Kultūra, Naujausi

Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės

Šiemet, Ukmergei minint 690-ąjį jubiliejų ir tęsiant tarptautinio perkusinės muzikos festivalio „Percussion Ukmergė 2023“ koncertus, gegužės 26 dieną Didžiosios Kovos apygardos partizanų parke skambės kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurta „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“.

Naujai aranžuotą kūrinį atliks net du orkestrai – Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis ir valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“. Drauge su jais gros kviestiniai muzikantai iš Lietuvos ir Izraelio, dainuos žymus litvakų tenoras Rafailas Karpis. Jungtiniam kolektyvui diriguos Modestas Barkauskas.

„Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės” – tai 15 dalių muzikinė kelionė, kurios metu klausytojai skries laiku ir per muzikinę prizmę susipažins su svarbiausiomis Izraelio ir Lietuvos istorijos akimirkomis, o ekrane rodomi vaizdai bei tekstai vizualizuos skambančią muziką bei padės įsijausti į šio įdomaus ir dramatiško kūrinio scenarijų.

Žydai šimtmečiais Lietuvoje kūrė gerovę ir jų istorija glaudžiai susipynė su lietuvių istorine patirtimi. Neišvengiamai šiuolaikinėje simfonijoje bus paliesta ir mūsų šaliai labai jautri Holokausto tema, įprasminant skaudžias patirtis kaip pamokas, kartu akcentuojant dabar Lietuvoje gyvenančių tautų vienybę ir šiltą tarpusavio santykį, ypač aktualų kaimynystėje vykstančio karo kontekste. Vienybę įprasmins šviesus koncerto finalas.

Ukmergės 690-ųjų metų jubiliejui skirtame koncerte pirmą kartą nuskambės nauja kūrinio aranžuotė, kurią papildys gausesnis lietuvių liaudies instrumentų skambesys. Analogų neturinčiame kūrinyje klasikinė muzika susipina su egzotiškomis Artimųjų Rytų melodijomis, lietuvių liaudies motyvais, klezmerio bei džiazo elementais. Tai šiuolaikiškas, bet tuo pačiu ir archajiškų muzikos atspalvių turintis projektas, kuriame didingai skamba senoviniai hebrajiški ragai šofarai, o į orkestro skambesį subtiliai įsiliejančios kanklių, birbynių ir lumzdelio melodijos susilieja su lietuvių ausiai retai girdėtų Artimųjų Rytų muzikos instrumentų garsais.

ATLIKĖJAI:

Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras

Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ orkestras

Modestas Barkauskas – dirigentas

Rafailas Karpis – tenoras

Yaron Cherniak (Izraelis) – Persijos taras, sazas ir Hurdy-Gurdy

Jievaras Jasinskis – trombonas, šofaras

Tadas Daujotas – šofarai

Viktorija Miškinytė – šofaras

Haroldas Parulis – klarnetas

Laurynas Lapė – trimitas

Andrius Rekašius ir Sigitas Gailius – perkusija

Koncertas nemokamas, vyks po atviru dangumi.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas