Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Apgamai: ar visada geriau juos šalinti?

Kiekvienas žmogus turi daugiau ar mažiau apgamų – tamsių dėmelių, marginančių odą. Kartais jie gali puošti mūsų kūną, o kartais – signalizuoti apie rimtas sveikatos problemas. Kada verta sunerimti, kokie yra piktybinių apgamų požymiai ir kada derėtų pagalvoti apie apgamų šalinimo procedūrą? Apie tai pasakoja Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja dermatovenerologė Lina Drąsutytė.

Apgamai – pigmentinių ląstelių sankaupos odoje. Jie gali būti įgimti (atsiradę nuo gimimo, kiti atsiranda pirmaisiais gyvenimo metais) arba įgyti (atsiranda vaikystėje, daugėja brendimo laikotarpiu). Apgamų su amžiumi daugėja, tačiau jie gali ir išnykti. „Apgamų atsiradimą dažnai lemia genetinis polinkis; hormoniniai pokyčiai organizme (nėštumas, brendimo laikotarpis), I–II odos fototipas (šviesios odos, plaukų ir akių žmonės apgamų paprastai turi daugiau), UV spindulių poveikis“, – sako L. Drąsutytė.

Pasak gydytojos dermatovenerologės, nesaugus buvimas tiesioginiuose saulės spinduliuose sukelia didelę riziką, todėl turėtume saulėje būti saikingai ir atsakingai. Rekomenduojama vengti UV spindulių nuo 10 val. iki 16 val. Taip pat turėtume naudoti apsauginius kremus nuo saulės, dėvėti galvos apdangalus ir apsauginius akinius nuo saulės. Taip pat nerekomenduojama lankytis soliariumuose, nes apgamai keičiasi, gali atsirasti naujų.

Medikė perspėja, kad apgamai gali ir tapti piktybiniais. Todėl kartą per metus reikėtų pasikonsultuoti su specialistu, kad kūno odos dariniai būtų įvertinti. Taip pat labai svarbu savistaba. „Patys pacientai turėtų elgtis atsakingai. Esant menkiausiam įtarimui dėl apgamo pakitimų, reikėtų kreiptis į gydytoją“, – pataria specialistė.

Apgamai vertinami pagal pagrindinius kriterijus: darinio asimetriją, kraštus, spalvą, diametrą (daugiau nei 6 mm), paraudimą (eritema).

„Žmonės dažnai kreipiasi dėl estetiškai negražiai atrodančio darinio, taip pat nerimauja, kad apgamai gali piktybėti. Mitas yra tai, jog apgamo geriau neliesti, nešalinti, kad nesuerzintume. Būtina pasikonsultuoti su specialistu, kad įvertintų odos būklę, darinius odoje (dermatoskopija, siaskopija). Tuomet aptarus su pacientu yra nusprendžiamas gydymo būdas“, – aiškina medikė.

Apgamai šalinami lazeriu, elektros peiliu, atliekant chirurginę eksciziją. L. Drąsutytė teigia, kad chirurginis gydymas pasirenkamas tuo atveju, jei apgamas yra atipinis, jei yra darinio supiktybėjimo rizika. Elektros peiliu lazerinis apgamo šalinimas yra atliekamas tik tuo atveju, jei įsitikinama, kad apgamas nėra atipinis (pirmiausia atliekama dermatoskopija).

Apgamų šalinimo procedūra trunka nuo kelių iki keliolikos minučių.

„Juos patartina šalinti rudens ar žiemos periodu. Pavasarį, vasarą – nerekomenduojama. Po pašalinimo reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių, turėtų būti naudojamos apsauginės priemonės nuo saulės“, – pataria gydytoja dermatovenerologė.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas