Aktualijos, Naujausi

Restoranas „Big Stone“ siūlys gerus vynus, ekologiškus patiekalus, valgius gurmanams

Genovaitė KAZIELIENĖ

Restorane „Big Stone“ vyko vyno ir valgių degustacija, į kurią pakviesti ukmergiškiai galėjo ne tik mėgautis originaliais patiekalais ir gėrimais, bet ir išklausyti vieno žymiausių Lietuvos vyno ekspertų Domininko Veličkos. Svečias pristatė konkrečius vynus, kalbėjo ir apie vyno kultūrą.

IMG_1422

Ekspertas D. Velička pasakojo apie vynų savybes.

 „Kvailiams reikėtų vyno vengti“

Ekspertas pirmiausia pastebėjo – šiuo metu kalbėti apie vyną yra lyg ir nusikaltimas, nes valdžios vykdoma propaganda bandoma įteigti, kad dėl to, jog mūsų šalyje klesti alkoholizmas, kaltas vynas. „Nenoriu sutikti su tokia nuostata, nes ten, kur yra puoselėjama vyno kultūra, nėra alkoholizmo. Šalys, kurios supranta vyną ir tam teikia didžiulį dėmesį, tokių problemų neturi. Vyno šalyje Gruzijoje yra populiarus posakis, kad vynas skirtas žmonėms su galva, kvailiai šio gėrimo turi vengti. Mūsų Seime vynas uždraustas“, – šmaikščiai reziumavo ekspertas.

Jis taip pat pacitavo Šventąjį Raštą, kur vienoje psalmių kreipiamasi į Dievą: „Tu išauginai žolę galvijams ir augalus, kad tarnautų žmogui, ir vyną, kuris linksmina širdį.“ Taip pat svečias priminė Evangelijoje pagal Joną aprašytą istoriją, kai Jėzus Kristus buvo pakviestas į vestuves, kurios buvo liūdnos, ir Marijai paprašius, Kristus liepė atnešti šešis indus vandens ir jį pavertė vynu, kad žmonės linksmintųsi… „Tad nesijauskime kalti, kad ragaujame vyną, tai duota Dievo“, – šypsodamasis drąsino ekspertas. D. Velička pristatė kelias vyno rūšis. Jis profesionaliai, vaizdžiai, gyvai ir įdomiai pasakojo ne tik apie patiektų vynų savybes, bet ir vynuogių, iš kurių jie gaminami, auginimo sąlygas, ypatumus.

Taip pat paaiškino, kodėl įvairių rūšių vynai pilstomi į skirtingas taures (gali būti reikalingi ir kamščiatraukiai).

 Kiekvienas vynas turi „savo patiekalą“

Patiekus vynus, svečiai galėjo paragauti būtent prie konkrečios rūšies gėrimų derančių patiekalų. Ragaujant burgundišką sraigę, užkeptą su žolelių sviestuku ir pateiktą su balta duonele, labai tiko itališkas proseko vynas, skanaujamą rausvojo tuno filė su Romanesco padažu ir prieskoniais pagardino klasikinis Naujosios Zelandijos Sauvignon Blanc Marlborough, o raudonasis „Malbec“ iš Argentinos papildė ėrienos nugarinės su šonkauliu ir garstyčių, mėtų padažu, skonį. Mėgaudamiesi juodojo šokolado desertu su juodųjų serbentų šerbetu svečiai mielai gurkšnojo ir desertinį vyną „Dulce“.

 Naujas meniu – ir vegetarams, ir alergiškiems žmonėms

Degustaciją surengė naujasis restorano virtuvės šefas Darius Sekleckas. Ukmergiškis, dirbdamas geriausiu praėjusiais metais pripažintame šefo Martyno Praškevičiaus restorane „Stebuklai”, gurmanų restorane „Esse“, kuris priklauso tarptautinei gurmanų gildijai „Chaine des Rotisseurs“, jame galima paragauti 140 vyno rūšių, taip pat dalyvaudamas prestižiniuose priėmimuose, įgijo patirties ir savo žinias nutarė pritaikyti gimtajame mieste.

D. Sekleckas sieks, kad „Big Stone“ restoranas taptų reprezentacine vieta.

„Sieksime, kad „Big Stone“ taptų reprezentacine vieta, kur svečiai rastų tai, ko nėra kitose Ukmergės maitinimo įstaigose, – atskleidė planus Darius. – Esame paruošę meniu, kuriame yra prancūziškos, itališkos, kitų Europos šalių virtuvių patiekalai, taip pat ir modernių molekulinių valgių, pavyzdžiui, bulvių, garstyčių ledų. Savo mėgstamą patiekalą ras egzotikos mėgėjai, vegetarai, gaminsime valgius be glitimo, įvairius desertus. Nuolat pateiksime naujienų, o meniu bus keičiamas ir atsižvelgiant į sezoną. Rudenį bus galima skanauti daugiau grybų, obuolių, žiemą – marinuotų daržovių, patiekalai, desertai bus puošiami „žiemiškomis“ detalėmis.“ D. Sekleckas patikino, kad produktai, iš kurių bus gaminami valgiai – tik ekologiški, perkami iš šalies ūkininkų. Užsienyje restoranas įsigis tik tai, ko nėra Lietuvoje, – tuno, midijų ir panašiai. „Ši žaliava taip pat bus tik kokybiška“, – teigė šefas.

Jis pažymėjo, kad turimi vakuumatoriai leis išlaikyti ir patiekti visada šviežius produktus.

Kad įtiktų visų skoniams, virtuvėje darbuojasi šeši virėjai, klientus aptarnauja septyni padavėjai.

Nebus pamiršti ir tie lankytojai, kurie užsuks tiesiog papietauti, ko nors užkąsti: „Ruošiame naują dienos meniu, taikysime įvairias nuolaidas.“

 Tikisi suburti vyno mėgėjus

„Žinoma, bus pasirūpinta dideliu įvairiausių vynų asortimentu, gurmanai galės skanauti ir prestižiškiausius gėrimus“, – teigė D. Sekleckas.

Jis žadėjo, jog degustacijų su vyno ekspertu D. Velička vyks ir daugiau. „Tikimės, kad susiburs ir ukmergiškių vyno mėgėjų klubas“, – kalbėjo šefas.

Ekspertas negailėjo pagyrų restoranui

Prieš degustaciją D. Velička negailėjo pagyrų restoranui: „Pirmą kartą atėjęs į šią banketinę salę pasijutau lyg būčiau balkone, iš kurio matau devynioliktojo amžiaus Ukmergę… Jūs, ukmergiškiai, galite didžiuotis, turėdami tokį aukščiausio lygio restoraną.“

AUTORĖS nuotraukos

https://formadore.lt/kamsciatraukiai

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Rimante :
    ko noret jei maximos dirike vadovauja restoranui :DDDD Kraupu, maistas skanus, aptarnavimas geras , bet gero estetinio skonio nerasta :)
  • bix :
    Puiku jei tai pasiteisins ,gal ir as tapsiu vyno megejo klubo nariu,isrankesniems galeciau pasiulyti ivairaus vyno is Austrijos,Italijos ,Prancuzijos ,Vokietijos,Sveicarijos.
  • Anonimas :
    Pirmiausiai reiketu atitinkamai paruosti padavejas bendrauti su klientais:)
    • nesvarbu :
      pritariu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas