Dailės šventę lietuviškomis sutartinėmis paįvairino Kultūros centro giedotojos.

Kultūra, Naujausi

Ukmergės tautodailininkai – gerame kelyje

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Kultūros centro Dailės galerijoje veikia tradicinė Ukmergės rajono tautodailės paroda. Joje eksponuojami 37 autorių sukurti 144 darbai. Tai paveikslai, sodai, juostos, medžio, molio dirbiniai ir kiti kūriniai, per kuriuos kalba aukštaitiška pasaulėjauta.

Parodos atidarymo metu gausiai susirinkusiems ukmergiškiams ir svečiams pristatytas naujasis Ukmergės tautodailininkų draugijos pirmininkas Stanislovas Zinkevičius. Jis pakeitė ilgametį vadovą Rimantą Zinkevičių. Naujam ir buvusiam pirmininkui įteikta gėlių. Rimantui dėkota už draugijai skirtą laiką, pastangas suburti bendraminčius ir juos vesti, Stanislovui linkėta neišklysti iš brolio praminto tako.

„Man skirtas pasitikėjimas – įvertinimas ir įpareigojimas toliau dirbti“, – sakė naujasis vadovas.

R. Zinkevičius (dešinėje) vadovavimo estafetę perdavė broliui Stanislovui.

S. Zinkevičius neslėpė, jog draugijai būtinas atsinaujinimas. Tikimasi, kad Ukmergės tautodailininkų gretas papildys entuziastės, kurios susibūrusios Deltuvoje atgaivino sodų rišimo tradiciją. Tai šio krašto moterys – Rasa Laskauskienė, Staselė Černiauskienė, Renė Mačienė, Kristina Darulienė, Gražina Tuzikaitė, Aldona Maskoliūnienė, Danutė Šimkienė, Rima Radzevičienė, Daiva Stimburienė bei vidiškietė Janė Giedraitienė. Vadovaujamos R. Laskauskienės, praėjusiais metais jos kūrė šiaudinius sodus ir pristatė juos Deltuvos kultūros namuose surengtoje parodoje „Šiaudinio sodo šviesa“. Rišant, pinant ar tam tikra tvarka suneriant sausus šiaudus sukurti meno kūriniai dabar puošia rajono tautodailės parodą.

Deltuviškės auksarankės, atgaivinusios sodų rišimo tradiciją.

Tautodailininkus, pavadinęs juos mūsų krašto stiprybe, sveikino ir rajono meras Rolandas Janickas. Jis linkėjo grįžti prie šaknų, prisiminti ir puoselėti tai, kas pamiršta, taip pat drąsos auginti jaunus lyderius.

Sveikinimo žodį tarė kraštietė Audronė Virbalienė. Panevėžyje gyvenanti ir unikaliausius žaislus, mezginius bei kitus rankdarbius kurianti meistrė pernai tapo Aukštaitijos krašto kūrėjų vedle. Ji vadovauja Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijai.

„Didžiuojuosi, kad esu kilusi iš Ukmergės“, – sakė A. Virbalienė.

„Didžiuojuosi, kad esu kilusi iš Ukmergės. Kaip ir kasmet, džiugina labai išgryninta jūsų kūrėjų darbų paroda. Ilgus metus tautodailininkams vadovavęs Rimantas juos užvedė ant gero kelio. Tikiuosi, kad tai tęs ir Stanislovas. Tuo labiau kad šiais metais tautodailininkų laukia nemažai svarbių renginių, bus atrenkami darbai didžiulei parodai, kuri vyks respublikinės Dainų šventės metu“, – kalbėjo A. Virbalienė.

Į susirinkusiuosius kreipėsi ir dailininkas, rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistas Julius Zareckas. Tarsi paprieštaraudamas išsakytai minčiai, jog tautodailininkai sensta, jis teigė, jog ši paroda, kurią drąsiai galima vadinti dailės švente – jaunatviška, joje eksponuojami darbai sušildyti kūrėjų rankomis.

Linkėjimus ir sveikinimo kalbas renginio metu lietuviškomis sutartinėmis paįvairino ukmergiškės sutartinių giedotojos Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė, Laima Lenčickienė ir Daiva Šinkorenkienė.

Tautodailės parodą Dailės galerijoje galima apžiūrėti iki kovo 4 d.

AUTORĖS ir Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas