Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Šiltinimas putų polistirolu – kokie pasirinkimai galimi

Polistireninis putplastis kitaip dar vadinamas EPS, tai termoizoliacinė medžiaga naudojama pastatų sienų, stogų, grindų šiltinimui ir pasižyminti puikiomis izoliacinėmis savybėmis. Polistireninio putplasčio (polistirolo) sudėtis – 98 proc. oro ir 2 proc. polistireno. Dėl savo išskirtinių savybių ši medžiaga puikiai tinka naudoti ten, kur reikalingas didelis patvarumas ar norima užtikrinti gerą izoliaciją. Šiuo metu prekyboje galima rasti įvairių polistirolo pasirinkimų, tad ką reiškia žymėjimas EPS70, EPS100 ir kiti, bei kaip išsirinkti tinkamą medžiagą savo darbams.

Putų polistireno savybės:

  • Šilumos izoliacija. Jis pasižymi mažu šilumos laidumu, todėl tinkamai sumontuotas polistirolas puikiai sulaiko šilumą pastatuose.
  • Atsparus drėgmei. Polistireninio putplasčio struktūrą sudaro uždaros oru užpildytos poros, į kurias nepatenka drėgmė ir teršalai. Vanduo nubėga nuo polostirolo paviršiaus, todėl jis yra atsparus pelėsiui ir grybeliui.
  • Atsparus ugniai. Polistireninis putplastis yra su degimą slopinančiais priedais, kurie yra netirpūs vandenyje, todėl neišplaunami iš medžiagos į aplinką ir išlieka efektyvūs ilgą laiką.
  • Polistireninis putplastis atsparus gniuždymui, lenkimui, tempimui bei kitokiems smūgiams. Polistirolą naudojant grindų ar plokščių stogų konstrukcijose jis išlieka lygus, nesusidaro įdubimai.
  • Polistirenio putplasčio gamybinės atliekos, užsilikęs nepanaudotas, senas, polistirolas lengvai perdirbamas, iš jo gaminant naują putplastį.
  • Nedidelis svoris. Tai lengva medžiaga, kuri nesukelia didelės apkrovos konstrukcijoms.
  • Lengvai montuojamas. Polistireninis putplastis (polistirolas) lengvai pjaustomas, plokštes galima šlifuoti statybine trintuve.

Naudojimo sritys:

  • Fasadui EPS70. Vienas iš pagrindinių parametrų į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis fasado šiltinimo medžiagą, tai gniuždymo stipris. Tai rodo kokį maksimalų pastovų slėgį gali atlaikyti medžiaga nesideformuodama. Fasadinis polistirolas žymimas EPS70 ir turi 70 kPa gniuždymo stiprį. Fasadui tinka EPS70, nes jis pakankamai atsparus išorinėms apkrovoms, tokioms kaip apdailos medžiagų svoris, sniegas, vėjas ir kiti veiksniai.

Reikėtų nepamiršti, kad kuo aukštesnis fasadas, tuo didesnė apkrova veikią polistirolą, todėl aukštesniems pastatams gali reikėti didesnio gniuždymo stiprio putų polistirolo. Jei fasadą šiltinsite storesniu sluoksniu nei 10 cm, taip pat derėtų rinktis didesnio gniuždymo stiprio medžiagą, nes kuo storesnis šiltinimo sluoksnis, tuo didesnė apkrova tenka fasadui. Didesnio gniuždymo stiprio putų polistirolas reikalingas ir tuo atveju, jei fasadas bus dengiamas sunkia medžiaga, tokia kaip klinkeris.

  • Grindims ir stogams EPS80, EPS100. Abu šie variantai yra tinkami tiek grindims, tiek stogams šiltinti, tačiau kiekvienas iš jų turi skirtingas savybes, todėl rinkitės pagal jūsų situaciją ir keliamus reikalavimus.

EPS80 yra pigesnis, lengvesnis, mažiau apkraunantis konstrukcijas variantas nei EPS100, pasižymi pakankamai geromis šilumos izoliacijos savybėmis. EPS80 yra vidutinio tankio (80 kg/m³) putų polistirenas, jo šilumos laidumo koeficientas: 0,037 W/(m·K).

Lyginant su EPS100, EPS80 gniuždymo stipris yra mažesnis: 80 kPa, todėl netinka labai didelėms apkrovoms. EPS80 taip pat gali būti mažiau atsparus mechaniniams pažeidimams, lyginant su didesnio tankio putų polistirenu.

EPS80 tinka šiltinti gyvenamųjų patalpų grindis ant perdangų, kurių neveikia labai didelės apkrovos. Taip pat galima šiltinti nešildomų patalpų stogams, pvz., garažams, pavėsinėms, kur svarbiausia yra apsaugoti nuo drėgmės ir vėjo, o šilumos izoliacija nėra prioritetas.

EPS100 yra didelio tankio (100 kg/m³) putų polistirenas dažniausiai naudojamas pastatų šiltinimui, kur reikalingas didesnis atsparumas apkrovoms ir geresnė šilumos izoliacija. EPS100 šilumos laidumo koeficientas: 0,035 W/(m·K) (panašus į EPS80, bet dėl didesnio tankio gali užtikrinti geresnę šilumos izoliaciją). EPS100 gali padėti pasiekti aukštesnį energinį efektyvumą pastate.

Nors EPS100 yra brangesnis, tačiau atlaiko 100 kilopaskalių slėgį nesideformuodamas, todėl tinka didesnėms apkrovoms, tokioms kaip grindims ant perdangų ar grunto, kur patiria didesnę apkrovą nuo grunto slėgio ir pastato svorio, taip pat ypač aukštesniems pastatams ar su sunkesnėmis fasado apdailomis bei šildomų patalpų stogams, ypatingai plokštiems, patiriantiems didesnę apkrovą. Tiesa, EPS100 bus sunkesnis, todėl gali labiau apkrauti konstrukcijas.

  • Pamatams EPS100. EPS100 gali būti naudojamas pamatų šiltinimui, nes pasižymi dideliu gniuždymo stipriu (100 kPa) ir atlaiko didelį žemės slėgį. EPS100 pasižymi gera šilumos izoliacija (0,035 W/(m·K)), padeda sumažinti šilumos praradimą per pamatus, todėl tai gali pagerinti pastato energinį efektyvumą ir sumažinti šildymo išlaidas.

Lyginant su kitomis pamatų šiltinimo medžiagomis, EPS100 yra lengvas, todėl mažiau apkrauna pamatų konstrukcijas, o plokštės yra lengvai pjaustomos ir montuojamos, nereikalaujant specialių įrankių.

Nors EPS100 yra nepralaidus vandeniui, laikui bėgant jis gali sugerti tam tikrą drėgmės kiekį. Dėl to jis gali prarasti dalį savo izoliacinių savybių ir ilgainiui gali pradėti trupėti. Kaip alternatyvą pamatams šiltinti galima rinktis ekstruzinį polistireną (XPS). Jis yra atsparesnis drėgmei ir turi geresnes šilumos izoliacines savybes nei EPS100. Tačiau jis taip pat brangesnis.

Ekstruzinis polistirenas turi itin tankią ir vientisą struktūrą, sudarytą iš mažų, uždarų oro burbuliukų, o tai suteikia išskirtines savybes, palyginti su įprastu putų polistirenu (EPS). XPS beveik neabsorbuoja vandens ir atlaiko didesnes apkrovas nei EPS, todėl tinka naudoti vietose, kur veikia didelis slėgis, pavyzdžiui, po pamatais ar grindinio dangoje. Ši alternatyva taip pat pasižymi mažesniu šilumos laidumo koeficientu, taip efektyviau sulaikoma šiluma pastate, leidžiant sutaupyti energijos šildymui. XPS gali būti naudojamas ne tik pamatų, bet ir grindų, fasadų, stogų šiltinimui.

  • Sienoms EPS50, EPS70. Dėl savo palyginti mažo gniuždymo stiprio, EPS50 nėra universalus pasirinkimas ir dažniausiai yra naudojamas mažoms apkrovoms atlaikyti, tokiose vietose kaip nešildomi stogai garažuose, pavėsinės ir ten, kur svarbiausia yra apsaugoti nuo drėgmės ir vėjo, o šilumos izoliacija nėra prioritetas. EPS50 tinkamas apšiltinti vidinėms sienoms, o išorinėms sienoms derėtų rinktis EPS70.

EPS50 pasižymi 50 kPa gniuždymo stipriu, tai reiškia, kad jis gali atlaikyti tik iki 50 kilopaskalių slėgį nesideformuodamas.

Baltas ir pilkas polistireno putplastis – kuo skiriasi?

Pilkas polistireno putplastis yra EPS atmaina, kurio sudėtyje įterpta grafito. Sudėtyje esantis grafitas absorbuoja ir atspindi infraraudonuosius spindulius, o tai leidžia sumažinti ne tik medžiagos šiluminį laidumą, bet ir šiluminio spinduliavimo sukeliamus energijos praradimus. Pilkasis polistireninis putplastis, dažnai vadinamas neoporu (žymimas N arba NEO). Pilkojo polistirolo termoizoliacinės savybės yra apie 20% efektyvesnės, nei EPS, todėl galima naudoti plonesnį polistireninio putplasčio sluoksnį.

Prieš pirkdami bet kurį putų polistirolą, pasitarkite su statybos specialistu, kuris padės jums išsirinkti tinkamiausią variantą. Visada atkreipkite dėmesį į visas savybes ir technines specifikacijas, o taip pat pasirūpinkite ir tinkamu polistirolo montavimu, kad efektyvumas būtų kuo aukštesnis.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas