Vaikų poilsio stovykloje „Šventosios vingiai. Potyrių vasara“.

Aktualijos, Žmonės

Karjerą ir profesijas pristato įvairiomis formomis

Ukmergėje veikiančio regioninio karjeros centro „Karjeras“ veikla nenutrūko ir vasarą. Apie šio centro teikiamas paslaugas, tikslus ir ateities vizijas kalbėjomės su karjeros konsultante Živile BAUŠIENE.

 – Gal galite plačiau papasakoti apie regioninius karjeros centrus. Kuo užsiima Ukmergės „Karjeras“, kokias paslaugas teikia? Kuo šie centrai naudingi mūsų jaunimui?

– Šiuo metu Lietuvoje profesinio orientavimo paslaugas teikia 14 regioninių karjeros centrų „Karjeras“. Visų jų adresus bei kitą aktualią informaciją karjeros klausimais galima rasti interneto puslapyje www.karjerastau.lt. Vadinamieji karjerai yra atviri tiek mokiniams, jaunimui, tiek suaugusiems, visiems, kuriems reikia padėti susiorientuoti karjeros kelyje. Mes teikiame konsultavimo paslaugas įvairiomis temomis – tokiomis kaip „Savęs pažinimas“, „Lyderystės ugdymas“, „CV ir motyvacinio laiško rengimas“, „Savanorystė“, „Verslumo ugdymas“ ir dar daug kitų. Temos gimsta ir iš poreikio, kurį iškelia patys mokiniai – esame atviri pasiūlymams. Puikus pavyzdys bendradarbiavimo su viena ugdymo įstaiga, kuri kreipėsi su prašymu papasakoti apie socialinį verslą. Taip gimė ciklas paskaitų, kurios buvo integruotos į verslumo ir ekonomikos pamokas.

Pastebėjau, jog žmonės daugiau pradėjo domėtis apie tvarumą, ant-reprenerystę, t. y. verslo idėjų kūrimą, naujų įmonių steigimą, ėmimąsi rizikingų verslo sumanymų, socialinę ir ekonominę atsakomybę. Vis dažniau sulaukiu prašymų įvairiuose renginiuose pasisakyti verslumo, socialinio verslo temomis.

Ukmergės „Karjeras“ taip pat organizuoja įvairiausius nemokamus renginius tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu „online“ programoje.

„Karjeras“ suteikia išskirtinę galimybę „pasimatuoti“ ir išbandyti dominančią profesiją, norint atrasti labiausiai patinkančią sritį. Šiais laikais mokiniai tikrai yra smalsūs, jiems neužtenka teorijos, daug ką nori išbandyti per savo patirtį.

Noriu pasidžiaugti, kad praeitais mokslo metais Ukmergės švietimo įstaigų mokiniai turėjo galimybę susipažinti su profesijomis įvairiose įmonėse ir organizacijose. Moksleivius priėmė visuomeninis LRT transliuotojas, UAB Teltonika Networks, kūrėjų bendruomenė Vilnius Tech „LinkMenų fabrikas“, Valstybinių miškų urėdija, UAB „Ukmergės šiluma“, AB „Ukmergės gelžbetonis“ ir kt. Tikimės, kad šiais mokslo metais taip pat turėsime platų įmonių ir organizacijų tinklą, kur norintys galės „pasimatuoti“, susipažinti su dominančia profesija.

– Kaip vyko konsultavimas karjeros klausimais vasaros metu?

– Vasara – atostogų metas, tačiau „Karjero“ veikla nenutrūko ir toliau vyko konsultavimas karjeros ugdymo srityje. Birželio, liepos pirmosiomis dienomis daug mokinių kreipėsi dėl pagalbos surandant darbą vasaros metu. Konsultavosi, kaip pasiruošti darbo pokalbiui, kaip parengti motyvacinį laišką. Buvo daug pokalbių ir vizitų į įmones. Šiai bangai nurimus, besikreipiančių srautas sumažėjo.

Ukmergės „Karjero“ patalpos vis dar įrenginėjimo etape, todėl teko pagalvoti, kur vasarą būtų galima susitikti su mokiniais, jaunimu, pasukti galvą, kaip tas pačias žinias perduoti įdomesniu formatu, nes atostogų metu nesinorėjo vaikų apkrauti vien teorija. Taip pat pasikeitė ir vietos, kur tuos vaikus, jaunimą galima susitikti. Pavyzdžiui, dažniau pradėjau lankytis naujame mūsų miesto parke, buvusiame kareivinių miestelyje, kuriame vasaros metu renkasi daug jaunimo. Ten vakarais nuvažiuoju su savo vaikais ir šunimi – bavarų pėdseke – pasivaikščioti. Mūsų augintinė dažnai sulaukia dėmesio, kažkas iš jaunimo prieina pakalbinti apie šunį, o bendraujant ir kontaktai užsimezga, pažintys, kurios vėliau išsirutulioja į konsultavimą karjeros klausimais. Būna, kad mane atpažįsta moksleiviai, kuriuos jau teko konsultuoti mokyklose, teiraujasi, ar susitiksime šiais mokslo metais, rekomenduoja savo draugams.

– Buvote pakviesta į Veprių mokykloje-daugiafunkciame centre vykusią vaikų poilsio stovyklą „Šventosios vingiai. Potyrių vasara“, susitikote su stovyklautojais. Koks buvo apsilankymo tikslas? Apie ką su vaikais kalbėjotės?

– Ieškodama būdų, kaip susitikti su vaikais, jaunimu, nusprendžiau susisiekti su Veprių mokyklos-daugiafunkcio centro projektų koordinatore ir pasikalbėti apie galimybę susitikti su stovyklautojais. Papasakojau apie savo planus ir pasiūliau į programą įtraukti ugdymą karjerai. Taip ir prasidėjo mūsų bendradarbiavimas. Stovyklų metu organizuodavome protmūšius „Profesijos – ar gerai pažįsti darbo rinką?“ Tokia tema išsirutuliojo dar mokslo metais mokyklose vykusių konsultacijų metu, kai supratau, jog dauguma vaikų tiesiog nepažįsta profesijų, nežino, kuo tam tikros specialybės atstovas užsiima. Taigi, stovykloje vaikai žaidimo forma sužinojo apie profesijas, kokie instrumentai, įrankiai buvo naudojami praeityje ir kaip laikui bėgant šie įrankiai patobulėjo, susipažino, kokios populiariausios profesijos yra šiuo metu, bei kokių asmeninių savybių reikės ateityje, ieškantis darbo ar kuriant nuosavą verslą. Smagu, kad vaikai, išvykdami iš stovyklos, grįžtamojo ryšio anketose pažymėjo, jog išsiaiškino, kas tai yra karjera, sužinojo daug naujo apie tam tikras profesijas. Manau, mano užsibrėžtas tikslas buvo pasiektas.

– Turite įgijusi nemažai žinių, patirties įvairiose srityse, kuo galite būti naudinga mūsų jaunimui, rajono švietimo įstaigoms, verslo atstovams? Kokius ateities planus, vizijas puoselėjate?

– Esu atviras, smalsus, bendradarbiaujantis komandos žmogus, turintis platų matymą ir šiokią tokią jau sukauptą patirtį. Beje, mano darbinis kelias, prasidėjęs Ukmergėje, vėl sugrąžino mane į gimtąjį miestą. Karjerą pradėjau Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filiale, vėliau dirbau Lietuvos Respublikos ūkio ministerijoje, VšĮ „Versli Lietuva“. Ragavau ir valstybės tarnybos duonos, nemažai bendradarbiavau tiek su valstybės ir savivaldybės institucijomis, tiek su verslu. Buvo etapas, kuomet teko konsultuoti jaunimą, skatinti jų verslumą. Dabar esu Regioninių karjeros centrų komandoje. Mūsų vizija – kad būtume ta vieta, kuri telkia žmogaus ir visuomenės augimui. Noriu pasidžiaugti, kad Ukmergės „Karjeras“ ir rajono savivaldybė tą puikiai įgyvendina. Bendradarbiaujame su rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatoriumi dėl jaunimo užimtumo vasaros metu, įgijome savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pasitikėjimą ir palaikymą. Susidraugavome ir su Ukmergės bendradarbystės centru „Spiečius“, teko ne kartą kartu organizuoti jaunimo verslumo renginius. Taip pat noriu paminėti, kad su Ukmergės „Karjeras“ centro pagalba kelios Užimtumo tarnybos klientės nusprendė pradėti nuosavą verslą ir įsijungė į „Spiečiaus“ veiklą. Mano ateities vizija – kad „Karjeras“ išliktų vieta, kur darniai būtų apjungiamos savivaldos, mokyklų, Jaunimo reikalų agentūros ir verslo jėgos, ir visi, kuriems reikia, gautų kuo efektyvesnes, plataus profilio profesinio orientavimo paslaugas.

– Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Nijolė STUNDŽIENĖ

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas