S. Kazlauskas kameras pavadino „dar vienu komandos žaidėju“.

„Ir senjorui, ir jaunam“, Aktualijos, Naujausi

Ukmergę stebi 92 vaizdo kameros: padėjo išaiškinti pažeidimus, vagystes, žmogžudystes

Genovaitė KAZIELIENĖ

Savivaldybės tarybos posėdžio metu Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas pateikė informaciją apie mieste veikiančias vaizdo stebėjimo kameras, jų reikšmę išaiškinant pažeidimus, nusikaltimus.

„Papildomas žaidėjas mūsų komandoje“

S. Kazlauskas sakė, kad įdiegtos vaizdo stebėjimo kameros užtikrina rajono gyventojų saugumą, padidina policijos pareigūnų galimybes užtikrinant viešąją tvarką.

„Pirmosios vaizdo stebėjimo kameros pradėtos įrenginėti 2016 metais, pagal projektą buvo numatyti trys kamerų diegimo etapai. Šiuo metu mūsų miestą stebi 92 vaizdo kameros. Jomis kontroliuojamos 23 sankryžos, parkas prie ligoninės, visi įvažiavimai ir išvažiavimai į miestą ir iš jo. Tų kamerų nauda neįkainojama ir dabar be jų neįsivaizduotume savo veiklos. Tai – papildomas žaidėjas mūsų komandoje“, – kalbėjo viršininkas.

Padeda užkardinti neteisėtas veikas

Anot jo, kamerų pagalba vykdoma prevencija, užkardinamos neteisėtos veikos, atgrasoma nuo neteisėtų veiksmų, skatinama tinkamai elgtis, didinamas gyventojų saugumo jausmas, nes visi, kas turi piktų kėslų, vengia tai daryti.

Taip pat miesto stebėjimas padeda užtikrinti eismo saugumą, tiriant aplinkybes, pasitikslinant, kai pasišalinama iš įvykio vietos.

„Kamerų naudą ypač pajautėme karantino metu, kai dėl visiems žinomų priežasčių negalime arba vengiame kontaktuoti su asmenimis.

Dėl to „online“ režimu stebime aplinką, miestą, fiksuojame pažeidimus, nustatome atvejus, kai nepaisoma šviesoforų, kelio ženklų, o reikalui esant, išvykstame į įvykio vietą“, – teigė S. Kazlauskas.

Pasak rajono policijos vadovo, kameromis naudojamasi praktiškai kiekviename tyrime, nepriklausomai nuo to, ar tai – administracinis nusižengimas, ar kitokia neteisėta, nusikalstama veika. „Visada vyksta kamerų įrašų peržiūra, analizės, tos „pūzlės“ dėliojimas yra vienas iš pagrindinių etapų, kurių metu dažniausiai mes pasiekiame teigiamų rezultatų“, – pažymėjo S. Kazlauskas.

Padėjo ir šalies kriminalistams

Jis sakė, kad net per visą Lietuvą nuskambėjo rajone susibūrusių nepilnamečių grupuotės vagystės iš automobilių, sunkvežimių, parduotuvių. „80 procentų kamerų dėka kalti asmenys buvo nustatyti ir patraukti atsakomybėn“, – teigė policijos vadovas.

Jis pridūrė, jog kiekvieną savaitę mūsų rajone, mieste kažkas vyksta – vagystės iš parduotuvių, prekybos centrų. „LIDL-o kameros užfiksavo vagišių, kuris ištraukė pirkėjos piniginę. Nors prekybos centro vaizdo kamerų kokybė nebuvo itin gera, vis dėlto pasiremiant ja, po to – miesto vaizdo kameromis, per kelis etapus buvo nustatyta, kas tai per asmuo, jis sulaikytas“, – pasakojo viršininkas.

Anot policijos komisariato viršininko, jei ne stebėjimo kameros, kai kurie rezonansiniai nusikaltimai net nebūtų išaiškinti – tai nužudymas po tiltu, kai peiliu buvo nudurtas mūsų rajono gyventojas, taip pat, kuomet buvo nušautas ukmergiškis, pasikėsinimas išžaginti, kitais atvejais.

Kamerų pagalba buvo nustatytas ir nusikaltėlis, namo laiptinėje užpuolęs moterį.

Miesto stebėjimas padėjo ne tik rajono, bet ir kitiems šalies policijos pareigūnams – Kauno policijos komisariato kriminalistams išsiaiškinti automobilių vagystes, taip pat plėšikai buvo sulaikyti Širvintose, Jonavoje, suimta prekybos centrus plėšusi albanų grupuotė. Mūsų kamerų užfiksuotus vaizdus prireikus analizuoja ir Kriminalinės policijos biuras.

„Policijos pareigūnai naudojasi ir 50-čia vaizdo stebėjimo kamerų, priklausančių privatiems asmenims arba įmonėms, organizacijoms, geranoriškai prižadėjusioms, reikalui esant, prieigą prie filmuotos medžiagos. Tai mums suteikia dar daugiau galimybių, – pasidžiaugė S. Kazlauskas.

Padeda ir pareigūnams bendraujant su gyventojais

Technologijoms žengiant į priekį, vaizdo kameros įrengtos pareigūnų tarnybiniuose automobiliuose, pritvirtintos prie kiek-vieno policininko uniformos, jos turi būti įjungtos visą laiką, kai vykdoma tarnyba. Taip užfiksuojama, kaip pareigūnai bendrauja, atlieka veiksmus. Šie vaizdai padeda aiškinantis situaciją tiek teismuose, tiek kilus ginčams, nesutarimams.

Viršininkas pateikė ir statistikos: 2016 metais buvo išaiškinta virš 50 proc. nusikalstamų veikų, 2020-aisiais – virš 90 proc. Policijos vadovo nuomone, išaiškinamumas padidėjo ir vaizdo stebėjimo kamerų dėka.

Planuojama rengti ir seniūnijose

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas teigė, kad kameros atsirado ten, kur buvo daugiausia užfiksuota nusikaltimų, administracinių teisės pažeidimų. Jis informavo, jog vaizdo stebėjimo kameros nuo 2018 metų padėjo nustatyti virš 200 atliekų taisyklių pažeidėjų, iš kurių 148 buvo nubausti.

Direktorius patikino, jog kai Ukmergėje buvo pradėta diegti vaizdo stebėjimo sistema, mūsų miestas buvo pirmas šalyje, kuriame pradėtos eksploatuoti naujausios Švedijos bendrovės pagamintos kameros. Penkios jų buvo įrengtos vienoje vietoje – keturios fiksuoja vaizdą aplinkui, o viena gali būti nukreipta į bet kurį objektą. Kameros vaizdą priartina ir nutolina, sukasi aplink savo ašį, taip leisdamos stebėti aplinką 360 laipsnių kampu, iki vieno kilometro atstumu. Įrenginiai sujungti naujos kartos šviesolaidiniu tinklu ir valdomi iš vieno centro.

„Įrenginiai veikia bet kokiomis oro sąlygomis, ištisą parą, geba ne tik vaizdą priartinti šimtais kartų, bet ir filmuoti keliasdešimt metrų atstumu naktį, aklinoje tamsoje, tad jų pagalba galima ne tik matyti, bet ir atpažinti, identifikuoti asmenis, automobilio valstybinius numerius, vairuotojus, praeivius“, – vardijo kamerų privalumus direktorius. Šie vaizdai yra saugomi kelis mėnesius.

D. Varnas pasidalino ir ateities planais: „Yra minčių skenuoti automobilių numerius, tačiau reikalinga diskusija, kad maždaug 50 proc. kamerų pagalba paskirtų ir išieškotų administracinių nuobaudų būtų grąžinta į mūsų biudžetą. Dar vienas žingsnis – rajono seniūnijos. Su seniūnais aptarta dėl vietų joms įrengimo, dabar duomenys apdorojami ir žinosime, kiek kamerų reikės ir kiek tai kainuos. Norime eiti ta kryptimi, kad Ukmergės rajonas būtų pats saugiausias Lietuvoje.“

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Valode :
    Tesinys. Ponas komisaras Kazlauskas yra naujas zmogus Ukmergej ir apie nelieciamuosius turbut nieko nezino, tai siulau ponui Kazlauskui kuris giriasi miesto kameromis paziureti 2019-2020 metu pavasario vasaros metu laikotarpiu irasus kuriuose yra matoma dariaus ir gireno gatve ypac sankryza su vilniaus gatve ir garantuoju kad pamatysit daug automobiliu isvaziuojanciu su amerikietiskais numeriais is dariaus ir gireno 7 ir tikrai pasitaikys begale atveju kai tie patys amerikietiski valstybiai numeriai bus pastebeti ant daugelio automobiliu. Pagal galiojancius istatymus tai administraciniai nusizengimai yra 2 metai senatis tai galesit remiantis vaizdo irasais israsyti desimtys tukstanciu euru baudu tik abejoju ar isdrysit paliesti sita grietinele
  • Valode :
    Ir kas is tu kameru jai policija taiko dvejopus standartus Ukmerges zmonem vienus baudzia o kitu kurie turi nelieciamybes statusa ne. Nusipirkau as automobili is amerikos. jis buvo man pristatytas i Ukmerge su tikrais amerikietiskais valstybiniais numeriais, pazymiu kad tikrais bet ne is gariunu! Suremontavus automobili vaziavau i servisa Optima13 kauno gatvej, atvaziavus i aikstele iskart prisistate policija ir israse man bauda uz amerikietiskus numerius, kad su tokiais numeriais eksploatuot masinos negalima ir kad turiu vezti su tralu. Paklausiau policijos kodel kitu nebaudziat juk pilnas miestas su amerikietiskais numeriais tai gavau atsakyma kad ne tavo reikalas. Yra tokios bendroves UAB Autora ir UAB Mindara kurios vykdo versla dariaus ir gireno g 7 buvusiam varzgaliu servise. UAB Autora direktorius organizuoja automobiliu pirkima ir gabenima is amerikos o UAB Mindara juos remontuoja ir eksportuoja i Vokietija. Minetu imoniu direktoriai suremontave automobilius juos varo i UAB Aljuva arba i UAB Optima13 servisus atlikti vaziuokles ekspertizes. Kaip bebutu keista paemus 2017-2020 metus jie vare i servisus simtus automobiliu uzsideja amerikietiskus numerius, buvo atveju kai prasilenkia su policija taciau jie kazkaip nematydavo ju. Uzmirsau pamineti kad UAB Autora direktorius yra buvusio keliu policijos virsininko sunus. Taigi kyla klausimas kodel mineti direktoriai turi nelieciamybes statusa?
  • Ingrida :
    Kaip galibi buti saugiausias miestas kai pasitikejimas policija pats zemiausias. Ta Ukmerges policija bijo atlikti internetines apklausas kaip yra vertinama
  • Jojojo :
    Aha. “Stebi”. Kiek is ju yra imitacines?! Galit atsakyti?!
  • Xxxx :
    Nu kai miesta valdo kontrobandininkai ir KGB tai ko jus skundziates? Visi klausimai sprendziami medziotoju bureli ar pas mariaka ... senais partiniais bebrais, o cia marionetes stumdomos, ant kuriu skundus raso! Ar renkat per rinkymus. Agnyte pvz. Ukmerges "sviesuole"... proto ir ziniu saltynis. Pinigai is kur pas ja ... ka liepe ta ir daro, parasus deda.
  • Isvada :
    Ar niekas nepastebejo kad visos Ukmerges miesto ir rajono problemos susijusios su keliu zenklinimu, sviesoforais, atlieku isvezimu, rusiavimu yra susija su vienu asmeniu ir tai yra is policijos ismestas Aidas Dutkus kuris kazkieno pagalba prisiglaude savivaldybeje. Kai nebuvo sito asmens savivaldybeje nebuvo gaunami skundai, nebuvo tiek daug neapykantos siai miesto valdziai, paskaiciuokite kiek buvo nepatenkinamu straipsniu internetiniuose portaluose. Isvada viena reikia mesti Aida Dutku gatven tegu eina jis gatviu sluot, sis asmuo net nevertas dirbti savivaldybeje
  • Alvydas :
    Mieste pristatyta parkingo ženklų su ribojamu stovėjimo laiku. Ar kas nors kontroliuoja kaip vairuotojai laikosi ženklinimo reikalavimo.? Kiek pastebėjau, labai retas vairuotojas fiksuoja pakavimo laiko pradžią.
  • Dėl atliekų :
    Dėl atliekų. Jeigu jau kameros fiksuoja asmenis pažeidžiančius atliekų surinkimo tvarką, tai kodėl nemato niekas, kad savaitėmis ar mėnesiais neišvežamos jau išrūšiuotos atliekos, konteineriai stovi pilnutėliai, ir aplinkui ratais dar atliekos riogso.
  • Pranas :
    Jusu kameros del siuksliu taisykliu pazeideju atsisuko 180 laipsniu pries jus. Ukmerges rajono kaimuose buvo sumazeja siukslintoju oro terseju, taciau pastacius kameras ir pradejus bausti zmones vel visi viska daro atvirksciai. Pateiksiu viena pavyzdi su vienu kaimu, taigi yra toks Aidas Dutkus kuris pradejo rasineti baudas uz salia konteineriu paliekamas stambiagabarites atliekas, gyventojams tai igryso ir jau nuo rudens senus baldus kurena arba kiemuose arba nakti krosnyse, dazyti pagaliai ar lentos taip pat sueina peciun, siferis i pakeles griovius, dar kiti smulkina siferi ir uzpylineja esancias duobes ant kelio, statybines atliekas dar vadinama gruza iskasa su traktorium griovi ir suvercia viska ties ta vieta kur eina kelias. Su visom sitom problemom skambinome i seniunija ir ispasakojome bedas taciau konkretaus patarimo neisgirdome tik apgailestavimus kad savivaldybe taip elgiasi. Skambinome i savivaldybe taciau ten isgirdome kad uz tokius reikalus gresia didziules baudos ir gyventojams turi buti paaiskinta apie tai ir atliekas prasom vezti i gerseniskiu gatve. Taigi gryztam i realybe kuris kaimo zmogus rysis sumoketi maziausiai 30 euru uz senu baldu ar atlieku isvezima kai uz tuos pinigus iseina maziausiai 20 bambaliu alaus ar geri 4 litrai naminukes?
  • Pastebejimas :
    Dariau Varnai atsibusk is ziemos miego ir pagalvok kaip Ukmerge gali buti saugiausias miestas kai policija nieko netiria, zmones eina raso pareiskimus del vagysciu yra rasiusiu po 5 kartus, taciau policija nieko nepadeda, net neimanoma pasidometi ar zada tirti kazka. Zmones gyvenantys malku, bugeniu, pavario gatvese dar vadinamam smeliu rajone nuolat kviecia policija del greicio virsijimo huliganisko vairavimo, taciau policija niekad neatvyksta patys gyventojai pradejo gaudyt bmw automobilius ir lupt vairuotojus uz lakstymus, tai ar cia yra normalu? Toliau geliu rajonas alyvu gatve kiek kartu gyventojai yra iseja is namu ir sveite akmenis i lakstunus? Policijai irgi vienodai rodo jie tik atvaziuos kai kazkas uzmus kazka

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas