Fotomenininkas nuoširdžiai bendravo su parodos lankytojais.

„Kultūra - mūsų dvasios stiprybės šaltinis“, Kultūra

Žymaus fotomenininko parodoje – žvilgsnis į praeitį

Arvydas PĖŠINA

Ukmergės kultūros centro galerijoje atidaryta vieno iškiliausių Lietuvos fotomenininkų Antano Sutkaus fotografijų paroda „Lietuvos žmonės“. Iki kovo 12 dienos veiksiančioje parodoje eksponuojamos 35 nuotraukos primena Lietuvos žmonių gyvenimą sovietinėje Lietuvoje.

Į parodos atidarymą atvyko pats autorius su žmona Rima, beje, mūsų kraštiete, taip pat rajono mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, daug žiūrovų, filmo apie autorių kūrybinės grupės atstovas.

A. Sutkus su žmona Rima.

A. Sutkus su žmona Rima.

Parodoje pristatomos 1958–1991 metais fotografuotos nuotraukos daugumai parodos lankytojų priminė praėjusius laikus, to meto žmones, darbus, laisvalaikį.

Čia eksponuojama ir viena iš garsiausių fotografijų Europoje – „Pionierius“. Italijoje gavęs labai svarbią premiją portretas sulaukė komunistų partijos nemalonės. Fotomenininkas buvo netgi svarstomas tuometėje aukščiausioje Lietuvos valdžios struktūroje – Centro komitete. Svarstymas galėjo baigtis liūdnai, bet viena moteris portreto autorių išgelbėjo paklausdama, „ar reikalingas jums dar vienas fotografijos Solženycinas (disidentas)“.

Dėkodamas žiūrovams ir parodos organizatoriams A. Sutkus užsiminė, kad jis labai sujaudintas. Dažniausiai užsienyje parodas rengiantis menininkas sarkastiškai padėkojo sovietinei valdžiai, kuri neleido eksponuoti gerų nuotraukų. Todėl menininkas, peržiūrinėdamas savo šimtatūkstantinį archyvą, „vis dar randa nuotraukų, kurios tada buvo netinkamos“.

Nuotraukose – Lietuvos žmonių gyvenimas sovietinėje Lietuvoje.

Nuotraukose – Lietuvos žmonių gyvenimas sovietinėje Lietuvoje.

A. Sutkus yra Lietuvos fotografijos meno draugijos iniciatorius ir ilgametis vadovas. Jam 1980 metais suteiktas nusipelniusio kultūros veikėjo vardas, 1983-aisiais įteikta valstybinė premija. 1997 metais menininkas apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, 1998 m. – Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premija, 2003 m. – Lietuvos Respublikos kultūros ir meno nacionaline premija. Jam skirtas ir ne vienas užsienio valstybės apdovanojimas.

Daugiau kaip du šimtus personalinių parodų surengusio fotomenininko darbai yra Lietuvos dailės muziejuje, Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, Tarptautiniame fotografijos centre Niujorke, Viktorijos ir Alberto muziejuje Londone, Oscaro Niemeyerio muziejuje Brazilijoje. Taip pat jo darbai saugomi privačiose kolekcijose Lietuvoje, Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, JAV.

Tą pačią dieną, kai Ukmergėje buvo atidaroma A. Sutkaus kūrybos paroda, Prancūzų kultūros centre Maskvoje atidaryta ir kita menininko paroda – „J. P. Sartre ir Simone de Beauvoir Lietuvoje, 1965“. A. Sutkus – istorinių Jeano Paulo Sartreʼo ir Simone de Beauvo fotografijų autorius. Pagal vieną fotomeninko fotografuotą J. P. Sartreʼo nuotrauką rašytojui buvo sukurtas paminklas, stovintis Paryžiuje, šalia Nacionalinės bibliotekos.

Dainiaus VYTO nuotraukos

 logo2

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas