Ukmergės krašto bendruomenių lyderiai.

„Ateitį kuria patirtis ir jaunystė“

Veikli kaimo bendruomenė – dovana ir visai valstybei

Saulė BALČIŪNAITĖ
Vilniaus universiteto studentė

Deltuvoje – mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje, vyko konferencija „Kaimo bendruomeninių organizacijų idėjos, iššūkiai ir perspektyvos“. Ją organizavo Ukmergės krašto bendruomenių sąjunga, kuriai vadovauja Angelė Jokubynienė. Renginyje dalyvavo rajono bendruomenių atstovai, Seimo narė, aktyvi bendruomenininkų globėja Guoda Burokienė, kiti svečiai.
Pirmininkė sakė, kad konferencija organizuota siekiant sudaryti sąlygas bendruomenių atstovams atsitraukti nuo kasdienybės, pažvelgti į savo veiklas iš šalies, motyvuoti juos naujų idėjų įgyvendinimui, suburti kaimo plėt-ros dalyvius į vieną ratą. „Veikli kaimo bendruomenė – tai ne tik dovana tai vietovei, jos žmonėms, bet ir visai valstybei. Juk iš čia atėję pagrindiniai tautos papročiai ir šimtmečius saugojamos tautos tradicijos“, – įsitikinusi A. Jokubynienė.

Konferencija vyko pagal iš anksto suplanuotą darbotvarkę. Jos įgyvendinimas buvo patikėtas jaunų žmonių komandai VšĮ „Idrama“, kurios direktorė Deimantė Markevičiūtė, ir savanoriams. Dalyviai registracijos metu turėjo pasirinkti jiems patikusį spalvotą segtuką ir pagal tai susiskirstė į tris grupes (geltona, žalia ir raudona).
Pirma konferencijos dalis prasidėjo nuo dalyvių diskusijos apie idėjas bendruomeninei veiklai plėtoti. Po to sėkmingus bend-ruomenių veiklos pavyzdžius pristatė Kėdainių rajono Krakių bendruomenės pirmininkė Daiva Dubinkienė. Ji papasakojo apie bendruomeninio verslo projektą. Bendruomenė, pasinaudojusi Lietuvos kaimo plėtros programos 2014-2020 m. parama pagal veiklos sritį „Bendradarbiavimas įgyvendinant vietos lygio populiarinimo veiklą, skirtą trumpoms grandinėms bei vietos rinkoms plėtoti“, įkūrė viešąją erdvę, kuri skirta skatinti vietos maisto produktų gamintojų ir vietos bend-ruomenių bendradarbiavimą gaminant, reklamuojant ir parduodant pagamintą produkciją bei organizuojant įvairias edukacijas.
Molėtų rajono bendruomenių centrų asociacijos, rajono VVG pirmininkė, savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Saugūnienė pasidalino šiame rajone bendruomenių sėkmingai įgyvendinamais projektų pavyzdžiais. Taip pat palinkėjo susiklausymo ir darnaus darbo dirbant visiems kartu.
Antroje dalyje kalbėta apie bendruomeninių organizacijų veiklos problemas ir iššūkius. Šia tema patirtimi ir įžvalgomis dalinosi Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Virginija Šetkienė bei VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros („Litfood“) Socialinio bendradarbiavimo skatinimo skyriaus vedėja Kristina Mockutė.

 

Kalba Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė V. Šetkienė.

Po pietų dalyviai buvo pakviesti į trečią dalį. Diskusijų tema – bendruomeninės veiklos perspektyvos. Apie tai kalbėjo Ukmergės rajono VVG vietos plėtros strategijos administravimo vadovė Rasa Kumetaitienė. Ji pristatė mūsų rajone įgyvendinamus projektus.
Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo, investicijų ir verslo plėtros skyriaus vyr. specialistė Reda Liubomirskienė, dirbanti su nevyriausybinėmis organizacijomis, pasidžiaugė bendruomenių nuveiktais darbais ir palinkėjo bendruomenininkams optimizmo.
Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos pirmininkė Odeta Baltramiejūnienė pasakojo apie savo rajono savivaldybės bendradarbiavimo su bendruomenėmis patirtį ir sėkmingai veikiančias bendruomenių rėmimo programas.
Kauno rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Jolanta Marija Malinauskaitė dalinosi patirtimi, kaip šioje savivaldybėje vyksta bendruomenių aktyvinimas ir kokią pagalbą savivaldybė teikia bendruomenėms.
Po visų pasisakymų ir diskusijų vyko bendruomenių apdovanojimai. Taip pat mokymų dalyviams buvo įteikti pažymėjimai, kuriuos jie įgijo dalyvaudami įvairiuose mokymuose. Konferencijos metu buvo sudaryta galimybė vieniems su kitais artimiau susipažinti, užmegzti socialinius ryšius, pasisemti patirties ir pasidalinti savąja, „pasižmonėti“, pasijusti įvertintais.
A. Jokubynienė pasakojo, kad išanalizavus ir apibendrinus dalyvių mintis, išsakytas ir užrašytas diskusijų metu atsakant į pateiktus klausimus, konstatuota, jog sėkminga bendruomenė siekia patogaus ir patrauklaus gyvenimo kaime, jaunimo įtraukimo į veiklas, aktyvaus kultūrinio gyvenimo ir tradicijų puoselėjimo, sveikos gyvensenos, išskirtinumo, gerosios patirties sklaidos, lėšų pritraukimo projektams įgyvendinti, vietos gyventojų aktyvinimo. „Tai, kad bendruomenė sėkminga, rodo stiprus lyderis ir stipri komanda, aktyvūs, vieningi ir siekiantys tikslo nariai, tokia bendruomenė materialiai turtinga ir geba kryptingai veikti, ji yra nuolat besimokanti ir tobulėjanti, atvirai diskutuojanti apie problemas ir ieškanti sprendimų, vienijanti visas įstaigas, esančias jos teritorijoje, bendradarbiaujanti ir vieninga“, – vardijo sėkmingos bendruomenės požymius Ukmergės krašto bendruomenių sąjungos pirmininkė.
Aptarti ir bendruomeninių organizacijų veiklos problemos bei iššūkiai.

 

Tai – viešųjų poreikių, kurių neteikia veikiančios biudžetinės įstaigos, tenkinimas, gerovės kūrimas, gebėjimas susikalbėti tarpusavyje ir būti atviriems naujovėms, tinkamai išnaudojama esama infrastruktūra, meilė savo kaimui.
Pažymėta ir tai, kas kliudo sėkmingai veiklai. Tai – aktyvių, kompetentingų, jaunų žmonių trūkumas, pavydas, konkuruojantys lyderiai, lėšų stygius, bendruomenės narių senėjimas, niekur nedalyvaujančių asmenų kritika ką nors darantiems, vietoje veikiančių institucijų nesusikalbėjimas, valstybės politika skirstant paramas ir pašalpas, biurokratizmas bei suvaržymai įgyvendinant projektus.
Konferencijos dalyvių nuomone, kad kaimas išliktų, reikia darbo vietų, jaunimo pritraukimo politikos, pastangų išsaugant mokyklas, darželius, kultūros ir kitas įstaigas, tinkamos infrastruktūros, pilietiškumo, drąsos veikti, veiklių žmonių – lyderių, vietos gyventojų ir valdžios tarpusavio susikalbėjimo.
„Tenka apgailestauti, kad šioje konferencijoje dalyvavo labai mažai seniūnų (atvyko tik Šešuolių seniūnė Jolanta Lukšienė bei penkioms minutėms užsuko Deltuvos seniūnas Gintaras Radzevičius), seniūnaičių ir vietos valdžios atstovų. Ačiū tiems, kas vis tik atrado laiko, ir kuriems tikrai rūpi mūsų rajono kaimo ateitis“, – pastebėjo A. Jokubynienė.
Konferenciją vainikavo grupės DAR koncertinė programa.

Konferencijos dalyviai rašė savo pastebėjimus, pasiūlymus, mintis.

Diskusijų metu.

Vijolės IVANAUSKIENĖS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas