Diskusijos klausėsi ir joje dalyvavo nemažai ukmergiškių.

Aktualijos, Naujausi

Kaip esame pasiruošę, jei ateitų diena X?

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vyko diskusija „Kaip esame pasiruošę, jei ateitų diena X?“ Joje dalyvavo ir su gausiai susirinkusiais ukmergiškiais diskutavo Lietuvos Respublikos Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė, Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vadas mjr. Mindaugas Milius, Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos vadas Linas Kavaliauskas. Diskusiją vedė Savivaldybės tarybos narys Giedrius Auglys.

Prasidedant renginiui G. Auglys pristatė diskusijos klausimus: kaip Ukmergės institucijos ir organizacijos ruošiasi koordinuoti gyventojų saugumą Rusijos agresijos atveju; ar gyventojai yra pakankamai informuoti apie tai, ką jiems reikėtų daryti šalyje prasidėjus karui; kokia šiuo metu civilinės saugos situacija rajone; kiek rajone slėptuvių, priedangų; kam jos skirtos, kada ir kiek žmonių jose galėtų prisiglausti?

Iš kairės – G. Auglys, L. Kasčiūnas, V. Rabazauskas, I. Pračkailė, mjr. M. Milius ir L. Kavaliauskas.

Susitikimą pradėjusi rajono savivaldybės administracijos direktorė I. Pračkailė informavo, kad Valstybės gynimo taryba prieš kelis mėnesius patvirtino Valstybės gynybos planą. Jis apima ginkluotą gynybą, valstybės mobilizaciją bei neginkluotą pilietinį pasipriešinimą. Plane numatomos funkcijos valstybės ir savivaldybių institucijoms, privačiam bei organizaciniam sektoriui, piliečiams. Tikimasi, kad šis valstybės gynybos planas, kuriame apibrėžiama kiekvieno Lietuvos piliečio, visuomenės organizacijos ir įmonės funkcija karo metu, padės atskiriems sektoriams geriau ir sistemingiau ruoštis krizėms, taip pat ir galimam kariniam konfliktui.

Ukmergėje kovo 8-ąją yra numatytas Nacionalinės visuotinės gynybos koordinavimo tarybos posėdis, kuriame ketina dalyvauti ir Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, ministerijų, kitų institucijų atstovai.

Direktorė taip pat papasakojo apie savivaldybės bendradarbiavimą ruošiantis galimoms krizėms, su kariuomene, tam gegužės 6–8 dienomis rajone planuojamas pratybas.

Renginio metu Savivaldybės administracijos parengties pareigūnas (patarėjas) Valdas Rabazauskas pristatė demonstracinį suaugusio žmogaus išvykimo krepšį ir jame esančius reikalingiausius daiktus.

V. Rabazauskas papasakojo, kokie reikalingiausi daiktai turi būti išvykimo krepšyje.

Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos vadas L. Kavaliauskas išsamiai pristatė kuopos veiklą, prisiminė COVID-19 pandemiją, kuomet Ukmergės rajono savivaldybė viena pirmųjų šalyje pateko į raudoną zoną, ir jos metu šauliams teko vykdyti svarbias užduotis.

Vadas pasidžiaugė, kad šaulių veikla yra pastebima, šios organizacijos atstovus kviečiasi mokyklos, įmonės. Taip pat šauliai svečių sulaukia ir savo būstinėje.

Pasak L. Kavaliausko, Rusijai užpuolus Ukrainą ir šioje šalyje vykstant karui, visuomenė tarsi kitomis akimis pamatė ir rimtai vertina krašto gynybos svarbą, pasiruošimą ekstremalioms situacijoms.

Ukmergiškiai susidomėję klausėsi Seimo nario, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko L. Kasčiūno minčių apie karo komendantūrų kūrimą, jų reikšmingą vaidmenį rengiantis regionų ir miestų gynybos scenarijams karo atveju. Komendantūros turėtų karo komendantams pavaldžius vienetus, sudarytus iš parengtojo rezervo karių, komendantinių šaulių, taip pat visų ginklų savininkų, įskaitant medžiotojus. Karo padėties atveju komendantai taptų jungtimi tarp šalies ginkluotųjų pajėgų ir valstybę ginklu galinčių ginti piliečių.

Politikas akcentavo, kad pasirengimas turi vykti taikos metu – taip būtų galima skirti pakankamai laiko apmokymams, o parengti žmonės būtų visai kita jėga, nei tik chaotiškai susirinkę karo padėties metu.

Taip pat L. Kasčiūnas palietė visuotinio šaukimo į kariuomenę temą, atsakė į dažnai užduodamą klausimą, kodėl kariuomenėje netarnauja žinomi žmonės.

Svečias paragino tautiečius mažiau kalbėti, o daugiau daryti, priminė, kaip kiekvienas pilietis gali prisidėti ruošiantis netikėtoms situacijoms.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • klaidos :
    Neginkluotas pilietinis pasipriesinimas yra nesamone , kvailyste. . Pasipriesinimas turi buti ginkluotas, visuotinis. Negalima kartoti praeities klaidu, visi turi buti pasiruose.
  • O.k. :
    Asmeniskai as gavus ginkla eisiu i savivaldybe ....
  • Jau :
    Butina gyventojus apmokyti naudotis automatais, kulkosvaidziais, himars, javelin ir kt. Tai yra butina. , kadangi gresme yra labai reali
  • //// :
    Butinai reikalngi ginklai! Valyma vietiniu butina atlikti!
  • gresme :
    Tikriausiai jau laikas isduoti gyventojams ginklus, apmokyti kaip jais naudotis. Jei ateis rusai , zudys , prievartaus, reiks priesintis. Todel teisinga ir protinga butu isduoti gyventojams ginklus- automatus ar kt. , nes dabar ginklus turi tik medziotojai. Rusijos gresme yra labai didele , apie tai nuolat kalbama, todel gyventoju ginklavimas yra butinas.
  • 6 palata :
    Ten gi liftas yra ... Jau seimas palaimino ideja ir vusi i fronta vyksit! Ukraina ginsit, kol jie cia ant musu sprando sedi! Pagaliau demkratija bus apginta! Zodziai, agitacijos, akcijos baigesi! Pagaliau visi i fronta iskeliaus!
  • Kariui :
    Kary - prajuokinai, atsispaudimų:))), ko nors lengviau, į antrą aukštą ar užliptum nepailsėjęs, bet gi kovoti gali ir kaip kasčiunas, ar auglys maldamas š.........,
  • ukmerges metro :
    //youtu.be/QJWhGFhYT70?si=0K654zt9W6s0A1cg
  • ///// :
    //youtu.be/SNeLPa8XrbE?si=H5FMqH0N3RwzpixE
  • /// :
    Visus ten esancius sugrudai i busa ir i fronta! ne zodziais o darbais laikas pradet veikti. Jums gi karas, karo politika ir yra naudinga. Kiek uz toki rengini ikryto i kisene? Nuo to reiketu pradeti ... o jus bijokite, drebekite ir mokekite pinigus ( aukokite) ...
  • Xe :
    Išaušus dienai X visi pagalvos,kad juk visvien nebus blogiau nei,kad buvo prie konservatorių.
  • konservai :
    Kas daugiau zmones gasdins, jei ne konservatoriai
  • karys :
    Kavaliauskai, kiek atsispaudimų padarai?
  • **** :
    Kalba kurie per upeli pirmi leks! NT jau laukia Ispanijoje ar dar kur. Yra proga dar pasipinigauti.
  • ? :
    Apginkit mus nuo valdzios - o nuo priesu jau kaip nors patys apsiginsim.
  • **** :
    O kur vyksit? Per upeli? Visus i fronta, o ne zmones gasdint! Ne zodziais, o darbais porodikit meile demokratijai ir Laisvei! Pilna sale aktyviu vyru, moteru, kuriu taip truksta ukrainos fronte!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas