Grupė dailininkų prieš parodos atidarymą.

Kultūra, Žmonės

Tolerancijos centre – tarptautinė tapybos paroda

Ukmergės tolerancijos centre iki rugsėjo 15-osios tarptautinėje tapybos parodoje „Jungtys“ eksponuojami Izraelio, Ukrainos, Latvijos ir Lietuvos dailininkų sukurti nedidelio formato tapybos darbai ir miniatiūros.

Parodos dalyviams svarbu ir prasminga ieškoti kultūrų sąlyčio bei bendrystės. Paties pastato istorija kalba apie žmonių ir kultūrų ryšius. Vasario 16-osios gatvės namas Nr. 11 buvo Talmud Toros pradinė mokykla, kurios statybą 1898 m. finansavo Ukmergėje gimęs vienas stambiausių Lietuvos pramonininkų, visuomenės veikėjas Chaimas Frenkelis, o 1991-2010 m. čia veikė Ukmergės dailės mokykla, taigi čia buvo mokomasi, kuriami dailės darbai, dabar čia vaikai iš Ukrainos mokosi kalbėti lietuviškai.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė džiaugiasi, kad įrengus tinkamą apšvietimą atsirado galimybė eksponuoti paro-das. Ukmergiškei Jolitai Šlepetienei pavyko sukviesti didelį būrį dailininkų, tarp kurių yra ir dailės mokytojų.

Žinomi Izraelio tapytojai Anatoly Baratynsky, Aron Kravitz ir Alexander Ganelin, tapę Kaune vykusiame plenere „Pelėdų kalno paslaptys“, sutiko dalyvauti parodoje Ukmergėje. Labai simboliška, kad viename A. Ganelin paveiksle yra pavaizduotas geltonas namelis – skulptoriaus Juozo Zikaro (1881–1944) namai. Vienas pirmųjų profesionalių Lietuvos skulptorių dirbo ir pedagoginį darbą, jo vardas glaudžiai susijęs su Lietuvos Nepriklausomybės simbolika.

Lėjos Goldberg, žydų literatūros klasikės, vienos žymiausių Izraelio valstybės ir kultūros kūrėjų eilėraščių motyvai interpretuojami Ilonos Junevičienės darbuose.

Jauno Ukrainos tapytojo Kostyos Mazuryko darbą parodai atsiuntė Živilė Vaičiukynienė, kuri pasakoja: „Kostios tapybos darbai prasidėjus karui jau neturėjo kelio atgal. Džiaugiuosi, kad vienas paveikslas iškeliavo į Prancūziją. Tuo galėjau Kostyą pradžiuginti, kuomet jis buvo slėptuvėse po oro uosto sprogdinimo Lucke. Džiugu, kad kiti jo paveikslai toliau eksponuojami parodose ir vienas iš jų vieši Ukmergėje.“

Parodoje dalyvauja 23 tapytojai: A. Ganelin (Izraelis), A. Baratynsky (Izraelis), A. Kravits (Izraelis), K. Mazuryk (Ukraina), Daiga Alise Freimane (Latvija), Arvydas Kašauskas, Ieva Skauronė, Živilė Bardzilauskaitė-Bergins, Vaidas Žvirblis, Birutė Žilėnienė, Arūnas Vaitkus, Asta Radimonienė, Dainius Tijūnėlis, Gražina Visockienė, Ilona Junevičienė, Ingrida Vaitkienė, J. Šlepetienė, Kristina Darulienė, Lina Dieninė, Lina Urbanavičienė, Sergej Liser, Ž. Vaičiukynienė, Emilija Šlepetytė.

„G. ž.“ inform.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas