Šią vasarą gimnaziją baigusi R. Jakimavičiūtė (dešinėje) nuo rugsėjo studijuoja Vilniuje.

„Jaunimas - mūsų sparnai į ateitį“, Jaunimas

Socialinį verslą įkūrusi ukmergiškė: nieko nėra neįmanomo

Auksė ŠIAULYTĖ

Verslas, prasidėjęs kaip jaunoji moksleivių bendrovė, gali peržengti mokyklos ribas. Moksleivių komanda iš Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos, pradėjusi savo mokomąjį verslą dar 2018 metais, šiandien džiaugiasi įkurtu socialiniu verslu. Komandos lyderė Rūta Jakimavičiūtė pasakoja, kad planuoja plėsti veiklą, pristatys naujus produktus ir prisidės prie socialinės problemos sprendimo.

„Pradėjome savo veiklą, kai buvome 9-oje klasėje. Tada negalėjome suprasti, kiek „Lietuvos Junior Achievement“ organizuojama jaunųjų mokinių bendrovių programa „accelerator_x“ išmokys, kiek patirsime, kaip kiek-vienas pasikeisime“, – pasakoja R. Jakimavičiūtė. Ji tik šiemet baigė gimnaziją, bet jau metus yra VšĮ „Eco bagis“, kuri gamina natūralios vilnos maišelius, rankomis dekoruotus piešiniais, vadovė.

Veiklos pradžioje itin svarbus palaikymas

„Nuo pirmųjų veiklos dienų mūsų aplinkoje kasdien atsirasdavo žmonių, kurie padrąsindavo, patardavo ir padėdavo. Žinoma, didžiausia palaikytoja buvo mūsų mokytoja – be jos nebūtume taip toli nukeliavusios, nebūtume įkūrusios įmonės ir dabar neplanuotume plėstis“, – su dėkingumu kalba Rūta.

Merginų mokytoja Edita Pečiulienė sako, kad padėti jaunajai bendrovei buvo labai lengva: „Visos merginos labai veržlios, atsakingos, atjaučiančios, dirba ne dėl savęs, o dėl kilnių tikslų. Darbas su komanda buvo paprastas – jos pačios sugalvojo verslo idėją, vystė veiklą, kūrė ateities planus.“

Pasak mokytojos, itin smagu buvo matyti, kaip Ukmergėje skleidžiasi jaunų žmonių verslumas – mokyklose ir už jų ribų.

Socialinis verslas sulaukė palaikymo ir iš Ukmergės verslo bendruomenės. Tarptautinė biuro baldų įmonė „Narbutas“ komandai nuo pat veiklos pradžios tiekia antrines žaliavas – vilnos atraižas, iš kurių merginos gamina savo produkciją. „Narbutas“ atstovai džiaugiasi galėdami prisidėti prie tvarios moksleivių bendrovės veiklos vystymo.

„Tvarumas ir antreprenerystė – svarbūs principai mūsų darbe. „Eco Bagis“ šiuos du aspektus suderina ir pasiūlo rinkai įdomų, unikalų produktą. Tikimės, kad jauna komanda dar sėkmingiau vystys veiklą, antram gyvenimui prikels atraižas“, – mintimis dalijasi „Narbutas“ Organizacinės kultūros ir komunikacijos grupės vadovė Kamilė Lileikė.

Lemiamas momentas – karantino metu

„Kurdamos mokomąją bend-rovę, tobulinome savo produktą, vykdėme pardavimus, aktyviai dalyvavome įvairiuose konkursuose. Norėjome iš šios patirties pasiimti viską, ką tik galėjome“, – prisimena R. Jakimavičiūtė.

Mergina pasakoja, kad Lietuvoje dėl koronaviruso epidemijos įvedus karantiną, jaunosios bend-rovės veikla kiek sustojo, tačiau tas laikotarpis lėmė ateitį.

„Paskatintos auklėtojos, pradėjome svarstyti apie realios įmonės įkūrimą, parašėme projektą gamybinių įrankių finansavimui. Jį laimėjusios jau nebegalvojome apie kitus variantus, stačia galva nėrėme į realaus verslo pasaulį. Supratome, kad nieko nėra neįmanomo, jeigu įdedi daug nuoširdaus darbo“, – kalba bendrovės vadovė.

 „Eco Bagis“ komanda įsigijo gamybą paspartinsiančių prietaisų. Pasak R. Jakimavičiūtės, efektyvesni gamybos procesai leis sutaupyti lėšų ir daugiau jų paskirti socialinei misijai.

„Kol „Eco Bagis“ buvo mokomoji bendrovė, savo pelno dalį skirdavome onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Tokiu būdu prisidėjome prie vėžiu sergančio mūsų mokyklos mokinio gydymo. Dabar, kai jau pradedame savo socialinį verslą, šiek tiek krypstame prie kitokios socialinės misijos. Norime savo pelno dalį skirti moterims, kurios susidūrė su prievarta ar smurtu. Galvojame, kad kuo daugiau jaunų žmonių kalbės apie šią socialinę problemą, tuo greičiau ji nebebus tabu, tuo greičiau galėsime ją spręsti“, – mano „Eco Bagis“ vadovė.

Pristatys naujus produktus

„Eco Bagis“ netrukus pristatys atnaujintus vilnos maišelius, vis dar išlaikančius unikalų, rankų darbo dekorą. R. Jakimavičiūtė pastebi, kad naujieji produktai bus tokie patys kokybiški, pagaminti iš natūralios, „Narbutas“ padovanotos vilnos, tvarūs ir bus papuošti moksleivių piešiniais. Be to, bus galima užsisakyti ir individualaus, asmeniškai sukurto dizaino maišelius.

Komanda paslaptingai prasitaria, kad netrukus rinkai pristatys ir naujų produktų iš vilnos. Paklausti, kas tai bus, patikina, kad šie naujieji produktai bus tokie patys jaukūs ir šilti, ir pakviečia sekti įmonės socialinius tinklus.

Leidžia mokiniams išbandyti jėgas

„Nuostabu išgirsti tokias istorijas kaip „Eco Bagis“. Jos tik patvirtinta, kad kasdien mūsų šalies mokyklose ugdome tūkstančius antrepreneriškos Lietuvos kūrėjų, kurie turi unikalių talentą jungti aštrų protą ir didelę širdį. „accelerator_x“ programa tuo ir ypatinga, nes leidžia mokiniams išbandyti savo jėgas kuriant verslą rinkos sąlygomis ir programos metu nejučia pamesti baimę kurti savo įmones už mokyklos ribų“, – apie antreprenerystės mokymosi mokykloje naudą pasakoja „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė Andželika Rusteikienė. Ji priduria, kad šiais mokslo metais mokyklose vėl susikurs šimtai tokių bendrovių.

Apie „Lietuvos Junior Achievement“ ir „accelerator_x“

„Lietuvos Junior Achievement“ yra nevyriausybinė organizacija, jaunimo antreprenerystės ir finansinio raštingumo ugdymo programų lyderė Lietuvoje. Organizacijos programas finansuoja privatūs rėmėjai ir fondai: strateginiai poveikio investuotojai SEB bankas ir „Moody‘s Lietuvoje“ bei strateginiai investuotojai „UPS“, „Narbutas“, „Scandagra“, partneriai „Coca-Cola Foundation“, „MJJ fondas“ ir kiti.

Strateginės plėtros partnerė Inovacijų agentūra 2021 m. inicijavo „accelerator_x“ programos įgyvendinimą visos Lietuvos mastu, o 2022 m. tęsia programos plėtrą.

„accelerator_x“ – tai „Lietuvos Junior Achievement“ programa, suteikianti 9-12 klasių mokiniams realią verslo patirtį dar mokyklos suole. Mokiniai, spręsdami vietos problemą, atliepdami rinkos poreikį arba tiesiog testuodami savo idėjas, kuria skirtingus verslus ir skleidžia verslumo dvasią. Ši programa nėra verslo simuliacija, tai realaus verslo kūrimo patirtis supažindinant, kaip verslas yra vystomas, valdomas, bei leidžiant mokiniams patiems priimti svarbiausius su jų verslu susijusius sprendimus.

Mus remia:

R. Jakimavičiūtės kurtas maišelis.

Komanda maišelių kūrimui naudoja antrines žaliavas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas