Grūdų supirkimo sandėliuose derlių atvežusios technikos grūsčių nėra. AUTORĖS nuotr.

Aktualijos, Naujausi

Šįmet derlius žemdirbių nedžiugina

Liepos 19 dieną į AB „Jonavos grūdai“ Ukmergės grūdų sandėlius atkeliavo pirmieji šiųmečio derliaus grūdai. Praėjusiais metais pirmasis derlius buvo priimtas liepos 31 dieną.

 

Tikisi supirkti 8 tūkstančius tonų

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Ukmergės grūdų sandėlių vedėjas Valdas Marcinkus, šįmet derlius žemdirbių nedžiugina – iš hektaro prikuliama apie 3 tonas žieminių grūdų – rapsų, kviečių, kvietrugių. Kai kuriems pavyksta gauti ir geresnį derlių – iki 4 tonų iš hektaro. Geriausiais sezonais būdavo prikuliama ir net po 5–6 tonas.

Anot V. Marcinkaus, šiuo metu Ukmergės grūdų sandėliai priėmė 3,5 tūkstančio tonų grūdų. Tai – kone perpus mažiau negu vidutiniškai superkama. Vedėjas svarstė, kad galbūt vasarinis derlius bus gausesnis ir šįmet bus supirkta apie 8 tūkstančiai tonų. Pernai buvo priimta 11 tūkstančių tonų grūdinių kultūrų.

„Esame pajėgūs priimti 13–14 tūkstančių tonų derliaus“, – patikino V. Marcinkus.

Veža ir iš kaimyninių rajonų

Į Ukmergę derlių atgabena ne tik mūsų rajono, bet ir kaimyninių – Anykščių, Vilniaus, netgi Švenčionių – rajonų žemdirbiai. Ukmergės sandėlių vedėjas pastebėjo, kad grūdus atvežusios technikos grūsčių, kaip būdavo prieš kelerius metus, neliko: „Tačiau per dieną priimame nuo 300 iki 400 tonų grūdų, tad darbo visada yra.“ Ir pridūrė, kad tuomet, kai derlius būdavo geras, paprastai per dieną buvo superkama apie 600 tonų. O daugiausiai teko priimti 760 tonų grūdų per dieną.

V. Marcinkus teigė, kad šiuo metu žieminis derlius jau beveik suvežtas, o kol subręs vasariniai javai, praeis apie pusantros savaitės.

Vedėjas prognozavo, jog javapjūtė tęsis iki rugsėjo, nes vasarinis rapsas, kuris į sandėlius atkeliauja paskutinis, dar turi ilgokai bręsti.

AB „Jonavos grūdai“ Ukmergės grūdų sandėliai už vieną toną rapso moka 360 eurų, kviečių – nuo 184 iki 151 Eur, miežių – 148 Eur, kvietrugių – 143 Eur. Šįmet Ukmergės sandėliai nepriima avižų, žirnių, rugių ir pupų – juos ūkininkai veža į Jonavą.

Grūdai – kokybiški, bet smulkūs

Antradienį kalbintas Ukmergės žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša „Gimtajai žemei“ pasakojo, jog šįmet javai kokybiški, tačiau labai smulkūs: „Pernai viskas puikiai užderėjo, derlius buvo rekordinis, tačiau dėl nuolatinio lietaus ne visi ūkininkai jį spėjo nuimti. Šįmet augalams kenkė nuolatinė sausra, tad ir grūdai menki. Ekologiniame ūkyje prikuliame po 2 tonas, pernai kuldavome iki 3,5 tonos iš hektaro.“

Pats ūkininkaujantis asociacijos vadovas pridūrė, kad dėl gamtos kataklizmų ypač nukentėjo pupos – jas nualino sausra. „Vėliau palijus, augalai vėl sužaliavo. Apie pusę jų laukuose nuskutome. Dabar sprendžiame, ką daryti su kitomis – ar palikti, tada reikės laukti gal net ir iki spalio mėnesio, kol jos subręs, ar panaikinti.“

Anot ūkininko, praėjusiais metais buvo kuliama apie 3 tonos iš hektaro, šįmet greičiausiai bus gauta nuo pusės iki vienos tonos pupų.

Tikimasi, kad vasarinių kultūrų derlius bus nuimtas iki rugpjūčio 20 dienos, tačiau viskas priklausys nuo gamtos sąlygų.

Ukmergės žemdirbių asociacijos pirmininkas kalbėjo, kad dauguma ūkininkų derlių tvarko, sandėliuoja savo patalpose, kadangi patiems jį išlaikius iki pavasario, grūdai gali būti parduodami brangiau negu dabar moka supirkėjai.

Gamta nepalanki jau antrus metus

Gamta skriaudė žemdirbius ir pernai, ir šįmet. Praėjusiais metais ekstremali situacija skelbta dėl nuolatinio lietaus, šiais – dėl sausros.

A. Valaiša sakė, kad liepos mėnesį dėl sausros Vyriausybei Lietuvoje paskelbus ekstremalią situaciją, žemdirbius guodžia bent tai, kad derliaus, tuo pačiu ir pajamų, netekę ūkininkai galės išvengti sankcijų dėl neįvykdytų įsipareigojimų Nacionalinei mokėjimo agentūrai, supirkėjams, technikos tiekėjams.

Šeria žiemai paruoštais pašarais

A. Valaiša kalbėjo, kad sausra neigiamai atsiliepė ir gyvulių augintojams. Dėl to, kad išdžiūvo žolė, kai kuriems ūkininkams tenka galvijus papildomai šerti žiemai paruoštais pašarais.

Derlius bus mažesnis visoje šalyje

ES grūdų prekybos asociacijos birželio duomenimis, šiais metais Lietuvoje prognozuojamas 299,11 mln. tonų grūdų derlius – tai 91 tūkst. tonų mažiau, palyginti su 2017 metais. Pesimistiškiausios prognozės dėl sausros numatomos minkštiesiems (paprastiems) kviečiams, mažesnis derlius prognozuojamas rugiams ir kvietrugiams, o miežių ir avižų derlius turėtų būti didesnis nei 2017 metais.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • X :
    Niekada dar ukininkai nesidziauge :) visada verkia :)
  • Mantas :
    O kada juos džiugino? Vargšai žemdirbiai tai sausra tai lietus. K.. vos mokesčių beveik nemoka ir dar kompensacijų visokių prašo. Šlapia tai tegu sodina ryžiuis, sausa tegu kokosus. užkniso jų dėjavomai. pažiurėkit kokius namus išsistatę su kokiais džipais važineja, po sezono skraido i visokias čiukčijas
    • Vytautas :
      Pritariu

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas