Konstitucijos egzamino laimėtoju tapęs D. Rancev Ukmergės teismo rūmuose teisėju dirba nuo 2019 metų balandžio.

Naujausi, Žmonės

Tarp nugalėtojų – ir teisėjas iš Ukmergės

Nijolė STUNDŽIENĖ

Šešioliktą kartą organizuotame Konstitucijos egzamine dalyvavo 25 823 Lietuvos piliečiai iš viso pasaulio. Egzamino komisija išrinko visų kategorijų laimėtojus, kurių iš viso yra net 21. Teisinį išsilavinimą turinčių ar teisę studijuojančių asmenų grupėje nugalėtoju tapo Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmų teisėjas Dmitrij Rancev.

Kaip skelbiama Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime, tradicija tapusiame žinių patikrinime dalyviai rungėsi šiose kategorijose: geriausiai Konstituciją išmanantis moksleivis (pagal klases); geriausiai Konstituciją išmanantis studijuojantis teisę ar teisinį išsilavinimą turintis asmuo; geriausiai Konstituciją išmanantis asmuo; aktyviausia mokykla; vyriausias dalyvis; geriausiai Konstituciją išmanantis pasaulio lietuvis.

„Gimtosios žemės“ kalbintas teisėjas iš Ukmergės D. Rancev Konstitucijos egzamine dalyvavo ne pirmą kartą. Prieš keletą metų, dar dirbdamas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos Teisėkūros skyriuje, jis taip pat buvo tapęs vienu iš geriausiai Konstituciją išmanančių teisininkų.

Pasak teisėjo, šis egzaminas – puiki proga pasitikrinti žinias, Konstitucijos nuostatas, kurios ne visos yra taikomos tiesioginiame darbe. D. Rancev teigimu, sudėtingiausia ruošiantis egzaminui buvo rasti laiko ir dar kartą perskaityti Lietuvos Respublikos Konstituciją. Šiuo metu Ukmergės teismo rūmų teisėjai turi didelį krūvį, nes iš šešių teisėjų dirba tik trys. Egzamino metu, anot pašnekovo, sunkumų nebuvo, tiesiog atsakant į klausimus teko ilgiau pagalvoti. Teisinį išsilavinimą turinčių ar teisę studijuojančių asmenų grupėje buvo pateikiamos hipotetinės situacijos, kurioms reikėjo pritaikyti Konstitucijos nuostatas.

D. Rancev Ukmergės teismo rūmuose teisėju dirba nuo 2019 metų balandžio mėnesio.

Šiemet prie Konstitucijos egzamino jau antrus metus iš eilės jungėsi ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio šalių atstovai: Indonezijos, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Prancūzijos, Vengrijos, Norvegijos, Nyderlandų Karalystės, Švedijos, Turkijos, Kinijos, Ispanijos, Danijos, Kanados, Airijos, Suomijos, Brazilijos, Italijos, Latvijos, Belgijos, Estijos, Graikijos, Ukrainos, Čekijos, Šveicarijos, Portugalijos, Austrijos ir kt.

Egzamino rezultatus vertino ir nugalėtojus rinko kompetentinga komisija: komisijos pirmininkė – Konstitucinio Teismo pirmininkė prof. dr. Danutė Jočienė, komisijos pirmininko pavaduotojas prof. dr. Vytautas Mizaras, prof. dr. Vytautas Sinkevičius, prof. dr. Dainius Žalimas, Respublikos prezidento vyriausiasis patarėjas, Teisės grupės vadovas Andrius Kabišaitis bei istorijos mokytojas Antanas Jonušas.

Laimėtojams bus įteikti Teisingumo ministerijos prizai – 50 eurų nominalo kolekcinės aukso monetos, skirtos Valstybės Konstitucijos 100-mečiui, planšetiniai kompiuteriai, elektroninės knygų skaityklės, belaidės ausinės, išmanieji laikrodžiai.

Taip pat specialų prizą įsteigė projekto globėjas LR prezidentas Gitanas Nausėda.

Per šešiolika Konstitucijos egzamino gyvavimo metų konstitucines žinias pasitikrino apie 450 tūkst. žmonių.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotrauka/Robertas Dačkus

Palikite komentarą apie straipsnį

  • NNNN :
    snieguolei ir taip silta ...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas