Ukmergiškiai susitiko su keliautoju J. Pabrinkiu.

Naujausi, Naujienos

Stovyklautojams duris atvėrė bibliotekos

Laima KUTIŠČEVA

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė

Jau aštuntus metus Švietimo, mokslo ir sporto ministerija organizavo iniciatyvą „Atverk duris vasarai“, kurios metu įvairias kultūros, švietimo įstaigas kvietė suteikti vaikams galimybę prasmingai leisti atostogas vasarą. Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka bei jos padaliniai šioje iniciatyvoje dalyvauja ne vienerius metus. Šiemet užsiregistravo Ukmergės viešoji biblioteka ir Atkočių, Balelių, Dainavos, Liaušių, Pavytinės, Petronių, Siesikų, Šventupės, Taujėnų, Trečio Antakalnio, Valų, Veprių, Želvos bibliotekos. Jose bei viešose erdvėse vaikams birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiais numatytomis dienomis vyko įvairiausios veiklos.

Rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Vaikų literatūros ir edukacijų skyrius kasmet organizuoja stovyklą „Tarp knygų“. Ir šiemet jos nekantriai laukė ukmergiškiai ir į svečius pas senelius atvykę vaikai. O jų šiais metais buvo dvylika. Stovyklautojai susipažino su bib-lioteka ir naujais draugais, žaidė stalo žaidimus, šoko, sportavo, 3D spausdintuvu gamino vardinius pakabučius. Jiems vyko įvairūs užsiėmimai, edukacijos, garsiniai skaitymai, susitikimai. Rajono Policijos komisariato bendruomenės pareigūnas Marijus Milius papasakojo, kaip elgtis, kad vasaros atostogos būtų saugios ir smagios, paaiškino, nuo kokio amžiaus ir kur galima važinėti dviračiais bei elektriniais paspirtukais, kaip elgtis prie vandens telkinių, likus vieniems namuose. Išklausę naudingą ir įdomią informaciją, stovyklautojai pasigamino prisiminimui knygų skirtuką „Saugi vasara“. Na, o kad skaityti bei leistis į pažintines keliones su knygų herojais būtų įdomiau, jie susitiko su keliautoju Juliumi Pabrinkiu. Su įdomumu visi klausėsi svečio pasakojimo apie per dešimt metų perplauktas jūras, šalis, kurias aplankė, ir nuostabų povandeninį pasaulį su nepakartojama augmenija, gyvūnija, apie kelionių iššūkius ir nuotykius, kasdieninę buitį ir gyvenimą laive. Šiuo metu Juliaus laivas „Alka“, kurio ilgis – 133 metrai, o plotis – 20 metrų, „ilsisi ir laukia“ šeimininko Ramiajame vandenyne. Keliautojas kartu su vaikais išlankstė popierinius laivelius, kuriuos stovyklautojai plukdė savo svajonių vandenynuose, išbandė žaidimą apie gimtąjį miestą „Mano Ukmergė“. Paskutinę stovyklos dieną biblio-tekininkė Zita stovyklautojams pasakojo apie vaistinius augalus, jų vartojimą, tradicijas bei naudą žmogui ir gamtai. Jiems ji surengė vaistažolių edukaciją. Dieną vainikavo aromatinė čiobrelių arbata, diplomų įteikimas ir bendra nuotrauka.

Dainavos bibliotekoje birželį vykusioje stovykloje „Vasaros karuselė“ dalyvavo 16 įvairaus amžiaus vaikų. Jiems organizuotos įvairios edukacijos – iš specialaus spalvoto minkšto popierius darė paukštelius, su vilna, naudodamiesi adata, mokėsi velti. Įvairiaspalviai, nuotaikingi gyvūnėliai „nugulė“ parodoje. Kiekviena stovyklos diena buvo skirtinga ir pilna įspūdžių. Organizuota viktorina, vaikai žaidė stalo žaidimus, mokėsi liaudiškų ratelių, burtų bei vaišinosi rėmėjų Erikos Širkaitės ir Gražinos Jakštienės saldžiomis vaišėmis.

Vaikų vasaros stovykloje „Būk fiziškai aktyvus“, kuri vyko liepą Baleliuose, dalyvavo 18 dalyvių. Stovyklautojai žaidė įvairius stalo ir lauko žaidimus, pramogavo, maudėsi upėje, meditavo ir mokėsi kvėpavimo pratimų su Aurelija Kraujeliene. Kad vaikai smagiai leistų laiką stovykloje, jais pasirūpino bibliotekininkė Inga, renginių organizatorė Daiva Gudzevičienė ir ukrainietė Ekaterina Goncova.

Valų biblioteka liepą sulaukė trylikos vaikų. Jiems buvo pristatyta biblioteka, kviečiami dalyvauti skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“ ir skaityti rekomenduojamas knygas. Stovyklautojai ne tik skaitė, bet ir piešė knygų herojus, minė mįsles, žaidė įvairius stalo, o lauke – judriuosius žaidimus, taip pat dalyvavo edukacijoje „Gipso bareljefai“. Ją organizavo ir vaikams talkino Ukmergės kultūros centro Žemaitkiemio skyriaus renginių organizatorė Ala Bušinskienė.

Liepos 24-28 dienomis Atkočių bibliotekoje šurmuliavo vaikų vasaros stovykla „Atostogauk, skaityk, pramogauk!“ Džiugu, kad stovyklauti susirinko dar daugiau vaikų nei praėjusiais metais. Jie dalyvavo įvairiose kūrybiškumo ir sporto veiklose, susitiko su rajono Policijos komisariato pareigūnais, kurie pamokė, kaip elgtis internete, saugiai važinėti dviračiais, iškylauti prie vandens telkinių. Taip pat stovyklautojai susipažino su fotomenininku Vyčiu Šulinsku, kuris vedė edukaciją „Cianotipija“. Atkočių bibliotekoje stovyklaujantys vaikai turėjo galimybę aplankyti Sarosčių kaime įsikūrusią gyvūnų fermą. Ten jų laukė labai mieli augintiniai – avys, ožkos, danieliai, kurie suteikė visiems daug gerų emocijų.

Petronyse atostogautojai rinkosi į stovyklą, kurią organizavo bendruomenė ir biblioteka. Stovyklautojai kasryt mankštinosi, žaidė įvairius žaidimus, pramogavo prie Ilgajo ežero, aplankė Taujėnų dvarą, parką. O vėliau keliavo į bitininko Rolando Šantaro sodybą, kur jos šeimininkė Vaidotė papasakojo apie ilgą ir nelengvą medaus kelią nuo bitučių surinkto žiedų nektaro, rūpestingai lipdomo į avilio korius, iki medsūkio. Stovyklautojai vyko ir į karinę bazę Kopūstėliuose, apžiūrėjo ekologinį „Mėnulės ūkį“.

Liepos 24-28 dienomis stovykla vaikams vyko ir Siesikų bibliotekoje. Bibliotekininkė organizavo edukacinius užsiėmimus: kūrybines dirbtuves, garsinio skaitymo popietes, knygų aptarimą, piešimą. Stovyklautojai taip pat turėjo galimybę sužinoti tragiškai pasibaigusią istoriją apie lietuvių Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį per Atlanto vandenyną. Laikas bibliotekoje neprailgo, nes stovyklautojai žaidė įvairius žaidimus, piešė ir spalvino mandalas, kurias padovanojo miestelio gyventoja Janina Staškūnienė. Taip pat mažieji bibliotekos lankytojai, lydimi bibliotekininkės Rimos, keliavo prie ežero, kur jiems vyko garsiniai knygų skaitymai.

Šventupės biblioteka, kultūros namai ir bendruomenė jau šeštą kartą organizavo stovyklą „Šventupiukai“. Ji truko dvi savaites bei sulaukė 22 atostogautojų iš Šventupės ir kitų vietovių. Stovykloje vaikai turėjo galimybę dalyvauti įvairiose veiklose, kurios lavino jų žinias, gebėjimus ir kūrybiškumą. Stovyklautojai ir organizatoriai aplankė knygnešio Vinco Čižausko kapą Vidiškių kapinėse ir susipažino su knygnešystės istorija Lietuvoje. Taip pat buvo organizuotas kūrybinis biblioterapinis užsiėmimas, madų šou, kurio metu iš senų drabužių, padedant suaugusiems, stovyklautojai kūrė drabužių kolekciją. „Gerų darbų“ dieną visi tvarkė parką: rinko šiukšles, ravėjo gėlynus, šlavė parko takelius, o baigus darbus lauke buvo kepama kiaušinienė. Stovyk-los metu šventupiečiai mokėsi gaminti net makaronus iš plikytos tešlos, turėjo galimybę dalyvauti įdomiose, smagiose pažintinėse edukacijose. Labai naudinga buvo Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūno paskaita „Saugi vasara”. Stovyklautojų laukė Kultūros centro Vidiškių skyriaus vadovių Janės Giedraitienės ir Genovaitės Lobienės organizuota „kaliausių“ edukacija. Šaškių ir šachmatų užsiėmimą organizavo Birutė Stundienė. Stovyklautojai sulaukė ir puikios dovanos – Vlado Šlaito viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė edukacinei ir projektinei veiklai Kristina Darulienė, vykdydama projektą „Kūrėjai ant ratų“, pasiūlė vaikams fizikinę edukaciją „Šalčio mokslai ir burtai“, kurios metu edukatorius Simas Janulis atliko įvairius veiksmus su azotu. Stovykloje vaikai pamatė Ukmergės kultūros centro Žemaitkiemio skyriaus lėlių teatro „Raganos Rumpumpėlės lėlės“, vadovaujamo Alės Ališauskienės, pasirodymą pagal Vytauto Kupšio spektaklį „Kiemo paslaptis“. Jiems buvo suorganizuota išvyka į „Žibutės pievų ūkį“.

Želvos biblioteka vaikus pakvietė paminėti Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną su knyga ir Mindaugo karūna. Į renginį, nešini po mėgstamiausią knygą, sugužėjo jaunieji skaitytojai. Kadangi visų knygų perskaityti nebūtų laiko, vaikai traukė burtus, ką pasirinkti. Lauke, prie bibliotekos, vaikai skaitė Selemono Paltanavičiaus, Kakės Makės, Indrės Povilonytės, Erich Kastner, Tim Collins, Katerynos Iehoruškinos, Zigmo Vitkaus knygas. O bibliotekoje vyko edukacinis rytmetis, kurio metu visi kūrė Mindaugo karūną.

Vasara džiaugėsi ir Taujėnų miestelio vaikai, nes turėjo galimybę praleisti laiką kultūros namų ir bibliotekos surengtoje stovykloje ,,Atverk vasarai duris“. Dalyviai kiekvieną dieną piešė įvairiomis technikomis piešinius, kurių parodą galėjo pasigrožėti jų tėveliai ir lankytojai. Taip pat stovyklautojai dalyvavo šaškių varžybose, dėliojo iš lego detalių įspūdingiausius kūrinius, kūrė drugelius, kurie nutūpė į gėlynus, keliavo po Taujėnų miestelį, susipažino su jo istorija, daug bėgiojo, mąstė, lankėsi bibliotekoje, nuplovė vaikų žaidimo aikštelės baldus, o po to draugiškai visi vaišinosi pica. Paskutiniąją stovyklos dieną keliavo prie Taujėnų užtvankos, kur žaidė, maudėsi ir kepė dešreles. Savaitė prabėgo nepastebimai greitai, palikusi daug gerų prisiminimų.

Stovyklose buvome ne vieni, organizuojant užsiėmimus prisidėjo Valų, Petronių, Šventupės kaimo bendruomenės, rajono savivaldybė, Kultūros centro skyriai, rajono Policijos komisariato pareigūnai, pavieniai asmenys ir ūkininkai, rėmę finansiškai. Dėkoju Vlado Šlaito viešosios bibliotekos ir padalinių kolegėms už vaikams suteiktas smagias akimirkas, be kurių vasara nebūtų tokia įdomi ir spalvinga.

Želvos stovyklautojai kūrė Mindaugo karūnas ir jomis pasipuošė.

Atkočiuose fotomenininkas V. Šulinskas vedė edukaciją.

Petronyse stovyklą organizavo bendruomenė ir biblioteka.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas