R. Nekrošius Želvoje gydytoju dirba nuo 1978 metų.

Naujausi, Žmonės

„Ačiū Jums, kad matom saulę“

Zita KRIAUČIŪNIENĖ

Mokytoja

 

Paties gražiausio vasaros mėnesio pabaigoje, kai gamta paberia gausybę žiedų, Želvos ambulatorijos šeimos gydytojas, mūsų daktaras Rimgaudas Nekrošius pasitinka garbingą 70 metų Jubiliejų. Tai ne vien Jo, Jo šeimos šventė. Ši diena svarbi mums visiems želviškiams, kurie kada nors kreipėsi į mūsų mediką pagalbos, kuriuos Jis konsultavo, gydė, nuoširdžiai rūpinosi, padėjo. Jo atėjimas į mūsų miestelį, kraštą – tarsi Dievo dovana, labai svarbi, pati reikalingiausia.

Net keliolika daktarų gydė želviečius nuo XIX a., bet nė vienas iš jų neužsiliko ilgiau – vis išvykdavo kitur laimės ir sėkmės ieškoti. Savo gyvenimą su mumis ilgalaikiam darbui susiejo Jis vienas vienintelis – R. Nekrošius, pasirinkęs tarnystę želviečiams dar 1978 metais, ką tik baigęs Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą terapeutas. Kilęs nuo Radviliškio, niekada nepamiršo savo gimtinės, globojo tėvus, vėliau likusią vieną mamą, kuri buvo neeilinė moteris – dirbo mokytoja, buvo literatė, poetė. Gal iš jos mūsų daktaras paveldėjo gražios, taisyklingos kalbos dovaną, gebėjimą pasakyti gražią kalbą, taiklius posakius, šmaikščiai pajuokauti…

Atvyko jaunas daktaras su žmona Vitalija, medicinos seserimi, 1978 metais į miestelio ambulatoriją, tuomet vadintą nauja, bet buvo statyta iš senų rąstų, vėjų perpučiama. Naujas medikas entuziastingai ėmėsi veiklos – plėtė medicinos paslaugų ratą, gerėjo medikų darbo sąlygos. Naujais įrenginiais – kvarcu, inhaliatoriumi, kardiografu ir kt. – papildomas fizioterapijos kabinetas. Pradėtos teikti masažo paslaugos (šio sunkaus darbo ėmėsi Vitalija Nekrošienė), atliekamos mažosios chirurginės operacijos. Klinikinė laboratorija papildoma mechaniniu dirbtinio kvėpavimo aparatu, zondu skrandžio rūgštingumui nustatyti, nauju mikroskopu, ultragarso prietaisu… Keičiama ir odontologijos kabineto įranga. Senesnė perkeliama į mokyklą, moksleivių ir mokytojų patogumui įrengiamas odontologijos paslaugų kabinetas. O mūsų jaunasis medikas vėl imasi didelio darbo – organizuoja kapitalinį ambulatorijos remontą. Po kelerių metų, 1996-iais, restauruojamos vidaus patalpos. Per gydytojo darbo laiką gaunamos ir naujos transporto priemonės.

Darbštus gydytojas lanko sunkesnius ligonius ir po darbo, vakarais, o nuo 1990 metų ligoniams namuose atliekami ir pagrindiniai klinikiniai tyrimai. Argi tai ne stebuklai, ar galėjo taip būti mūsų mažame miestelyje? Jeigu gydytojas dirbtų „be ugnelės“, be didelių pastangų, kažin, ar mes būtume turėję tokias sveikatos priežiūros sąlygas?!

Dabar negaliu pasakyti, kodėl tuomet jau sena ambulatorija netenka savo namų (atrodo, joje kuriamas Želvos parapijos jaunimo centras), ir 1998 m. spalio 2 d. atidaroma nauja ambulatorija. Ją mūsų gydytojas R. Nekrošius, tuomet 2 300 pacientų šeimos gydytojas, įkurdina savo namuose. Ambulatorijoje iki šiol veikia odontologijos, procedūrų, fizioterapijos ir gydytojo kabinetai, aprūpinti šiuolaikiška medicinos įranga: kardiografu, inhaliatoriumi, elektronine ir kompiuterine įranga. Čia atliekami kompiuteriniai kraujo tyrimai, teikiamos kitos paslaugos.

Mūsų gydytojas išugdęs profesionalių medicinos darbuotojų kolektyvą – darbščios, paslaugios, pasirengusios padėti ligoniams slaugytojos Janė Meilūnienė, Danguolė Butkienė, puikiai išmananti savo sudėtingą darbą V. Nekrošienė. Dvi dienas per savaitę dirbanti odontologė Raimonda Stalionienė – tikra profesionalė, kurios paslaugomis naudojasi daugelis mūsų krašto žmonių. Želviečiai dėkingi ambulatorijos vedėjui, kad jis suteikė tokią galimybę. Mūsų krašto žmonės dėkingi ir už vaistinę, kurioje galime gauti reikalingų medikamentų – ambulatorijoje įsteigtas Ukmergės savivaldybės vaistinės filialas, kurio vadovė – sumanioji Vitalija. Kitaip mums, senimui, būtų sudėtinga gauti vaistų, nes ne visi išgali pasiekti Ukmergę. Ir už šią galimybę mes pirmiausia dėkingi Jam, mūsų rūpestingam gydytojui R. Nekrošiui. Žinoma, ir Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centrui, rajono savivaldybei už suteiktas tokias galimybes.

Mes didžiuojamės, kad turime puikią ambulatoriją, rūpestingą jos vedėją mūsų daktarą R. Nekrošių, nuoširdžias Jo pagalbininkes ir labai dėkingi už tai, kad čia rūpinamasi visais – jaunais ir pagyvenusiais, į kurių nusiskundimus kartais atsainiai reaguoja miestų gydytojai.

Mūsų gydytojas – ne tik puikus medikas, bet ir laimingas tėvas – su žmona Vitalija išaugino, gražiai išauklėjo sūnų Žilviną (irgi daktaras, dirba Žemaitijoje), dukras Jurgitą ir Vaivą. Visi jie sukūrę šeimas, tėvus džiugina penki anūkai, sūnaus ir dukrų ištikimybė gimtiesiems namams. R. Nekrošius gali didžiuotis ir tuo, jog yra vienintelis želvietis, aplankęs visas Europos šalių sostines, nors girtis nelinkęs.

Želviečiai savo šeimos gydytojui Jubiliejaus proga turi už ką dėkoti – už pasirinkimą gyventi ir dirbti mūsų krašte, už gražų ištikimybės pavyzdį, už tuos 44 mūsų, mūsų tėvų, vaikų, vaikaičių ir net provaikaičių gydymą ir rūpinimąsi visų sveikata, už kantrybę, už keliones pas ligonius į visus kaimus, už paprastumą, už buvimą su mumis ,,varge ir džiaugsme“ (laidotuvėse ir šventėse)… Už akimirkas, kai suteikęs paslaugą, kurios reikėjo tą momentą, parvežė ligonį namo, už bėgimą į kryžkelę suteikti skubią pagalbą, kai išgirsta nelaimės signalą… Ar įmanoma pasakyti viską?!

Mūsų rajone dirba daug puikių gydytojų, kiekvienam iš jų galime dėkoti už profesionalumą, nuoširdumą, kvalifikuotą pagalbą, bet mums visų geriausias – mūsų daktaras, paprastas, neišdidus, geranoriškas. Ir tegu geri Jam būna ateinantys metai su daug daug gražių dienų, tegu būna kuo sveikesnis ir stipresnis, kad mes jaustume Jo profesionalią pagalbą ne vienerius metus… Jau dabar mes Jį galime vadinti Želvos daktaru – legenda… Ir visada liksime dėkingi…

Savo rašinuką norėčiau užbaigti buvusios želviškės močiutės Genės Lazarevičienės (1925–2019) eilėraščio žodžiais:

Ačiū Jums, kad matom saulę,

Ačiū Jums, kad girdim dainą.

Jūsų darbo šiam pasauly

Niekas kitas nepamaino…

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Benas :
    ČIA MANO SENELIS !!!!😆😆😆😆
  • Nijolė :
    Labai įdomus,išsamus,puikus straipsnis.Taip parašyti tegali žmogus,kuris bendrauja,visais domisi ir myli.Ilgiausių sveikatos,skaisios saulės sklidinų metų,linki Visi,kuriems teko gydytis pas mūsų daktarą.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas