Iš kairės – dr. K. Burinskaitė, dr. A. Anušauskas, T. B. Burauskaitė, P. Kuzmickienė, sesuo B. Mališkaitė ir dr. D. Juodis.

„Istorinė atmintis - dabarties ir ateities pamatas“, Kultūra, Naujausi

Seime vyko kraštietės istorikės knygos pristatymas

Aldona JAKAVONIENĖ

 

Vilniuje, Seimo lankytojų centre, vyko Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) išleistos dr. Kristinos Burinskaitės knygos „SLAPTIEJI BENDRININKAI. Agentų veikla šeštajame-devintajame dešimtmečiais“ pristatymas.

Renginyje dalyvavo knygos autorė dr. K. Burinskaitė, LR Seimo narys dr. Arvydas Anušauskas, LGGRTC istorikas dr. Darius Juodis, sesuo Bernadeta Mališkaitė SJE, Teresė Birutė Burauskaitė. Renginį moderavo Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Pasak istorikės dr. K. Burinskaitės, imtis KGB agentų temos buvo nedrąsu, nes jie visuomenėje ir demonizuojami, ir mitologizuojami. Pasirodanti informacija apie asmenų ryšius sukelia didžiulį ažiotažą, kontraversiškus vertinimus, už kurių nesimato noro suprasti, kas yra agentas, bet greičiau norima pasmerkti ir nubausti arba užmerkti akis prieš tokią nepalankią informaciją. Tačiau moksliniai tyrimai, viešinami dokumentai turėtų kelti diskusijas, kaip reikėtų ar nereikėtų vertinti, traktuoti agentų veiklą. Ar pats sutikimo bendradarbiauti faktas yra esminis momentas įvertinant jų, kaip agentų, veiklą? Ar svarbiau yra tai, kas vyko po užverbavimo, kokia jo, kaip agento, konkreti veikla? Tam tikruose Rytų ir Vidurio Europos valstybėse, nes tai leidžia daryti ir likę archyvai, bandoma įvairiapusiškiau juos vertinti ir pažinti – ne tik kaip prasikaltusius, bet ir kaip represinių struktūrų aukas, kad žmogus, turintis tam tikrą socialinį statusą, galėjo būti ir užverbuotas, ir tai yra suderinami dalykai, nors suvokti ir priimti tai sunku.

Renginio dalyviams knygos autorė dr. K. Burinskaitė pasirašė autografus.

Jaunoji mokslininkė dr. K. Burinskaitė renginyje sakė: „Man asmeniškai buvo įdomu ir svarbu praskleisti šį paslapčių ir mitų apraizgytą KGB veiklos aspektą. Tyrinėjant agentų temą tenka susitaikyti su faktu, kad ne visi dokumentai yra išlikę, o ir buvę agentai apie tai nekalba.“

Jos teigimu, labai sunku atskleisti verbavimo mechanizmą arba kaip nutrūksta šie sudėtingi ryšiai. Šią spragą šiek tiek kompensuoja prisipažinusių agentų pasakojimai. Teisę naudoti šias anketas, užslaptinant visą informaciją, kuri galėtų paviešinti juos, suteikė Liustracijos komisija. Tad beliko remtis KGB dokumentais ir bandyti atskleisti agentų socialinį portretą, statistinius duomenis bei kokią vietą jie vaidina įgyvendinant KGB užduotis. Kita vertus, tai intriguojanti tema, nes apie juos žinome tikrai nedaug.

Ši knyga yra skirta ne tik istorikams profesionalams. Ji gali būti naudinga ir įdomi teisininkams, politologams, antropologams, sociologams bei XX a. populiarios Lietuvos istorijos mėgėjams. Pažymėtina, kad dr. K. Burinskaitė laikoma ir vertinama kaip sovietinių represinių struktūrų mokslinių tyrimų profesionali specialistė.

Knygos pristatymas buvo transliuojamas Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“.

Nuotraukos Raimundo KAMINSKO/LGGRTC

Naujos knygos

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas