A. Kavaliauskaitė.

„Ukmergės krašto atradimai“, Kultūra

Kūrybiškiausių autorių knygų dvyliktuke – kraštietės novelių rinktinė

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) Šiuolaikinės literatūros skyriaus mokslininkai surengė tradicinę kasmetinę diskusiją apie praėjusiųjų 2020 m. lietuvių autorių knygas. Ją, kaip visuomet, vainikavo kūrybiškiausių knygų dvyliktukas. Į jį pateko ir Akvilės Kavaliauskaitės novelių rinktinė „Kūnai“.

Kūrybiškiausios 2020 m. knygos ir LLTI premijos laureatas bus paskelbtas ir pasveikintas kovo 10 d., tradiciškai minint Kovo 11-ąją. Laureatą iš dvylikos kandidatų slaptu balsavimu renka LLTI literatūrologų vertinimo komisija, patvirtinta Instituto tarybos.

Ironiški, neregėtų fantazijų pilni A. Kavaliauskaitės tekstai kviečia į kelionę po žmogaus jausmus ir jų atspalvius, pražystančius tam tikru suvokimo momentu. Novelių herojai – skirtingi: nuo smalsaus vaiko iki paskutinįkart scenoje vaidinančio aktoriaus; nuo pasakiškos vaizduotės režisieriaus iki statybininko, kurio didžiausias gyvenimo pasiekimas – nepabaigtas lėktuvas. Bet išorė, kūnas, – tai nelabai svarbu. Svarbiausia, kas darosi tų žmonių galvose, nes jei ne kūnas, esame tik tai, ką jaučiame.

„Noveles rašyti pradėjau negalvodama apie jų išleidimą. Artimiesiems patiko, sakė, kad man toks žanras tinka. Pabaigusi novelę „Kūnai“ supratau, kad tai tikrai bus knyga su idėja, kurioje telpa kūnai, dalykai, kurių nebemokame daryti, jausmai, kurių negalime įvardinti žodžiais. Kai jaučiausi sukaupusi pakankamai medžiagos, kreipiausi į leidyklą. Paskutinius tris mėnesius rašymui skyriau absoliučiai visą savo laiką. Atsisakiau tekstų rašymo žurnalams, nedalyvavau nebūtinuose susitikimuose, nes visos mintys buvo tose novelėse – nenorėjau, kad rašymo aura išsisklaidytų. Esu lėtai dirbantis žmogus. Kiekviena novelė perrašyta dešimtis kartų, pergalvota, perdėliota. Bet per ilgai laukti irgi nenorėjau. Bijojau, kad išblėsus tiems impulsams, jau liks tik jų pėdsakai, prisiminimai, kurių šitam kūriniui niekaip nepakaks“, – viename interviu kalbėjo autorė.

2020-iais Vilniaus knygų mugėje pristatyta dvylikos novelių rinktinė „Kūnai“ sulaukė jau trečio leidimo, dalyvavo „Metų knygos“ rinkimuose ir pateko į suaugusiųjų prozos finalinį penketuką.

Iš Ukmergės kilusi žurnalistė, scenaristė, tekstų kūrėja A. Kavaliauskaitė 2015 m. išleido romaną „Du gyvenimai per vieną vasarą“. Debiutinis kūrinys iš karto pateko į skaitomiausių knygų dešimtukus.

„G. ž.“ inform.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas