Jaunimas, Naujausi

Reperio svajonėse – eilės vaikams, studijos ir koncertai

Aušrinė KROGERTAITĖ

Devyniolikmetis ukmergiškis Pijus Vasiliauskas, kurio sceninis vardas Pijus Opera, – reperis iš prigimties. Šį pavasarį vykusioje Vilniaus knygų mugėje su nenutrūkstama dešimties valandų repo improvizacija jis pateko į Lietuvos rekordų knygą. Su Pijumi kalbėjomės apie kūrybą, jo pomėgius, svajones.

 

Šešerių sukūrė pirmąją dainą

Nuo pat mažų dienų Pijus nestigo entuziazmo įvairioms veikloms. Mėgo žaisti futbolą, važinėti riedlente, piešti grafičius. Tai buvo pirmosios susidomėjimo hiphopo kultūra užuomazgos.

Pirmąją dainą Pijus įrašė būdamas šešerių metų namų sąlygomis (taip jis kuria iki šiolei – aut. past.), drauge su vyresniais draugais. Beje, iš jų jis ir perėmė reperišką pozą.

Artimoje aplinkoje P. Vasiliauskas matė labai iniciatyvią mamą (Skaistę Vasiliauskaitę-Dančenkovienę), kuri visada kažką kūrė, organizuodavo renginius, rašydavo… Jos pavyzdys turėjo įtakos ir sūnui.

Jėgas išbandė repo kovose

Pijus atvirauja, jog vaikystėje jį labiausiai domino muzika, o arčiausiai širdies buvo repo žanras. Repo žvaigždė Eminemas, apie jį sukurtas biografinis filmas „8 mylia“ – buvo vieni iš pagrindinių inspiracijos šaltinių. Susidomėjus repo kovomis (freestyle), gimė idėja surengti tokią kovą Ukmergėje. Tai laisvo stiliaus konkursas, kuriame du ar daugiau reperių tarpusavyje varžosi naudodami improvizuotus tekstus.

P. Vasiliauskas.

Pasak Pijaus, tai buvo pirmasis tokio tipo renginys mūsų mieste. Supažindinus mamą su šia kultūra, idėją pavyko įgyvendinti, ir tai buvo aštuonmečio berniuko pirmas jėgų išbandymas.

Pijus Opera sako, kad viską darė dėl smagumo, tačiau savęs kaip freestyle repo atlikėjo neįsivaizdavo. Vėliau vienas iš Lietuvos repo renginių organizatorių pakvietė ukmergiškį sudalyvauti repo kovoje. Tuomet jam buvo dvylika metų. Pijų reperių bendruomenė labai šiltai priėmė, jis suprato, kad tai – jam artima sfera.

Kūrybai įkvepia gyvenimas

P. Vasiliauskas sako, jog nuo pat ankstyvo amžiaus mėgo rašyti eilėraščius. Dalyvaudavo mokyklos filologų konkursuose, antroje klasėje yra sukūręs poezijos knygelę. Kaip teigia pašnekovas, jis nesijaučia poetu, tačiau turi tikslą – nori išleisti savo poezijos knygelę, kuri būtų skirta vaikams.

Pijus savo kūryba linkęs kalbėti apie liūdnus gyvenimo momentus, juodybes ir tamsybes, bet tuo pačiu visuomet palieka viltį ir pabrėžia, kad iš visko galima pasimokyti ir sustiprėti.

Kūrybai jaunuolį įkvepia gyvenimas ir kasdieniai įvykiai – pyktis, meilė su artimuoju ar kontaktas su nepažįstamais žmonėmis… Pijus mano, kad didžiausia kūryba vyksta ne tada, kai jis rašo, o tada, kai gyvena: „Gyvenimas ir yra kūryba, nes tu išgyveni kažkokius epizodus, apgalvoji juos. Galutinis momentas, kai jie nugula į užrašus, ir yra visų apmąstymų rezultatas“.

Vaikystėje, kaip pasakojo Pijus, eiliavimui jis skyrė kiekvieną laisvą minutę. Dabar, aišku, viskas kitaip, yra daugiau skirtingų veiklų ir atsakomybių, tačiau bet kuriuo atveju kūryba užima didžiąją dalį laiko.

„Jeigu aš turiu laisvos muzikos, kurią noriu užpildyti, tai ir kuriu, labai dažnai tai darau pasivaikščiojimų metu, tam nėra jokio terminuoto laiko. Nėra dienos, kad nekurčiau…“ – atvirauja pašnekovas.

Įgyvendino seniai brandintą idėją

Pokalbio metu jis prisiminė, jog pirmą kartą apie repo freestyle rekordą Pijui užsiminta dalyvaujant ture „Hype‘ink be patyčių“. Šis turas buvo organizuojamas keliuose Lietuvos miestuose, vyko koncertai ir edukacijos. Jo metu besišnekučiuojant vienas iš Pijaus bičiulių pasiūlė: „Klausyk, padaryk freestyle rekordą“.

Tuo metu, anot atlikėjo, tai buvo lyg ir juokelis, mintis „iš toli“, neįgyvendinama idėja… Bet sėkla buvo pasėta.

Praėjus ketveriems metams ir dar kartą grįžus prie šios minties, P. Vasiliauskas pradėjo vis dažniau apie tai kalbėti. O šiais metais nusprendė, jog reikia įgyvendinti seną planą.

„Jeigu ne Knygų mugė, kažin kiek laiko dar būtų užsitęsę svarstymai. Gal būčiau net nesiryžęs…“ – pasakoja Pijus. Ir priduria, kad jo tikslas buvo pritraukti kuo daugiau dėmesio ir padaryti kažką, ko niekas nėra daręs Lietuvoje.

Tam reikėjo gerai pasiruošti. „Iš dalies visas gyvenimas man buvo pasiruošimas, kiek metų freestyl’inau, kad ištobulinčiau gerą improvizaciją,“ – dalinasi Pijus.

Repo improvizacijos rekordui jis aktyviai ruošėsi mėnesį: ieškojo įvairių technikų, rimų, bandė kuo ilgiau repuoti be sustojimo. Kiekvieną dieną Pijus tam skirdavo mažiausiai tris valandas, o kartais ir daugiau, taip lavindamas savo ištvermę. Jaunasis atlikėjas prisipažįsta, kad besiruošiant buvo daug veiklų – mokykla, darbas, kiti pastovūs užsiėmimai, tad jaudulys apėmė tik likus kelioms dienoms iki renginio. Be to, ir sveikata sušlubavo – skaudėjo gerklę, darėsi silpna, pakilo temperatūra… Prieš renginį net išsimiegoti gerai nepavyko. Tačiau rekordo dieną neliko jokio jaudulio, buvo tik užtikrintumas: „Tai yra ta diena“. Ir ji jaunuolio nenuvylė.

Surengė koncertą Ukmergėje

Po dešimties valandų repo improvizacijų, kai viskas baigėsi, jaudulys prasiveržė ašaromis. Pijus pasakoja, kad tądien grįžęs namo nebešnekėjo, nes buvo dingęs balsas. Kitą dieną, siekdamas išvengti tuštumos, kuri užklumpa po didelių pasiekimų, repo atlikėjas užsiėmė kūryba, planavo koncertus.

Balandžio 9 dieną, per šv. Velykas, įvyko pirmasis solinis Pijaus Operos koncertas Ukmergėje, Gastro pub bare. Kadangi repo atlikėjas šiuo metu gyvena ir mokosi Vilniuje, norėjo pasidalinti savo kūryba su miestu, kuriame užaugo.

Tiksluose – žiūrovų pilna Žalgirio arena

Be kūrybinės veiklos Pijus turi ir kitų užsiėmimų – darbą ir mokyklą. Nors viską suderinti, kaip pats sako, ne visada pavyksta: „Kažkas nukenčia, kartais mokykla, kartais darbas arba kūryba… Aišku, kad pavargstu, bet mokslus tuoj pabaigsiu, o darbo greitai, tikiuosi, nebereikės dėl kūrybos.“

Artimiausiuose Pijaus planuose pabaigus mokyklą studijuoti lietuvių filologiją arba aktorinį meną.

Pijus Opera pasidalino ir savo svajone bei tikslu – per koncertus surinkti žiūrovų pilną Žalgirio areną, apkeliauti kuo daugiau pasaulio ir sukurti šeimą dar būnant jaunam.

P. VASILIAUSKO asmeninio archyvo nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas