Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Jei per dažnai ir neteisingai valomės ausis

Ausies uždegimo skausmas neretai gali būti sulyginamas su danties skausmu. Netikėtai atsiradęs jis ilgainiui stiprėja, o vaistai nuo skausmo nebūtinai gelbsti. Vaistininkė Gabija Kruopytė atskleidžia, kas iš tiesų gali iššaukti ausies uždegimą, kokiais mitais jis apipintas, bei kaip numalšinti patiriamą skausmą.

 

Kepurė nepadės išvengti ausies uždegimo

„Šaltuoju metų laiku dažniau susiduriama su ausies uždegimu, tačiau jį sukelia ne vaikščiojimas be kepurės šaltą dieną, kaip mano kai kurie į vaistinę atėję pacientai, o visai kitos priežastys. Tai gali būti peršalimas ir virusinės ligos, kurios negydomos gali komplikuotis į ausies uždegimą. Lygiai taip pat šią ligą gali paskatinti bakterinės ligos ir fiziniai ausies pažeidimai, kuriuos gali nulemti netgi neteisingas ar per dažnas ausų valymas“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Apie ausies uždegimą gali išduoti tokie simptomai, kaip aštrus ir vis stiprėjantis ausies skausmas, karščiavimas, sloga, silpnumas, taip pat gerklės ir galvos skausmai.

Per dažnas ausies valymas gali sukelti uždegimą

„Ausies uždegimas gali atsirasti, jeigu žmonės neatsargiai ir per stipriai valo ausis su vatos krapštukais. Toks valymas gali pažeisti ausies vidų, netgi prakiurdyti būgnelį. Net nedidelė žaizdelė gali tapti terpe bakterijoms daugintis ir taip sukelti skausmą. Kitais atvejais – valydami ausį su vatos krapštuku, mes galime gilyn į ausies ertmę nustumti sierą, kuri pati natūraliai šalinasi iš ausies judant mūsų žandikauliams – kramtant, juokiantis ir kalbant“, – pasakoja G. Kruopytė.

Skausmą gali palengvinti šilti kompresai

Pajutus ausies uždegimo simptomus vaistininkė pataria nedelsiant kreiptis į gydytoją: „Skausmas – vienas pagrindinių ir labiausiai varginančių. Yra daug liaudies priemonių, skirtų skausmui malšinti. Tai šiltas alyvuogių aliejus, svogūnų kompresai, bet jų nepatarčiau išbandyti. Jeigu skausmas itin vargina, jį gali palengvinti šilti kompresai. Tik svarbu nepamiršti – tai nepagydys nuo ausies uždegimo, o tik trumpam palengvins jaučiamą skausmą“.

Kaip teisingai valyti ausis?

„Vietoje vatos krapštukų patarčiau ausis valyti kur kas saugesniu ir paprastesniu būdu. Išsimaudžius jums pakaks ausis išsivalyti rankšluosčiu – giliai valyti ausies nereikia, o tik tiek, kiek pavyksta pasiekti. Prisiminkite – ausies sieros bijoti nereikia. Ji turi ir naudingų savybių – drėkina ausį ir apsaugo nuo infekcijų. Todėl per dažnai valyti ausų nereikėtų“, – pataria vaistininkė G. Kruopytė.

Ji įvardija ir kitą būdą, kaip teisingai ir saugiai išsivalyti ausis. Išbandykite ausų lašiukus, kurių sudėtyje būtų alyvuogių aliejus. Jis gali padėti ištirpdyti susidariusį sieros kamštį. Tik prieš naudojant šiuos preparatus patariama pasitarti su gydytoju ir vaistininku, taip pat skaityti vartojimo instrukcijas.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas