Asociatyvinė nuotrauka. freeimages.com nuotr.

Kriminalai

Vagys vis labiau įžūlėja

Nagrinėjant policijos pateikiamą vagysčių iš būstų statistiką, nustatyta, kad 80 proc. nusikaltimų įvykdoma pirmųjų aukštų butuose, gyvenamuosiuose namuose, sodo nameliuose, sodybose. Kiekvienas vagis žino, kad lengviausia į patalpą patekti per langą ar balkono duris pirmame aukšte. Panašiu būdu naktį, kai šeimininkai miegojo, šią savaitę buvo apvogti keli gyvenamieji namai Ukmergėje. Vagys pagrobė koridoriuje šeimininkų laikomas rankines bei pinigines su pinigais, dokumentais, mokėjimo kortelėmis. Vieniems nukentėjusiesiems iš dalies pasisekė, nes išmestas rankinę ir piniginę jie rado. Tačiau pinigų, aišku, viduje nebuvo.

Šis įvykis namo savininkus paskatino kreiptis dėl būsto apsaugos. Tačiau, kaip „Gimtajai žemei“ sakė apsaugos paslaugas teikiančios UAB „AASE“ direktorius Petras Ušinskas, net ir įrengta signalizacija kartais būna bejėgė prieš vis labiau tobulėjančius ir įžūlėjančius nusikaltėlius. „Suveikus signalizacijai mes į vietą atvyksime labai greitai, tačiau vagys ir per porą minučių gali apšvarinti namus, – kalbėjo P. Ušinskas, ragindamas gyventojus būti budresniems ir imtis papildomų saugumo priemonių.

„AASE“ vadovas pripažino, jog lengviausia ir paprasčiausia į butą ar namą patekti per plastikinius PVC langus ar balkono duris. Tokiu būdu įsibrovus į vidų galima daug greičiau ir saugiau pasišalinti, nei išlaužus šarvuotas duris laiptinėje. Vidutinio sudėjimo vagis, anot P. Ušinsko, standartinį PVC langą išlaužia per 6 sekundes, Taigi, kol atvyks apsauga, yra minutė ir 54 sekundės pavogti tai, kas name vertingiausia.

Labai dažnai vagys į gyvenamąsias patalpas ateina naktį, kai žmonės miega, todėl šeimininkai, ryte pastebėję vagystę ir neradę įsilaužimo žymių, negali suvokti, kas įvyko.

„Dabar vasara, todėl daugelis palieka pravirus, neuždarytus langus, balkono duris, o nusikaltėliai tuo ir naudojasi“, – apgailestavo pašnekovas.

UAB „AASE“ direktorius pridūrė, jog apie 90 proc. plastikinių langų yra užrakinami cilindro ir kaladėlės pagalba. Rankenos pasukimu cilindras užsklendžiamas už kaladėlės staktoje, fiksuojant lango varčią.

Vagys išlaužia langą iš lauko, užkišę įrankį ir iškeldami cilindrą iš kaladėlės. Ten, kur langai tobulesni, randami kiti įsibrovimo būdai – gręžiamos nedidelės skylutės ir pan. Anot P. Ušinsko, plastikinių langų statytojai gerai žino visas PVC įrenginių silpnybes, tačiau kažkodėl nepasiūlo gyventojams kartu įsirengti ir vidinius papildomus užraktus. Jų pasiūla yra nemenka, o kaina nedidelė.

Apsaugos priemonė, kaip aiškino UAB „AASE“ vadovas, valdoma sukiojant specialias užsklandas, blokuojančias lango varčią. Užraktai paprastai montuojami ant lango ar durų kampų, taigi jie tampa tris kartus atsparesni išlaužimui. Tokias apsaugos priemones galima įrengti ir ant jau sumontuotų langų bei durų.

„Prieš įsibraudami į patalpas vagys seka objektą, apžiūri langus, duris, jų apsaugą, – pastebėjimais dalijosi P. Ušinskas. – Susidūręs su pasipriešinimu iš vidaus nusikaltėlis sutriks ir galbūt pasitrauks.“

Pašnekovas sakė, jog gyvenamojo būsto apsauga dažniausiai susirūpinama tik tuomet, kai žmogų ar jo kaimyną, pažįstamą ištinka bėda. Nors UAB „AASE“ paslaugomis naudojasi nemažai fizinių asmenų, pasitaiko, kad jie paprasčiausiai pamiršta įjungti signalizaciją. „Ja reikia naudotis ne tik išvykstant ilgesniam laikui iš namų ar į darbą, bet ir trumpam einant į parduotuvę“, – negailėjo patarimų direktorius.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas