„Istorinė atmintis - dabarties ir ateities pamatas“, Kultūra

Taujėnai – 20, 25, 70

Laima JANČIAUSKAITĖ

Kultūros centro režisierė

 

Turbūt iškilo klausimas – ką reiškia skaičiai šalia Taujėnų miestelio pavadinimo? Atsakymas – 2022-ieji – jubiliejiniai metai Taujėnų kultūros namams, Taujėnų mėgėjų teatrui „Bičiuliai“ ir Taujėnų miestelio bendruomenei. Tad liepos 15–24 d. visi renkamės į jubiliejinę Taujėnų vasarą!

Prieš 25 metus, 1997-iais, visai atsitiktinai į tuometinių Taujėnų kultūros namų darbuotojų – Jurgitos Levickienės ir šių eilučių autorės – rankas pateko Vidos Bladykaitės pjesė „Ženteliai“. Jau ją pirmą kartą beskaitant atrodė, kad vaidmenys parašyti specialiai konkretiems taujėniškiams artistams: Algiui Padolskiui, Daivai ir Hubertui Žižiams, Vidmantui Krikštaponiui, Jolantai ir Rolandui Janickams, Algiui Virbalui, dabar jau šviesios atminties Aurikui Pežinskui. Pirmoji repeticija patvirtino, kad Taujėnuose gimė mėgėjų teatras „Bičiuliai“. Per šiuos metus keitėsi ir aktoriai, ir režisieriai, vaidinta Lietuvos miestuose ir miesteliuose, dalyvauta festivaliuose Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje.

Šventės metu – liepos 23-ąją, žiūrovai išvys Taujėnų mėgėjų teatro premjerinį spektaklį – V. Bladykaitės „Nuoma ir trys kiaušiniai“, kurį režisavo V. Krikštaponis, teatrui vadovaujantis nuo 2018 m. Tądien žiūrovai taip pat pamatys ir svečių iš Vievio, Biržų rajono Papilio ir Panevėžio rajono Krekenavos spektaklius. O pertraukėlių metu laukia smagūs žaidimai šalia esančioje lauko žaidimų aikštelėje.

Liepos 15-ąją, 18.25 valandą, festivalio atidarymo metu žiūrovų laukia staigmena. Kokia? Atvykite ir patys pamatykite.

Tą patį vakarą, 19 valandą, visi laukiami teatro „Labas“ pašėlusio smagumo spektaklyje „Kas apsakys tas dzūkų linksmybes?“ Spektaklis tiems, kurie norės pasijuokti, gerai valandai užmiršti problemas, karjeros spąstus, pinigų stygių ir visokius kitokius blogus dalykus. Bet svarbiausia, po humoro skraiste galės pajusti giluminius tautosakos klodus, semti liaudies išmintį iš gilesnių šulinių. Vaidina aktorės: Neringa Varnelytė ir Vitalija Mockevičiūtė, tarmiškai pasakojančios dzūkiškas sakmes ir legendas, o Dariaus Mockevičiaus ir Pauliaus Kovalenkos atliekama muzika įkvėps tiek energijos, kad jos užteks visiems metams į priekį.

Beje, kad dzūkų spektaklis „atidaro“ festivalį taip pat nėra atsitiktinumas. Juk pirmasis Taujėnų mėgėjų teatro spektaklis svetur, ir dar respublikiniame kaimo teatrų konkurse „Pastogė“, įvyko Varėnoje. Šiame konkurse kolektyvas tapo laureatais. Tad Dzūkijos kraštas galutinai sutvirtino tolimesnį teatro „skrydį“.

Ir dar vienas gražus skaičius – 20. 2002 metų liepos 20 d. Taujėnų dvaro parke surengtas pirmasis tarptautinis mėgėjų teatrų festivalis „Prie dvaro“. Festivalis kviečia visus į Taujėnus kas dveji metai. Tad būkite pasveikinti, atvyksiantys į XI festivalį „Prie dvaro“!

Šiųmečio festivalio renginiai vyks net tik Taujėnuose. Liepos 16 d. visi kviečiami atvykti į Balelius bei prezidento A. Smetonos dvarą Užugiryje. Baleliuose žiūrovai išvys nuotaikingą Anykščių rajono Skiemonių mėgėjų teatro komediją – Vytauto Kupšio „Jaunikio medžioklė“, o Užugiryje žiūrovų laukia dvi Šiaulių rajono Bazilionų mėgėjų teatro literatūrinės muzikinės kompozicijos „Novelės“ ir „Ieškodami žmogaus“. Pastaroji respublikiniame mėgėjų teatrų festivalyje–konkurse „Kazimiera Kymantaitė – nacionalinės dramaturgijos puoselėtoja“ įvertinta nominacija „Geriausia literatūrinė muzikinė kompozicija“.

Renginius papildys ir regioninė vokalinių ansamblių šventė–konkursas „Dainų skambėjimas tėviškėje“, į kurią atvyks vokaliniai ansambliai iš Aukštaitijos regiono. Renginio svečiai – Širvintų kultūros centro kapela „,Noragas“.

Ir dar toks visai solidus jubiliejus – 70 metų. Spėliojate kam? Taujėnų kultūros namams! Su šiuo jubiliejumi sveikinti galima visus – kultūros darbuotojus, meno kolektyvų narius, žiūrovus, visus taujėniškius, visą bendruomenę, kuri mini 20 metų nuo įsikūrimo.

Tad sujungę visus jubiliejus taujėniškiai kviečia – nieko nelaukdami, liepos 15–24 d. visi į Taujėnus, į „Mūsų šventę“!

PROGRAMA

Liepos 15 d. (penktadienis)

Taujėnų vasaros estradoje

18.25 val. Šventės atidarymas

19.00 val. Teatras „Labas“ „Kas apsakys tas dzūkų linksmybes?“

Vaidina: Neringa Varnelytė ir Vitalija Mockevičiūtė

Groja: Darius Mockevičius ir Paulius Kovalenka

Liepos 16 d. (šeštadienis)

Balelių universaliame daugiafunkciniame centre (Mokyklos g. 2, Baleliai)

14.00 val. Skiemonių miestelio teatras

Kupšio „Jaunikio medžioklė“ (rež. Gintautas Eimanavičius)

Prezidento A. Smetonos dvare Užugiryje

17.00 val. Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Bazilionų mėgėjų teatras

Scenarijaus autorės Birutė Sinkevičienė, Estrelija Jurkuvienė

Literatūrinė muzikinė kompozicija „Ieškodami žmogaus“ (rež. B. Sinkevičienė)

17.30 val. Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Bazilionų mėgėjų teatras

Ona Jautakė „Novelės“ (rež. B. Sinkevičienė)

Spektaklių žiūrovams įėjimas į dvarą – 2 Eur

Liepos 23 d. (šeštadienis)

Taujėnų vasaros estradoje

12.30 val. Vievio kultūros centro mėgėjų teatras „Vievio teat-ras“

Pagal Žemaitės „,Trys mylimas“ – „Trijų velnių valsas“ (rež. Vytautas Mikalauskas)

14.00 val. Ukmergės kultūros centro Taujėnų mėgėjų teatrasBladykaitės „Nuoma ir trys kiaušiniai“ (rež. Vidmantas Krikštaponis)

15.30 val. Biržų kultūros centro Papilio skyriaus mėgėjų teatras „Vaidintojų atžalynas“

Pagal L. Matuliauskienės eiles „Viruso pasiutpolkė“ (rež. Vita Vorienė)

16.30 val. Krekenavos kultūros centro mėgėjų teatras „Avilys“

Pagal R. Paciukonį „Loterija po 15 metų“ (rež. Miranda Vaitkevičienė)

Liepos 24 d. (sekmadienis)

Taujėnų vasaros estradoje

13.00 val. Regioninė vokalinių ansamblių šventė – konkursas „Dainų skambėjimas tėviškėje“

Svečiai – Širvintų tradicinė kapela „Noragas“

Mus remia;

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas