Projekto dalyviai aplankė daug istorinių vietų.

„Jaunimas - mūsų sparnai į ateitį“, Jaunimas, Naujausi

Siesikiečiai lankėsi Kroatijoje

Violeta GRIGALIŪNIENĖ

Erasmus+ projekto koordinatorė

 

Spalio pradžioje Siesikų pagrindinės mokyklos Erasmus+ komanda vyko į trečią projekto „The Unity of 3 C’SHIP: Climate, Culture and Citizenship“ susitikimą nedideliame Tovarniko miestelyje Kroatijoje. A. G. Matošo pagrindinėje mokykloje susirinko visi projekto partneriai iš Turkijos, Lenkijos, Italijos, Kroatijos ir Lietuvos.

Šio susitikimo tema – „Klimato kaita ir dirvožemis“. Mokiniai buvo suskirstyti į tarptautines komandas, tyrė dirvožemį, sodino augalus, skynė obuolius ir vynuoges, gamino sultis, konservavo vaisius, kepė obuolių pyragėlius. Buvo labai smagu kartu su kitų šalių mokiniais gaminti, bendrauti, po to tvarkytis ir, baigus darbus, pramogauti. O pramogų tikrai užteko – projekto partneriai dalyvavo miestelio moliūgų, knygų šventėse, ekskursijose.

Visą savaitę gyvenome labai gražiame Vukovaro mieste. Tai didžiausias Kroatijos miestas ir uostas prie Dunojaus, nukentėjęs per Jugoslavijos karus 1991-2001 metais. Dar ir dabar galima pamatyti apšaudytomis sienomis namus, menančius žiaurias dienas, kai daugybė žmonių žuvo arba buvo išvežti į koncentracijos lagerius Serbijoje. Tačiau kroatai išsikovojo nepriklausomybę.

Vukovare aplankėme daugybę istorinių pastatų, paminklų. Viena įspūdingiausių skulptūrų yra Vučedolo balandėlė. Ji labai svarbi miestui, nes manoma, kad 1938 metais iškastas balandėlės formos apeiginis indas buvo pagamintas 2800–2500 m. pr. Kr. Vučedolas visame pasaulyje garsėjo savo keramika ir ši balandėlė tarsi atspindi keramikos istoriją.

Laisvalaikiu aplankėme labai daug vietovių. Įspūdį paliko Kopački Rit gamtos parkas, kurį sudaro daugybė Dunojaus upių intakų ir tvenkinių. Tai – viena didžiausių ir patraukliausių išlikusių pelkių Europoje. Čia peri apie 260 įvairių paukščių rūšių. Apžiūrėjome seniausią Europos gyvenvietę Vinkovci, pabuvojome Ilok mieste ir jo pilyje, Osijek mieste grožėjomės įspūdinga architektūra.

Šios projekto veiklos finansuojamos iš Europos Sąjungos lėšų ir yra puiki galimybė mokiniams susipažinti su kitų šalių kultūra, tobulinti užsienio kalbų įgūdžius.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas