„Ukmergės krašto atradimai“, Jaunimas

„Žiogelis“ įvertintas sertifikatu

Saulė BALČIŪNAITĖ

Vilniaus universiteto studentė

 

Pastarosiomis dienomis vaikų lopšelį-darželį „Žiogelis“ pasiekė džiugi žinia – įstaiga pelnė „sidabrinį“ „Ekoagros“ įvertinimą.

„Nuo 2018 metų „Žiogelis“ pradėjo vaikus maitinti ekologiškais maisto produktais. Buvome vienas iš pirmųjų Lietuvoje darželių, kuris dalyvavo žemės ūkio pilotiniame projekte dėl ekologinio maitinimo, kad pasiektume tą pirmąją grandinę – gautume maistą tiesiai iš ūkininkų“, – pasakoja direktorė Birutė Jucevičienė.

Ir priduria, kad šiais metais, pasikeitus „Ekoagros“ sertifikato gavimo taisyklėms (gali dalyvauti daugiau įstaigų), darželis pasinaudojo tuo ir gavo įvertinimą. Jis – „sidabrinis“, tai reiškia, kad čia maitinimui naudojama 90 proc. ekologiškų produktų.

„Tai mus įpareigojo keistis – ne tik maitinimo, bet ir ugdymo proceso prasme. Jis pasipildė įvairiomis naujovėmis, mes užsimanėme visko dar daugiau. Pavyzdžiui, mūsų vaikai patys augina, sodina, ragauja daržoves – tam turime šiltnamį. Jie mato, kaip užauga ekologiškas produktas“, – džiaugiasi B. Jucevičienė.

Ir nusišypso, kad darželyje yra net sliekynas – po pietų ar vakarienės likę maisto likučiai keliauja būtent čia. „Likusį maistą vaikai patys ten neša, padeda. Sliekai gamina biohumusą, kuris panaudojamas šiltnamyje – daržovėms auginti. Taip turime visą grandinę“, – teigia direktorė.

Ji pastebi, kad tai – ne tik puiki pramoga, bet ir edukacinė veikla, nes vaikai mokosi ir daržininkystės, ir sodininkystės, galiausiai – ugdomas atsakomybės jausmas. B. Jucevičienę džiugina, kad vaikų tėvams neiškyla jokių papildomų išlaidų. Jie moka tiek, kiek skiriama valstybės, o darželis įsigyti ekologiškam maistui gauna paramą. Jei 2018 m. lopšelis-darželis „Žiogelis“ buvo vienintelis ne tik Ukmergėje, bet ir visoje Lietuvoje, ryžęsis vaikų maitinime įdiegti ekologiškus maisto produktus, tai pernai prie jo prisijungė „Nykštukas“ ir dar keletas darželių Kauno, Panevėžio ir Lazdijų rajonuose. O šiemet programa įgyvendinama visuose mūsų miesto lopšeliuose-darželiuose.

„Žiogelį“ šiuo metu lanko 153 vaikai, vasaros metu jų būna apie 70, o nuo rugsėjo 1-osios laukiama 185 ugdytinių.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas