Genovaitė KAZIELIENĖ
Restorane „Big Stone“ vyko vyno ir valgių degustacija, į kurią pakviesti ukmergiškiai galėjo ne tik mėgautis originaliais patiekalais ir gėrimais, bet ir išklausyti vieno žymiausių Lietuvos vyno ekspertų Domininko Veličkos. Svečias pristatė konkrečius vynus, kalbėjo ir apie vyno kultūrą.
Ekspertas D. Velička pasakojo apie vynų savybes.
„Kvailiams reikėtų vyno vengti“
Ekspertas pirmiausia pastebėjo – šiuo metu kalbėti apie vyną yra lyg ir nusikaltimas, nes valdžios vykdoma propaganda bandoma įteigti, kad dėl to, jog mūsų šalyje klesti alkoholizmas, kaltas vynas. „Nenoriu sutikti su tokia nuostata, nes ten, kur yra puoselėjama vyno kultūra, nėra alkoholizmo. Šalys, kurios supranta vyną ir tam teikia didžiulį dėmesį, tokių problemų neturi. Vyno šalyje Gruzijoje yra populiarus posakis, kad vynas skirtas žmonėms su galva, kvailiai šio gėrimo turi vengti. Mūsų Seime vynas uždraustas“, – šmaikščiai reziumavo ekspertas.
Jis taip pat pacitavo Šventąjį Raštą, kur vienoje psalmių kreipiamasi į Dievą: „Tu išauginai žolę galvijams ir augalus, kad tarnautų žmogui, ir vyną, kuris linksmina širdį.“ Taip pat svečias priminė Evangelijoje pagal Joną aprašytą istoriją, kai Jėzus Kristus buvo pakviestas į vestuves, kurios buvo liūdnos, ir Marijai paprašius, Kristus liepė atnešti šešis indus vandens ir jį pavertė vynu, kad žmonės linksmintųsi… „Tad nesijauskime kalti, kad ragaujame vyną, tai duota Dievo“, – šypsodamasis drąsino ekspertas. D. Velička pristatė kelias vyno rūšis. Jis profesionaliai, vaizdžiai, gyvai ir įdomiai pasakojo ne tik apie patiektų vynų savybes, bet ir vynuogių, iš kurių jie gaminami, auginimo sąlygas, ypatumus.
Taip pat paaiškino, kodėl įvairių rūšių vynai pilstomi į skirtingas taures (gali būti reikalingi ir kamščiatraukiai).
Kiekvienas vynas turi „savo patiekalą“
Patiekus vynus, svečiai galėjo paragauti būtent prie konkrečios rūšies gėrimų derančių patiekalų. Ragaujant burgundišką sraigę, užkeptą su žolelių sviestuku ir pateiktą su balta duonele, labai tiko itališkas proseko vynas, skanaujamą rausvojo tuno filė su Romanesco padažu ir prieskoniais pagardino klasikinis Naujosios Zelandijos Sauvignon Blanc Marlborough, o raudonasis „Malbec“ iš Argentinos papildė ėrienos nugarinės su šonkauliu ir garstyčių, mėtų padažu, skonį. Mėgaudamiesi juodojo šokolado desertu su juodųjų serbentų šerbetu svečiai mielai gurkšnojo ir desertinį vyną „Dulce“.
Naujas meniu – ir vegetarams, ir alergiškiems žmonėms
Degustaciją surengė naujasis restorano virtuvės šefas Darius Sekleckas. Ukmergiškis, dirbdamas geriausiu praėjusiais metais pripažintame šefo Martyno Praškevičiaus restorane „Stebuklai”, gurmanų restorane „Esse“, kuris priklauso tarptautinei gurmanų gildijai „Chaine des Rotisseurs“, jame galima paragauti 140 vyno rūšių, taip pat dalyvaudamas prestižiniuose priėmimuose, įgijo patirties ir savo žinias nutarė pritaikyti gimtajame mieste.
D. Sekleckas sieks, kad „Big Stone“ restoranas taptų reprezentacine vieta.
„Sieksime, kad „Big Stone“ taptų reprezentacine vieta, kur svečiai rastų tai, ko nėra kitose Ukmergės maitinimo įstaigose, – atskleidė planus Darius. – Esame paruošę meniu, kuriame yra prancūziškos, itališkos, kitų Europos šalių virtuvių patiekalai, taip pat ir modernių molekulinių valgių, pavyzdžiui, bulvių, garstyčių ledų. Savo mėgstamą patiekalą ras egzotikos mėgėjai, vegetarai, gaminsime valgius be glitimo, įvairius desertus. Nuolat pateiksime naujienų, o meniu bus keičiamas ir atsižvelgiant į sezoną. Rudenį bus galima skanauti daugiau grybų, obuolių, žiemą – marinuotų daržovių, patiekalai, desertai bus puošiami „žiemiškomis“ detalėmis.“ D. Sekleckas patikino, kad produktai, iš kurių bus gaminami valgiai – tik ekologiški, perkami iš šalies ūkininkų. Užsienyje restoranas įsigis tik tai, ko nėra Lietuvoje, – tuno, midijų ir panašiai. „Ši žaliava taip pat bus tik kokybiška“, – teigė šefas.
Jis pažymėjo, kad turimi vakuumatoriai leis išlaikyti ir patiekti visada šviežius produktus.
Kad įtiktų visų skoniams, virtuvėje darbuojasi šeši virėjai, klientus aptarnauja septyni padavėjai.
Nebus pamiršti ir tie lankytojai, kurie užsuks tiesiog papietauti, ko nors užkąsti: „Ruošiame naują dienos meniu, taikysime įvairias nuolaidas.“
Tikisi suburti vyno mėgėjus
„Žinoma, bus pasirūpinta dideliu įvairiausių vynų asortimentu, gurmanai galės skanauti ir prestižiškiausius gėrimus“, – teigė D. Sekleckas.
Jis žadėjo, jog degustacijų su vyno ekspertu D. Velička vyks ir daugiau. „Tikimės, kad susiburs ir ukmergiškių vyno mėgėjų klubas“, – kalbėjo šefas.
Ekspertas negailėjo pagyrų restoranui
Prieš degustaciją D. Velička negailėjo pagyrų restoranui: „Pirmą kartą atėjęs į šią banketinę salę pasijutau lyg būčiau balkone, iš kurio matau devynioliktojo amžiaus Ukmergę… Jūs, ukmergiškiai, galite didžiuotis, turėdami tokį aukščiausio lygio restoraną.“
AUTORĖS nuotraukos
https://formadore.lt/kamsciatraukiai
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos, Naujausi
Įprasminant Dainų šventės šimtmetį, ukmergiškiai sodino mišką
2024/04/26
Komentarų (1)
Aktualijos
Deklaruoti pajamas liko savaitė – ypač svarbu suskubti vykdžiusiems individualią veiklą
2024/04/25
Komentarų (0)
Aktualijos
Kaip sumokėto GPM dalį galite skirti paramai?
2024/04/23
Komentarų (0)
Aktualijos
Ką svarbu žinoti prasidėjus vynuoginių sraigių rinkimui
2024/04/23
Komentarų (0)
Aktualijos
„Baltosios pirštinės“ ragina prisijungti prie nepriklausomų rinkimų stebėtojų
2024/04/21
Komentarų (2)
Aktualijos
Vienišo asmens išmoka skiriama be prašymo
2024/04/21
Komentarų (0)
Vienus kelio ženklus statys, kitus perkels
2024/04/25
Komentarų (0)
Netikėtai sugrįžusi žiema sukėlė nemažai rūpesčių
2024/04/24
Komentarų (0)
5 didžiausi moters sveikatos priešai
2024/04/24
Komentarų (0)
Pasėlių deklaravimas: jau galima pildyti paraiškų duomenis
2024/04/23
Komentarų (0)
Buvusio morgo pastatą pritaikys socialinėms reikmėms
2024/04/21
Komentarų (13)
Bendruomenės įgyvendins 17 projektų
2024/04/21
Komentarų (1)
Pastatytas pirmasis dviratininkams draugiškas kelio ženklas
2024/04/21
Komentarų (1)
Ar mums pavyks susitarti?
2024/04/19
Komentarų (6)
Balandį šilumos energijos vidutinė kaina 10,2 proc. mažesnė nei pernai
2024/04/19
Komentarų (0)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Naujausi, Žmonės
Garbės piliečio vardą siūlo suteikti Vytautui Tutliui
2024/04/21
Komentarų (7)
Naujausi, Žmonės
Pasveikino jubiliejų švenčiantį kunigą
2024/04/12
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Šimtametei gyventi padeda nuolatinis judėjimas, geras nusiteikimas ir šviesios mintys
2024/04/05
Komentarų (5)
Naujausi, Žmonės
Senjorai aptarė savo veiklą ir būsimus darbus
2024/04/04
Komentarų (1)
Naujausi, Žmonės
Ukmergės teismo rūmuose dirbs dar vienas teisėjas
2024/03/24
Komentarų (2)
Naujausi, Žmonės
Pagerbta ilgametė savivaldybės administracijos darbuotoja
2024/03/18
Komentarų (4)
Pirmą kartą Lietuvos kino teatruose – dokumentinis filmas apie prezidentą Valdą Adamkų
2024/04/09
Komentarų (0)
Zita Irena Bružaitė – anksti užgęsęs talentas
2024/04/08
Komentarų (1)
Apdovanojimą pelnęs ūkininkas: „Turiu toliau nešti agronominę žinią“
2024/04/06
Komentarų (2)
Žolininkės patirtis – iš pačios įveiktų sunkių ligų
2024/04/02
Komentarų (0)
Iš lelijos ir paukščio. Iš žemės ir iš dangaus
2024/03/30
Komentarų (0)
Vilniaus PPAR Ukmergės filialas turi naują vadovą
2024/03/26
Komentarų (5)
Žydų gelbėtojai Ukmergės krašte
2024/03/17
Komentarų (1)
Seimo nariai domėjosi švietimo klausimais
2024/03/15
Komentarų (0)
Ukmergės globos centras turi naują direktorę
2024/03/09
Komentarų (0)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Kuo pirkėjus žavi Cupra automobiliai?
2024/04/26
Komentarų (0)
Įvairūs
LED žibintai: tradicinio apšvietimo žemės ūkyje lyginamasis tyrimas
2024/04/26
Komentarų (0)
Įvairūs
Smulkaus verslo apskaitos patarimai
2024/04/16
Komentarų (0)
Įvairūs
Kaip išsirinkti tinkamą spiningą pradedantiesiems?
2024/04/15
Komentarų (0)
Įvairūs
Nuo chaoso prie tvarkos: Dokumentų valdymo pertvarkymas naudojant DVS
2024/04/04
Komentarų (0)
Įvairūs
Kokios yra pagrindinės baldų tvirtinimo detalės?
2024/03/28
Komentarų (0)
Kuo ypatingi sieniniai kondicionieriai?
2024/04/24
Komentarų (0)
Naudoto automobilio pasirinkimo vadovas
2024/04/22
Komentarų (0)
Avarinis buto durų atrakinimas – kada jo prireikia?
2024/04/19
Komentarų (0)
Automobilių stiklų keitimas: Esminiai patarimai klientams
2024/04/08
Komentarų (1)
Kremavimas mirusiųjų kultūroje
2024/04/04
Komentarų (0)
Kaip išsirinkti šaldiklį mažai virtuvei?
2024/04/04
Komentarų (1)
ŠKODA automobiliai: įdomūs faktai, kurių nežinojote
2024/03/28
Komentarų (1)
Susipažinkite su nauju geriausiu sodo draugu: Ambrogio robotas
2024/03/28
Komentarų (0)
Saulės baterijos populiarumas auga: gyventojai ruošiasi kainų augimui
2024/03/28
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra, Naujausi
Kviečia susipažinti su Ukmergės senamiesčio bronzine kopija
2024/04/26
Komentarų (2)
Kultūra, Naujausi
Namai, kuriuose gyvena praeitis
2024/04/24
Komentarų (0)
Kultūra
Tarp lankytinų rajono objektų – ir Kadrėnų tvenkinio poilsiavietė
2024/04/14
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
„Pavasaris, žemė ir moteris“
2024/04/05
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Šventiškai paminėjo įkūrimo 35-ąsias metines
2024/03/25
Komentarų (1)
Kultūra
Regina
2024/03/18
Komentarų (0)
Vlado Šlaito viešoji biblioteka kviečia pažinti Prancūziją
2024/04/19
Komentarų (0)
Kalbinių ir kūrybinių patirčių kelionė bibliotekoje
2024/04/19
Komentarų (0)
Linkėjo, kad kultūra išliktų taikos ir vilties nešėja
2024/04/18
Komentarų (0)
Vokietijoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir atidarė parodą
2024/03/29
Komentarų (5)
Ukmergė ir vėl nerimo – Kultūros centre šėlo „Nenuoramos“
2024/03/28
Komentarų (0)
Bibliotekoje – sukakčiai skirta paroda
2024/03/26
Komentarų (0)
Tai turime žinoti…
2024/03/17
Komentarų (0)
„Pavasario psalmėmis“ startavo perkusinės muzikos festivalis
2024/03/15
Komentarų (0)
Puodelių iš viso pasaulio paroda
2024/03/11
Komentarų (0)