Asociatyvi nuotrauka.

„Ir senjorui, ir jaunam“, Aktualijos

Jurdiniams asmenims siūlomas e. spaudas

Ne vieną elektroninę paslaugą gyventojams ir verslui teikiantis Registrų centras plečia savo teikiamų skaitmeninių paslaugų spektrą. Fiziniai asmenys jau kurį laiką aktyviai naudojasi įmonės teikiamomis elektroninio parašo, laiko žymos ar elektroninių dokumentų pasirašymo paslaugomis, o neseniai juridiniams asmenims pradėta teikti ir elektroninio spaudo paslauga, rašoma pranešime spaudai.

Elektroninių dokumentų integralumą ir autentiškumą užtikrinantis elektroninis spaudas įmonėms ir organizacijoms gali būti naudingas keičiantis elektroniniais dokumentais, teikiant pažymas ar ataskaitas, valstybės ir savivaldybių įstaigoms – išduodant elektronines pažymas ir kitus dokumentus.

E. spaudas – tai išskirtinai juridiniams asmenims išduodama elektroninių dokumentų patikimumo užtikrinimo priemonė. E. spaudas užtikrina juo patvirtintų elektroninių dokumentų integralumą ir vientisumą, jų autentiškumą ir kilmę. Kitaip tariant, ši priemonė patvirtina, kad konkretus el. dokumentas ir jame esantys duomenys yra nepakeisti, t. y. jie yra tokie, kokie buvo e. spaudo kūrimo metu. E. spaudas taip pat patvirtina, kad elektroninis dokumentas yra tikras, jo turiniu galima pasitikėti, o jį sukūrė ir išdavė ta įmonė, organizacija ar institucija, kuriai ir buvo išduotas e. spaudas.

E. spaudas išduodamas tik juridiniam asmeniui ir, skirtingai nei e. parašas, nėra susietas su konkrečiu fiziniu asmeniu, todėl jį naudoti gali bet kuris juridinio asmens vadovo paskirtas asmuo. E. spaudas gali būti naudojamas kartu su e. parašu, tačiau teisiškai galioja ir be jo.

Kvalifikuoto e. spaudo panaudojimo galimybės itin plačios: verslas savo partneriams ir klientams elektroniniu būdu greitai ir patikimai gali pateikti komercinius pasiūlymus, pateikti išankstinio apmokėjimo sąskaitas, kitus svarbius pranešimus ir dokumentus. Ši priemonė taip pat gali palengvinti pranešimų, ataskaitų ar deklaracijų teikimą valstybės ar savivaldybių institucijoms, pavyzdžiui, „Sodrai“, Valstybinei mokesčių inspekcijai, Statistikos departamentui, Registrų centrui ir kitoms.

E. spaudas ne ką mažiau aktualus ir viešajam sektoriui išduodant elektroninius leidimus, licencijas, kvalifikacijos atestatus, pažymas ir kitus dokumentus. Be to, e. spaudas užtikrina, kad popierinio dokumento skaitmeninė kopija laikui bėgant negalės būti nepastebimai pakeista ir taip bus užtikrintas skenuoto dokumento vientisumas ir patikimumas.

Kaip ir e. parašo atveju, kvalifikuotam e. spaudui reikalingas kvalifikuotas e. spaudo sertifikatas, e. spaudo raktų pora ir kvalifikuoto e. spaudo kūrimo įrenginys (USB laikmena).

Praėjusiais metais išryškėję elektroninių paslaugų privalumai skatina tiek privatųjį, tiek ir viešąjį sektorių kurti pažangius sprendimus, palengvinančius daugelį kasdienių procesų. Be e. spaudo ir e. parašo paslaugų Registrų centras savo klientams taip pat teikia dar dvi elektronines paslaugas: laiko žymos, užtikrinančios, kad elektroniniai duomenys buvo sukurti ar e. dokumentas buvo pasirašytas iki šioje žymoje nurodyto tikslaus laiko, ir e. dokumentų pasirašymo platforma „GoSign“.

2020 metais pastebimai išaugo visų e. paslaugų naudojimas. Pavyzdžiui, Registrų centro laiko žyma panaudota net 67,5 mln. kartų ir tai yra net 3 kartus daugiau už 2019 metais suteiktą šios paslaugos kiekį. Tuo metu e. dokumentų pasirašymas „GoSign“ platformoje per metus išaugo beveik pusantro karto iki 56 mln. vienetų. Šis augimas, be abejo, sietinas ir su COVID-19 pandemija ir įvestu karantinu, kai daugelis darbų ir procesų persikėlė į skaitmeninę erdvę.

„G. ž.“ inform.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas