Su situacija švietimo srityje supažindino V. Kalinas.

Aktualijos, Naujausi

Mokslo metai prasidėjo, o mokyklos dirba „su prognozuojamais skaičiais“

Ketvirtadienį vyko neeilinis Savivaldybės tarybos posėdis. Nedalyvavo Kazys Cesevičius, kuris yra išvykęs, ir Gintaras Plevokas – dėl darbo reikalų.

Buvo pateikti svarstyti keturi klausimai. Du iš jų – „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės tarybos 2017 m. vasario 23 d. sprendimo Nr. 7-24 „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės švietimo įstaigų didžiausio leistino pareigybių skaičiaus“ ir „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų klasių skaičiaus ir mokinių skaičiaus klasėse 2018–2019 m. m. patikslinimo“ – buvo svarstomi ir praėjusiame, liepos mėnesį vykusiame posėdyje, tačiau buvo atidėti.

Atsisakė planų kurti etatą Sporto centre

Sprendimo projektas „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės tarybos 2017 m. vasario 23 d. sprendimo Nr. 7-24 „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės švietimo įstaigų didžiausio leistino pareigybių skaičiaus“ pakeitimo“ atidėtas kilus nesutarimų dėl punkto, kuriuo planuojama Sporto centre įkurti dar vieną direktoriaus pavaduotojo etatą.

Aiškinamajame rašte buvo nurodoma, kad papildoma direktoriaus pavaduotojo ugdymui pareigybė būtina dėl Sporto centro vykdomo projekto „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“: „Vykdant projektą bus įrengtos naujos patalpos „Šilo“ progimnazijos pastate stalo teniso ir šachmatų programų įgyvendinimui. Taip pat bus įrengtas papildomas baseinas mažųjų ukmergiškių plaukimo užsiėmimams organizuoti. Planuojama, kad persikėlus į naujas patalpas, ne tik pagerės materialinės sąlygos, bet ir padidės šių sporto šakų grupių bei ugdytinių skaičius. Direktoriaus pavaduotojas ugdymui turėtų užtikrinti minėtų funkcijų atlikimą, būtų atsakingas už plaukimo, stalo teniso, šachmatų, krepšinio skyrių programų kokybišką įgyvendinimą, sportui gabių vaikų paieškos ir atrankos sistemos įdiegimą.“

Tuomet opozicinės frakcijos pareiškė, kad dabar nėra reikalo Sporto centre kurti papildomo direktoriaus pavaduotojo etato, nes nepateikta svarių argumentų, jog jis reikalingas. Taip pat teigė, jog reikėtų palaukti, kol bus sukurti poįstatyminiai aktai dėl etatinio pedagogų darbo apmokėjimo tvarkos ir paaiškės, kiek reikės lėšų šiai sričiai.

Dėl šio projekto buvo balsuojama du kartus: opozicijai pasiūlius išbraukti punktą dėl etatų didinimo Sporto centre, šiam siūlymui nebuvo pritarta. Tačiau ir pateiktas visas projektas nebuvo patvirtintas – už jį balsavus dvylikai Tarybos narių, prieš – devyniems, nebalsavus vienam, sprendimas buvo atidėtas.

Ketvirtadienio posėdžiui pateiktame sprendimo projekte neliko punkto dėl direktoriaus pavaduotojo ugdymo etato įkūrimo Sporto centre. Projektas buvo patvirtintas.

Ugdymo įstaigose daugės darbuotojų

Priėmus šį sprendimą daugelyje ugdymo įstaigų padidintas darbuotojų etatų skaičius.

Lopšelyje-darželyje ,,Buratinas“ vietoje 27,95 etato bus 30,3 etato, ,,Eglutėje“ – atitinkamai 51,65 ir 58,2, ,,Saulutėje“ – 45,1 ir 47,45, Siesikų gimnazijoje – 28,7 ir 29,31, Senamiesčio pagrindinėje mokykloje – 48,32 ir 49,32, Vidiškių pagrindinėje mokykloje – 25,75 ir 26,75. Veprių pagrindinėje mokykloje etatų skaičius sumažės – vietoje 30,62 etato bus 30,12. Etatų bus mažiau ir nuo šių metų rugsėjo progimnazija tapusioje ,,Šilo“ mokykloje – vietoje 30,5 etato bus 30. Mokyklos-darželio statusą į lopšelį-darželį bei pavadinimą iš „Varpelis“ į ,,Vaikystė“ pakeitusioje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje nustatytas etatų skaičius – 46,55.

Vaikų lopšeliuose-darželiuose ,,Eglutė“ ir ,,Buratinas“ papildomų auklėtojų bei auklėtojų padėjėjų etatų prireikė, nes buvo įsteigtos papildomos vaikų grupės. Siesikų gimnazijoje padidėjo ikimokyklinio/priešmokyklinio amžiaus vaikų skaičius (nuo 20 iki 25 vaikų). Kadangi planuojama priešmokyklinio amžiaus vaikus ugdyti atskirai, įsteigtas priešmokyklinio ugdymo pedagogo etatas.

Vaikų lopšelyje–darželyje ,,Saulutė“, Vidiškių, Senamiesčio pagrindinėse mokyklose bus stiprinamas darbas su spec. poreikių ir elgesio sutrikimų turinčiais vaikais. Todėl šiose įstaigose įkurti auklėtojo-mokytojo padėjėjo etatai, Senamiesčio pagrindinėje mokykloje – dalis psichologo etato.

Vaikų lopšeliui-darželiui ,,Eglutė“ steigiamiems etatams 4 mėnesiams reikės apie 20 tūkst. Eur, ,,Buratinui“ – apie 8 tūkst. Eur, ,,Saulutei“ – apie 6,4 tūkst. Eur, Siesikų gimnazijai – apie 1,8 tūkst. Eur, Senamiesčio pagrindinei mokyklai – apie 3,25 tūkst. Eur.

Mažiau – beveik 100 mokinių

Patvirtintas ir sprendimo projektas „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų klasių skaičiaus ir mokinių skaičiaus klasėse 2018–2019 mokslo metams patikslinimo“.

2018-2019 mokslo metais Ukmergės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose turėtų mokytis 3 537 mokiniai, t. y. 81 moksleiviu (11 komplektų) mažiau, negu praėjusiais mokslo metais: 1–4 klasėse 21 mokiniu daugiau (4 komplektais mažiau), 5–10 klasėse – 54 mokiniais (6 komplektais) mažiau, 11–12 klasėse – 48 mokiniais (1 komplektu) mažiau. Pagal 2017 metų Mokinių registro duomenis, rajono savivaldybės įstaigose buvo ugdomi 283 priešmokyklinio amžiaus vaikai. Šįmet mokytis pirmoje klasėje prašymus pateikė 303 būsimų pirmokų tėvai. „16 proc. praėjusių mokslo metų aštuntos klasės mokinių ir 31 proc. dešimtos klasės mokinių nepasirinko Ukmergės rajono savivaldybės pavaldumo mokyklų“, – nurodoma aiškinamajame rašte.

Mokslo metai prasidėjo, finansavimas – nežinomas

Savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas apžvelgė rajono situaciją švietimo srityje. Jis sakė, kad ne tik Ukmergėje, bet ir visoje Lietuvoje yra nerimaujama dėl esamos padėties. Anot vedėjo, kol kas nežinoma, koks bus finansavimas įvedus etatinį mokytojų darbo apmokėjimą, „dirbama tik su prognozuojamais skaičiais“. Jis teigė, kad dėl to savivaldybė ne kartą kreipėsi į ministerijas, tačiau atsakymo negavo. „Ir rugsėjo 3-ąją, moksleiviams jau sėdint suoluose, tikslūs skaičiai nebus žinomi“, – kalbėjo vedėjas.

Ir pridūrė, kad mero potvarkiu yra sudaryta darbo grupė, kuri priims sprendimus dėl mokymo lėšų perskirstymo.

Didins mokytojo profesijos prestižą

Tarybos nariai teiravosi, kokiomis priemonėmis bus didinamas mokytojo prestižas.

V. Kalinas paaiškino, kad yra paruošta programa, kurioje numatytos 28 priemonės. Jas vykdant bus stengiamasi didinti mokytojo profesijos prestižą ir pritraukti jaunus mokytojus. „Programos vykdymui ateinantiems metams planuojama skirti apie 40 tūkstančių eurų. Beveik pusė tų pinigų turėtų atitekti mokytojų kelionių į darbą išlaidų kompensavimui. Yra pateiktas ir svarstomas siūlymas pedagogus neatlygintinai pavėžėti ir mieste“, – vardijo V. Kalinas.

Atsakydamas į klausimą, kada be direktorių esančios mokymo įstaigos vėl turės vadovus, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas paaiškino, kad „tie procesai juda“. V. Kalinas sakė, kad jau yra du pretendentai į Siesikų gimnazijos direktoriaus vietą, keli dalyvauja kompetencijų vertinime, norėdami kandidatuoti į kitų įstaigų vadovų postus. Dalyvauti atrankoje taip pat pakviesti 42 pedagogai, paraiškų bus laukiama iki rugsėjo 21 dienos.

Priėmė „biurokratinį sprendimą“

Tarybos nariai pritarė sprendimo projektui „Dėl pavedimo savivaldybės administracijai atlikti projektavimo ir statybos užsakovo funkcijas“. Sprendime nurodoma: „Pavesti Ukmergės rajono savivaldybės administracijai atlikti šių projektų, kuriuose Ukmergės rajono savivaldybės administracija yra pareiškėjas, projektavimo ir statybos užsakovo funkcijas, kiek tai susiję su savivaldybės nuosavybės ar kita valdymo ir naudojimo teise valdomu turtu: 1. „Ukmergės miesto viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymas, II etapas: Ukmergės Vilniaus gatvės skvero ir Ligoninės parko su prieigomis infrastruktūros atnaujinimas bei įrengimas“; 2. „Ukmergės miesto Šventosios upės pakrantės sutvarkymas“; 3. „Ukmergės miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymas I: Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis įrengimas“.

Anot mero Rolando Janicko, šį sprendimą reikėjo priimti dėl biurokratinio reikalavimo. Jį priėmus bus galima su rangovais pasirašyti projektų vykdymo sutartis ir pradėti darbus.

Posėdžių salėje – nauja įranga

Ketvirtadienį pirmą kartą buvo išbandyta nauja, 22 993 eurus kainavusi, elektroninė Tarybos posėdžių salės įranga. Tikimasi, kad ją įdiegus, posėdžių valdymo sistema taps stabilesnė.

Vis dėlto Tarybos nariai turėjo priekaištų dėl kai kurių niuansų. Pažadėta, kad į pastabas bus atsižvelgta.

AUTORĖS nuotr.

Tarybos nariai susirinko į neeilinį posėdį.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas