų, tam skiriant per 3 000 eurų. Dar 400 eurų numatyta už konsultavimo paslaugas asmenims, grįžusiems po gydymosi ir gyvenantiems kaime.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Egidijus Daunoravičius :
    Problema, kad žmonės bėga nuo atsakomybių, vartodami alkoholį jie ramina sužeista siela, kuri kenčia. Jei atimi alkoholį iš žmogaus, tai ta tuštumą pyldis kita priklausomybe,kol jam nebus isgydita siela, tol jis ir gers, ar narkotikus vartos, arba paleistuvaus, arba tik sieks karieros, kad gautų pripažinimą iš žmonių ir tada nebelieka laiko gilintis į savo dvasinės vertybes į sielos savijauta. Na o tada atsiranda neišgydomos fizinės lygos, nes jei siela kenčia, tai vistiek tas sielos skausmas dvasinis, materializuojasi į fizinę, arba psichinę lygą. Tad vieną tik išeitis DIEVAS JĖZUS KRISTUS, kuris gali išgydyti sielą, nes nuodėmes atleidžia, išlaisvina iš priklausomybių ir išgydo lygas. Pabandykit, tai visiškai nemokamai, nes man jau 10 metų kaip padejo. O viskas prasideda, nuo žmogaus sprendimo. Žmogus nusižemina prieš Dievą, pripažįsta, kad yra nusidėjėlis ir asmeniškai, balsu su tikėjimu, paprašo, kad Jėzus jį išgelbėtų ateidamas į jo gyvenimą.
  • ? :
    Koks ilgas tostas,bet pritariu,isgerkime uz blaivybe.?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas