Prie paminklo Žygimantui Augustui.

Žmonės

Keliavome į Pasvalio kraštą

Janina BADOKIENĖ

 Lietuvos pensininkų sąjungos (LPS) „Bočiai“ Ukmergės klubo „Viltis“ nariai lankėsi Lietuvos šiaurėje – Pasvalyje. Su šio miesto senjorais bendraujame nuo 2019 metų. Šįkart dalyvavome tradiciniame „Bočių” renginyje „Dainuoju Lietuvai ir tau”, skirtame 465-osioms Pasvalio taikos sutarties metinėms paminėti.

Viešnagę pradėjome nuo ekskursijoje po miestą, lankėmės smegduobių parke. Kelionės metu klubo „Viltis“ garbės pirmininkė Valerija Naraškevičienė trumpai priminė Pasvalio istoriją, papasakojo apie įdomias, lankytinas vietas, žymesnius šiame krašte gimusius, dirbusius žmones.

Lietuvos istorijai svarbi Pasvalio taikos sutartis. 1557 m. Lietuvos didysis kunigaikštis sudarė karinę sutartį su Livonijos ma-gistru prieš rusus. Pasvalio krašto muziejuje tai liudija nežinomo dailininko paveikslas „Kalavijuočių ordino magistras Vilhelmas Fiurstenbergas Pasvalyje atsiprašo Žygimantą Augustą 1557 m. rugsėjo 14 d.” Vilniuje gyvenančių iš Pasvalio krašto kilusių mokslo ir meno žmonių iniciatyva šį paveikslą atkūrė dailininkas Jonas Vaitekūnas. Turėjęs kilti karas tarp Livonijos ir Lietuvos dėl Livonijos valdovo represijų Rygos arkivyskupui, Lietuvos valdovo giminaičiui, buvo sustabdytas, kai Pasvalyje susitiko abu valdovai. V. Fiurstenbergas atsiprašė ir sudarė net tris sutartis, nuslopinančias kivirčus, atnaujinančias prekybinius ryšius, įsipareigojimus kovoti išvien, jei į žygį dėl Baltijos kils Ivano Rūsčiojo kariauna. Taikos pasirašymas išgarsino iki tol visai nežinomą miestą. Kaip padėką už tai čia pastatytas paminklas Lietuvos ir Lenkijos valdovui Žygimantui Augustui.

Jau ne pirmus metus dalyvaujame LPS „Bočiai“ Pasvalio bend-rijos, kuriai vadovauja Antanas Indreliūnas, organizuojamoje meno mėgėjų šventėje „Dainuoju Lietuvai ir tau”. Šiemet į Pasvalio kultūros centrą kartu su šeimininkais susirinko bendrijų iš Jonavos (pirmininkas Vytautas Bareika), Pakruojo (Vanda Mončiauskienė), Radviliškio (Rimantė Radavičienė), Naujosios Akmenės (Ana Žakienė), Kėdainių (Kęstutis Nekrošius), Utenos (Vladas Žilėnas), Joniškio (Vanda Malūkienė), Vilniaus bendrijos Naujininkų skyriaus (Janina Aidukienė) meno saviveiklos kolektyvai. Ukmergės klubui „Vilties“ (vadovas Valmantas Naraškevičius) atstovavo mišrus vokalinis ansamblis „Gija“, solistas V. Naraškevičius. Renginyje dalyvavo LPS „Bočiai“ pirmininkas Kajatonas Šliogeris, pirmininko pavaduotojas Gediminas Kuliešis, Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos valdybos narė Rima Povilėnienė, kiti svečiai.

Meno saviveiklos kolektyvų pasirodymus keitė pasisakymai. Visiems svečiams įteikti padėkos raštai ir knygos „Daujėnai“. Renginį baigėme susikabinę už rankų bendra, jau tapusia tradicine daina „Paimkim Lietuvą ant rankų“.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas