Asociatyvi nuotrauka.

„Ir senjorui, ir jaunam“, Jaunimas

Sukčiavimai socialiniame tinkle „Facebook“ (1)

Nors internetas suteikia mums daugybę puikių galimybių, tačiau juo naudodamiesi sukčiai vis randa naujų būdų, kaip apgauti žmones ir išvilioti iš jų pinigus bei asmeninę informaciją.

Elektroninėje erdvėje įvykdomų nusikalstamų veikų skaičius Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, nuolat auga.

Asmenys, vykdantys tokio pobūdžio nusikaltimus, nuolat tobulėja, keičia strategijas, pritaiko naujus būdus. Įprastai, norėdami įsigyti reikiamą prekę elektroninėje erdvėje, atliekame norimo daikto ar paslaugos paiešką, kainos analizę, ir dažnai pirkėjo pasirinkimą lemia pasiūlyta mažiausia kaina ar suteikta skubi paslauga.

Vienas iš būdų, kaip jūsų pinigai gali būti pavogti, yra sukčiavimas „Facebook’o“ platformoje.

Apie tai kalbamės su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialiste Asta KROGERTIENE.

 

– Ar daug nusiskundimų gaunate dėl apgavysčių būtent „Facebook’o“ platformoje?

– Internetiniai sukčiavimai – dažnas reiškinys, dažniausiai susijęs su prekių pirkimu-pardavimu. Taip pat pastaruoju metu paplito sukčiavimas išviliojant avansą už internete fiktyviai parduodamą prekę, pavyzdžiui, automobilį, ypač skelbiu.lt tinklalapyje. Atskirai išskirti, jog daugiau sukčiaujama būtent „Facebook’e“, negalime, nes ukmergiškiai 2020 m. gruodžio mėnesį dėl prarastų pinigų bendraujant šioje platformoje skundėsi tik du kartus.

– Kuriais atvejais reikia kreiptis į policiją?

– Tuomet, jei nukentėjote nuo sukčių. Tokiais atvejais galima rašyti pareiškimus portale epolicija.lt, prisegant įrodomąją medžiagą: susirašinėjimus, bankinius pavedimus ir pan.

– Kada apgavikams keliama baudžiamoji bylai?

– Jei padaryta žala iki 150 eurų, tai užtraukia administracinę atsakomybę. Jei žala yra didesnė už minėtąją sumą, pradedamas ikiteiminis tyrimas ir tai jau užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

– Kaip reikėtų saugotis nuo apgavikų?

– Nuolat patariame pirkti daiktus tik oficialiose internetinėse parduotuvėse, patikimose „Facebook’o“ grupėse, prieš perkant būtina pasidomėti, paskaityti atsiliepimus, įsitikinti, kad pardavėjas tikrai yra patikimas. Niekuomet neskubėkite atlikti veiksmų, kai prašoma pervesti pinigus į banko sąskaitą, perduoti juos tretiesiems asmenims.

– Ar pandemija turi įtakos didesniam internetiniam nusikalstamumui?

– Kol kas šitaip teigti negalėtume.

– Dėkoju už pokalbį.

Kalbėjosi Kamilė STRACHĖ

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas