Šventės svečiai kinu galėjo mėgautis ir dienos metu.

Uncategorized @lt

Ukmergė vasarą palydėjo filmų premjeromis ir maisto kvapais

Milda KUIZINAITĖ

Lrytas.lt

 

„Vasara buvo vakar…“ taip pavadinta šventė šeštadienį vyko Ukmergės centre, tačiau atrodė, jog ji yra ir šiandien – nuo kaitrios saulės iškylauti miestiečiai slėpėsi pavėsyje ir po skėčiais, vaikų rankose tirpo ledai.

Šventė gimė sujungus tris projektus – perkusinės muzikos festivalį, projektą „Kinas plius“ ir gastrofestivalį.

Sujungė tris šventes

Ukmergės kultūros centro programų koordinatorė Gražvyda Tušienė kino sklaidos projektą „Kinas plius“ kuria nuo 2003 metų, o perkusinės muzikos festivalis vyksta nuo 2005 metų: „Vasarą rengiu du išvažiuojamuosius lauko kino renginius, kur vyksta ir muzikavimai, tai viskas po truputį gražiai susijungė“.

Festivalis „Vasara buvo vakar…“ pirmą kartą įvyko 2020 metų vasarą, šiek tiek atslūgus suvaržymams dėl COVID-19, kai vis dar buvo neaišku, kas laukia rudenį.

Jo pavadinimu tapo G. Tušienės akį patraukusio eilėraščio eilutė.

Šiemet Ukmergei švenčiant 690 metų jubiliejų gimė idėja surengti ir gastronomijos festivalį – jis buvo planuojamas spalio mėnesį, tačiau koją galėjo pakišti atšalęs oras.

Filmas apie Ukmergę

Pirmą kartą šventės svečiai kinu galėjo mėgautis ir dienos metu – iš Panevėžio kino teatro buvo atvežtas LED ekranas, leidžiantis filmus žiūrėti ir dienos šviesoje.

Šventės metu parodyti keturi filmai ir kelių minučių trukmės juosta „UKMERGĖ. Kraštą pristatantis filmas“.

Ukmergės 690-ojo jubiliejaus proga rajono savivaldybės užsakymu filmą sukūrė reklamos agentūra „Marios Agency“ ir audiovizualinės komunikacijos agentūra „Wide Wings“. Tai filmas apie Ukmergę ir jos žmones – čia gyvenančius, kuriančius ir tiesiog šį kraštą mylinčius. Filmo apie Ukmergės kraštą kūrimas ir filmavimas užtruko 3 mėnesius.

Į šventę atvykę ukmergiškiai ir miesto svečiai pirmieji galėjo pamatyti ir iš Ukmergės kilusio režisieriaus Audriaus Juzėno filmą „Yesterday“. Apie gyvenimą praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje pasakojančio filmo premjera Lietuvos kino teatruose numatoma tik rugsėjį. Ukmergė gavo išskirtinę galimybę jį transliuoti anksčiau.

Nors filmus buvo galima žiūrėti dienos šviesoje, šventė tęsėsi iki vakaro. Vasarą palydėjo Julijos Ritčik Trio ir ansamblis „Jonis“.

Mėsą kepė 12 valandų

Menas su gastronomija šiemet susijungė pirmą kartą. Mėsos ir ugnies profesionalų „Chef the Viking“ komanda šventei ruošėsi beveik visą parą – tiek užtruko jaučio krūtininės kepimas. Anot „Chef the Viking“ atstovo Vitalijaus, tai viena sudėtingiausių mėsos dalis, kepama nuo 8 iki 12 valandų.

Iš pradžių mėsa rūkoma žemoje temperatūroje, vėliau vyniojama į foliją, pilamas alus ir vėl kišama į krosnį ir vis matuojama mėsos temperatūra. „Norint, kad mėsa visai susiplėšytų, ji kepama iki 98–99 laipsnių vidinės temperatūros. Norint mėsą pjaustyti, o ne plėšyti, mėsa kepama iki 84–86 laipsnių“, – pasakojo Vitalijus.

Kad šventės svečiai 15 valandą jau galėtų paragauti keptos jautienos, kepsninė buvo užkurta trečią valandą nakties ir tikrinama kas valandą.

„Reikia tikrinti, kad temperatūra per daug nepakiltų ir nenukristų, pašlakstyti“, – aiškino Vitalijus.

Iš pradžių planuota kepti visą jautį, tačiau mieste nėra galimybės užkurti tokio dydžio laužo. Be to, Ukmergėje buvo kepama jautienos sprandinė, kiaulienos šonkauliai, keturių rūšių jautienos dešros: su čederio sūriu, baravykais, saulėje džiovintais pomidorais ir ispaniška chorizo dešra. Kad šventės dalyviai galėtų paragauti skirtingų rūšių mėsos, į lėkštes buvo kraunami mėsos rinkiniai.

Graibstė pintus baldus

Į šventę susirinkę ukmergiškiai galėjo ne tik pavalgyti, bet ir apsirūpinti namams bei sodams reikalingais dalykais: gėlių ir vaismedžių sodinukais, pintais sodo baldais.

Iš vytelių pintus baldus, dėžes ir krepšius pardavinėjęs Edmundas Stankevičius namo jau ruošėsi vos šventei įpusėjus. Vyras džiaugėsi įvykdęs planą ir galbūt pardavęs daugiau daiktų nei didesnėje šventėje Utenoje prekiavusi jo sutuoktinė. Nors nupinti kiekvieną daiktą reikia daug kruopštumo ir laiko, E. Stankevičius sakė kainų nekeliantis jau trejus metus, o mugėse sutikęs tuos pačius lankytojus iš jų išgirsta, kad net prieš keletą metų pirkti daiktai vis dar atrodo lyg nauji.Kinas – visus metus

Kino mėgėjai Ukmergėje nuo kino pasaulio naujienų neatitrūksta visus metus.

Filmų sklaidos projektas „Kinas plius“ apima daugybę renginių – pristatomi nacionalinių kino kūrėjų darbai, vyksta susitikimai su režisieriais. Kas antrus metus organizuojamas moksleivių kino festivalis „Dublis“.

Jau septintus metus rengiamas keliaujantis vasaros kinas – tuomet populiarus ar apdovanojimais įvertintas filmas rodomas kaimo vietose. Filmų peržiūras lydi ir muzikinė programa. Per vasarą kinas aplanko 6–7 kaimus.

Tušienė pasakojo, jog Lietuvą užklupusi pandemija pagimdė dar vieną vasaros kino idėją – kino vakarus „Po skambančiu ąžuolu“. Šalia Ukmergės kultūros centro yra skveras su šimtamečiais ąžuolais, ant kurių šakų kažkas prikabino skambalų. Pučiant vėjui miesto centre pasigirsta gamtos sukurta muzika.

Vyginto SKARAIČIO ir Dainiaus VYTO nuotraukos

Mėsos ir ugnies profesionalų „Chef the Viking“ komanda šventei ruošėsi beveik visą parą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas