Šventė tradiciškai vyko skvere, kur stovi Gedimino pilaitė.

Naujausi, Žmonės

Lyduokiečius vėl subūrė Mykoliuko mugė

Laura BUTKUTĖ

 

Lyduokių kaimo bendruomenė praėjusį sekmadienį, spalio 2-ąją, organizavo tradicinę Mykoliuko mugę. Ji rengiama Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje švenčiant titulinius atlaidus ir vyko jau devintą kartą. Renginyje demonstruoti senieji amatai, vyko įvairios edukacijos, buvo prekiaujama vietos ūkininkų produkcija, susirinkusiuosius linksmino kaimo kapela. Šventė sutraukė gausų būrį vietos žmonių, sulaukta ir kraštiečių, kitų svečių. Atvyko Seimo narys Juozas Varžgalys, rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, taip pat dalyvavo parapijos klebonas Šarūnas Petrauskas, seniūnas Vytautas Toliūnas.

„Paramą mugei rengti gavome iš Žemės ūkio ministerijos. Pagal 2022 m. nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles teikėme projektą „Mykoliuko mugė Lyduokiuose“, mums buvo skirta 1 360 eurų“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė Auksė Pusvaškienė.

Šventė Lyduokiuose prasidėjo mišiomis Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje. Kultūros paveldo objektu paskelbtuose maldos namuose jau kelerius metus vyksta restauravimo ir remonto darbai, tad bažnyčia tikinčiuosius pasitiko gerokai atnaujinta ir pašviesėjusi.

Po mišių niekas neskubėjo į namus, traukė į šalia bažnyčios esantį skverą, kur stovi Gedimino pilaitė. Šventinę nuotaiką sukurti padėjo rudeniškais akcentais padabinta teritorija, skambanti muzika bei puikus oras ir, be abejo, nuotaikingos vedėjos – Dėdienytė (Rasa Graužinienė) ir Agotėlė (Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė). Užsukti pasižmonėti kvietė nuotraukų paroda, kurioje užfiksuoti ankstesnių Mykoliuko mugių vaizdai, gardžiais kvapais viliojo čia pat gaminami įvairūs patiekalai, kepiniai.

Kaip ir ankstesniais metais didelio susidomėjimo sulaukė tradicinių amatų demonstravimas. Visoje šalyje garsus Lyduokių krašto tautodailininkas Rimantas Zinkevičius drožė šaukštus, kartu su juo atvykęs brolis Stanislovas demonstravo, kaip gaminamos rankšluostinės. Aveles auginanti Ingrida Pliopaitė Bataitienė supažindino su vilnos verpimo menu.

„Šie visi tautodailininkai – tikri mūsų projekto partneriai“, – sakė Lyduokių kaimo bendruomenės pirmininkė A. Pusvaškienė ir pasidžiaugė, kad pakviesti mielai atvyksta ne tik vietos amatininkai. Ne pirmą kartą Mykoliuko mugėje dalyvavo Kultūros centro Krikštėnų skyriaus darbuotojos, vadovaujamos Janinos Svetlikauskienės. Šįkart jos demonstravo juostas ir norinčiuosius kvietė ant laužo kepti duonelę. Tautodailininkė Regina Žvirblienė mokė megzti riešines, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Žemaitkiemio padalinio vyresnioji bibliotekininkė Ramunda Misiūnienė kartu su Lyduokių padalinio vyresniąja bibliotekininke Janina Baškauskiene surengė muilo pjaustymo edukaciją. Užugirietis, Šakočių kepimo čempionato prizininkas Vitalijus Želnys demonstravo, kaip kepamas šakotis, Atkočių kaimo ūkininkė Loreta Burokienė atvežė įvairių skonių sūrių, bitininkas Gintaras Vaitkūnas iš Jovaišų kaimo siūlė medaus, Rita Keževičienė – savo keptų grybų, kaštonų…

Mugės dalyvių akį traukė jaunimo – kraštiečių Mykolo Butkaus bei seserų Nijolės, Alvydos ir Ramunės Pusvaškyčių anūkių – stalas. Ant jo buvo sudėti pačių mergaičių ir jų tėvelių sukurti ir pagaminti įvairūs dirbiniai – drožtos lentelės, mokymo priemonės, apyrankės, karoliai, saldumynai…

Tradiciškai mugės dalyvius žvėriena vaišino Lyduokių medžiotojų klubas, kuriam vadovauja Romas Avižienis. Susirinkusieji galėjo pasistiprinti ir „Roko virtuvės“ šefų virta žirnių koše.

Nuotaikinga mugė tęsėsi kelias valandas. Niekas neskubėjo skirstytis – prie to prisidėjo ir Širvintų kultūros centro kapela „Noragas“, vadovaujama Kęstučio Krištaponio, bei renginio įgarsinimu rūpinęsis Ukmergės kultūros centras. Dalyvavusiems Mykoliuko mugėje ją primins organizatorių dovanoti ir pačių įsigyti suvenyrai.

Lyduokių kaimo bendruomenės pirmininkė A. Pusvaškienė mano, kad šventė žmonėms patiko. Ji dėkojo nuolatiniams mugės rėmėjams ūkininkams Arvydui Zabuliui, Valentinui Geniui ir Albertui Masiukui, taip pat – rajono savivaldybės administracijai, Lyduokių šv. arkangelo Mykolo parapijai. Nuoširdžius padėkos žodžius pirmininkė skyrė gausiam talkininkų būriui, kurie šventei ruošė, gražino, dabino skverą. Tai Lyduokių seniūnijos darbuotojai Almantas Jasiūnas ir jo sūnus Andrius bei Alvydas Morkūnas, jų pagalbininkai Mykolas Valaika ir Alvydas Karvelis. Idėjomis ir darbu daug prisidėjo bendruomenės aktyvistai Jolita ir Gintaras Sinevičiai, Virginija ir Romas Navickai, Dalia Butiškienė, Aldona Kuzmienė, Jolanta Šerelienė ir kiti.

„Smagu, kad bendruomenė turi galimybę sukviesti žmones pabūti drauge, pasidžiaugti per metus nuveiktais gražiais darbais, prisiminti savo krašto papročius, tradicijas, pasidalinti gerąja patirtimi su jaunąja karta. Kitąmet Mykoliuko mugei sukaks dešimt metų, tikimės, kad ji ir vėl sukvies gražiai bendrystei lyduokiečius ir kraštiečius“, – mintimis dalijosi A. Pusvaškienė.

Dainiaus VYTO ir Juozo PUSVAŠKIO nuotraukos

 

A. Pusvaškienė (antra iš kairės) pasitinka svečius. Dešinėje – renginio vedėjos Dėdienytė (R. Graužinienė) ir Agotėlė (V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė).

Organizuojant renginį prisidėjo būrys aktyvistų.

Krikštėniškės norinčiuosius kvietė ant laužo kepti duonelę.

Lyduokių medžiotojų klubas vaišino žvėriena.

I. Pliopaitė Bataitienė supažindino su vilnos verpimo menu.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vytautas :
    Tikiuosi, kad bent jau 10 mugės proga sugalvos ką nors naujo, nes metai iš metų niekas nesikeičia.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas