Į konferenciją atvyko Vilniaus, Kupiškio, Panevėžio, Rokiškio ir Ukmergės LISS nariai.

Naujausi, Žmonės

Renginyje kalbėta apie smurtą artimoje aplinkoje

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos (LISS) nariai lapkričio 23-iąją Ukmergėje surengė konferenciją „Smurtas artimoje aplinkoje“. Į ją atvyko per 30 žmonių iš įvairių Rytų Lietuvos išsėtinės sklerozės draugijų bei klubų, veikiančių Vilniuje, Kupiškyje, Panevėžyje, Rokiškyje ir Ukmergėje.

Restorane „Big Stone“ vykusios konferencijos dalyvius pasveikino LISS generalinė sekretorė Aldona Droseikienė. Žodį tarė ir renginį vedė Ukmergės išsėtinės sklerozės draugijos „Mažoras“ pirmininkė gydytoja Gertrūda Ivanovaitė.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo šio renginio organizatorė, draugijos „Mažoras“ narė Narinė Pacevičienė, tai jau trečias mūsų mieste įvykęs bendros negalios žmonių iš įvairių šalies miestų susitikimas.

„Šį kartą nusprendėme pasikalbėti visiems labai skaudžia tema „Smurtas artimoje aplinkoje“, kuri pastaruoju metu daugeliui labai aktuali“, – sakė N. Pacevičienė.

„Ar įmanoma gyventi be smurto?“ – klausė konferenciją pradėjusi Ukmergės rajono savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Edita Balžekienė. Pasak lektorės, tai – sunki, nepatogi, daug prieštaravimų sukelianti tema. Pranešėjos teigimu, labai svarbu atpažinti smurtą ir apie tai viešai kalbėti. E. Balžekienė supažindino dalyvius su smurto formomis, mokė atpažinti požymius, rodančius patiriamą smurtą, kalbėjo apie sukeliamas pasekmes, pykčio priepuolius, paaiškino, kas yra smurto ratas, kaip iš jo išsiveržti.

Daugelis nustebo išgirdę, kad, kaip rodo tyrimai, partnerio smurtą patiria bent viena iš trijų moterų.

Pranešimą skaitė E. Balžekienė.

E. Balžekienė svečiams taip pat pristatė Ukmergės rajono savivaldybės parengtą koordinuoto institucijų atsako į smurtą artimoje aplinkoje, įskaitant smurtą prieš asmenis su negalia, algoritmą. Pranešėja ragino visus su smurtu nesitaikstyti, kreiptis pagalbos.

Konferencijoje dalyvavusi Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Daiva Novikienė savo pasisakyme akcentavo, kodėl bendruomenei turi rūpėti smurto apraiškos, supažindino su teisine smurto samprata. Pareigūnė informavo, kur reikėtų kreiptis patyrus arba pastebėjus smurtą artimoje aplinkoje. Taip pat ji papasakojo apie pareigūnų veiksmus gavus pranešimą, apie apsaugos užtikrinimo priemones. D. Novikienė supažindino su nuo šių metų liepos įsigaliojusiu apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiu, kuris smurtautoją įpareigoja 15 dienų palikti smurtą patyrusio asmens namus ir prie jo nesiartinti. Nesilaikant šio įpareigojimo yra numatytos baudos.

Bendruomenės pareigūnė informavo, kad nuo liepos 1 dienos iki spalio pradžios policija Lietuvoje smurtautojams pateikė per 7 tūkst. minėtųjų orderių. Vienas asmuo per keturis mėnesius gavo net 6 apsaugos nuo smurto orderius.

Rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė kalbėjo apie būsto pritaikymą ir socialinių paslaugų teikimą asmenims su negalia. Ji renginio dalyvius supažindino su rajono gyventojams teikiamomis paslaugomis bei specialiosios pagalbos priemonėmis. Vedėja pasidžiaugė, jog į šį darbą yra įsijungusios ir nevyriausybinės organizacijos. A. Leonavičienė pristatė rajone veikiančius senelių namus, žmonėms su psichikos negalia statomus grupinius gyvenimo namus, kompleksinę pagalbą šeimai, dienos socialinę globą, laikino atokvėpio paslaugas, asmeninių asistentų teikiamą pagalbą bei kitas paslaugas.

Konferencija baigėsi pažintimi su Ukmerge. Kraštotyros muziejaus muziejininkė-ekskursijų vadovė Aldona Urbaitė vaizdžiai papasakojo apie Ukmergės miestą puošiančias skulptūras ir mažosios architektūros elementus.

Renginio dalyviai buvo labai aktyvūs, pranešėjams uždavinėjo daug klausimų, diskutavo. Taip pat svečiai pagyrė Ukmergę, kuri vienintelė Lietuvoje turi neįgaliesiems pritaikytą piliakalnį. Beje, muziejininkė A. Urbaitė pažadėjo kitam susitikimui parengti pažintinį maršrutą po Ukmergę, tinkamą žmonėms su negalia.

Šilti šeimininkų ir svečių pokalbiai vyko ir prie pietų stalo.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas