Asociatyvinė pexels.com nuotr.

Sveikata

Dėl gripo penki rajono gyventojai gydyti šalies ligoninėse

Rajono savivaldybės administracija nuo vasario 21 dienos paskelbė gripo epideminio laikotarpio pabaigą. Kaip informavo Nacionalinio sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyrius, epidemijos metu gydymo įstaigos užregistravo 1 844 gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (ŪVKTI) susirgimus. Klinikiniai gripo atvejai sudarė 30,64 proc. susirgimų. Vien tik gripu sirgo 565 žmonės, tarp kurių buvo 315 vaikų. Pastarųjų sergamumas gripu ir ŪVKTI 67 kartus viršijo suaugusiųjų, o vien gripu – buvo šešis kartus didesnis. Dėl gripo penki rajono gyventojai buvo gydyti šalies ligoninėse, mirties atvejų neregistruota.

Pasak Nacionalinio sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausiosios specialistės Vitalijos Motiejūnienės, praėjusiais metais gripo epidemijos metu registruoti 1 102 gripo susirgimai, o 2015 ir 2014 metais rajone gripo epidemijos neskelbtos.

„Prieš 2016–2017 metų gripo sezoną rajono gyventojai, priklausantys rizikos grupėms, noriai skiepijosi. Buvo gautos 1 765 dozės nemokamos gripo vakcinos ir visos panaudotos. Dalis gyventojų pasiskiepijo ir mokama vakcina“, – informavo V. Motiejūnienė.

Jos teigimu, nors gripo epidemija atšaukta, tačiau liga dar neatsitraukė. Gripo sezonas tęsiasi iki 20-osios metų savaitės ir, sprendžiant pagal orus, dar išlieka reali rizika susirgti gripu. „Linkėdami visiems geros sveikatos primename, kad vis dar turėtume laikytis būtinų peršalimo ligų plitimą ribojančių priemonių, o ypač į tai dėmesį turėtų atkreipti nepasiskiepiję asmenys. Taip apsaugosime ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatą. Gripo profilaktika kur kas pigesnė ir efektyvesnė priemonė nei gydymas“, – teigė visuomenės sveikatos specialistė. Ir ragino nepamiršti šių priemonių:

• dažnai plauti rankas, o jei nėra šios galimybės – jas valyti drėgnomis servetėlėmis, kurias po panaudojimo tuojau pat išmesti;

• su savimi turėti vienkartinių nosinių;

• kosėjant ar čiaudint nusisukti nuo kitų žmonių, burną prisidengti ne delnais, o vienkartine nosine, alkūnės linkiu, šaliku, drabužio skvernu ar apykakle;

• sveikintis su kitu asmeniu nepaspaudžiant jam rankos;

• kitam žmogui čiaudint ar kosint sulaikyti kvėpavimą ir pasitraukti nuo jo saugiu – daugiau negu 1 m – atstumu;

• dažnai vėdinti patalpas;

• dažnai drėgnai valyti grindis ir aplinkos paviršius, liečiamus daiktus – durų rankenas, laiptų turėklus, kompiuterių klaviatūras ir peles, vandens nupylimo sistemų rankenėles ar mygtukus tualetuose ir kt.;

• susirgus neiti į darbą ar į pamokas, kad neužkrėstumėte aplinkinių, sirgti lovoje, vengti viešumos, netgi su medikais bendrauti, jei tai įmanoma, telefonu.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas