Kolektyvas „Dar širdyje ne sutema“ ir renginio dalyviai.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Susitikimas su Želvos senjoromis

Nijolė VERNICKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Laumėnų kaimo padalinio vyr. bibliotekininkė

Gražią gegužės popietę Tolučių–Bajorų kaimo bendruomenė su biblioteka organizavo susitikimą su Želvos senjoromis, susibūrusiomis į kolektyvą „Dar širdyje ne sutema“. Taip paminėjome Lietuvių kalbos kultūros metus bei Tarptautinę šeimos dieną.

Aktyvios Želvos senjoros – Anelė Talutienė, Elena Butkienė, Janė Stundienė, Aldona Išarienė, Onutė Grigienė ir joms vadovaujanti Jadvyga Stundienė – turi paruošusios programą, kuri atitinka šiandienos aktualijas. Jadvyga prisiminė, kaip prieš 47 metus pradėjo dirbti Tolučių kultūros namuose. Tuomet kaime žmonių buvo daug, jaunesnieji mėgo vaidinti, šoko ir dainavo. Šokiai šeštadienio vakarais sutraukdavo tiek jaunimo, kad nedidelė kultūros namų salė juos vos sutalpindavo. Laikas daug ką pakeitė. Dabar kaimo jaunimas išvykęs laimės ieškoti į užsienius, didesnius miestus. O senimas irgi kitais reikalais užimti. Tie, kurie dar likę kaimuose, mažai domisi, kaip anksčiau gyveno, dirbo jų tėvai ir seneliai. Tai galima pastebėti lankantis bet kuriame renginyje…

Tautiniais rūbais pasipuošusios Želvos pagyvenusios moterys renginio dalyvius tarsi sugrąžino atgal į praeitį. Jos mielai renkasi į repeticijas, pačios kuria intermedijas, kuriose kalba želviškių tarme, naudoja žodžius, kuriuos dauguma baigiame pamiršti. Ypač visiems patiko dviejų kaimo moteriškių dialogas „Pas gydytoją“. Jadvyga skaitė ištrauką iš Antano Vienuolio apsakymo „Paskenduolė“. Žiūrovai klausėsi liaudiškų dainų ir mielai pritarė. Tik apgailestauti galime, kad nebeliko senųjų giesmininkų, kurie užvesdavo dainas per šienapjūtę, rugiapjūtę. Pamiršome ir senus žaidimus, ratelius. Tai – „Senis vištą pešė“, „Prisiausiu aš drobelių“. Buvusi mokytoja A. Išarienė padeklamavo eilėraštį, pasak jos pačios, tokį pat seną kaip ir ji pati.

Turininga popietė prabėgo nepastebimai. Prie arbatos puodelio dar bendravome, dalijomės patirtimi, kadangi tokius renginius Želvos seniūnijoje noriai organizuoja trys bibliotekos. Kiekvienas susitikimas su skaitytojais tik patvirtina, jog bibliotekos gyvos, čia atėjus galima ne tik knygas, spaudą skaityti, dalytis patirtimi, bet ir išmokti dirbti kompiuteriu, gilinti žinias.

Dėkojame Želvos klebonui Petrui Avižieniui, kuris randa laiko pavėžėti į renginius. Jei kas susidomėtų mūsų senjorių programa, jos mielai atvyktų ir surengtų pasirodymą. logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas