Su svečiais ir muziejininku V. Kovarsku.

Žmonės

Ukmergėje lankėsi Alytaus senjorai

Janina BADOKIENĖ

 

LPS „Bočiai“ Ukmergės klubas „Viltis“ priėmė į mūsų krašrą atvykusius LPS „Bočiai“ Alytaus miesto bendrijos (pirmininkė Dalia Petrukaitienė) narius. Svečius pasitikome prie įvažiavimo į Ukmergę ir dovanojome jiems ekskursiją su gidu po miestą.

Muziejininkas Vladas Kovarskas ekskursiją pradėjo nuo dabartinio muziejaus pastato istorijos. Patraukėme prie piliakalnio. Čia svečiai klausėsi pasakojimo apie miesto pavadinimo atsiradimą, kūrimosi istoriją. V. Kovarskas atkreipė mūsų dėmesį į prie lauko estrados esančias žydų pirties, skirtos ritualiniam apsivalymui, liekanas.

Pasivaikščiojome po Ukmergės senamiestį. Gidas pasakojo, kad tai yra urbanistikos paminklas. XIX pabaigoje, smarkiai įtakotas iš carinės Rusijos atėjusios istorizmo bangos, miesto centras buvo užstatytas neogotikos, neorenesanso, neobaroko, neoklasicizmo stiliaus mūriniais pastatais.

Žvejų gatvės istoriją papildė pasakojimas apie žydų ir lietuvių muštynes, kurios prasidėjo nuo nesuderėto rogių pirkimo. Muštynės buvo žiaurios, nes žuvo žmogus. Nors vyko teismas, įvykis nebuvo išaiškintas, byla liko archyvuose. Kita istorija apie iš kepyklos į ligoninę vežiojamą duoną. Atsitiko taip, kad neatsirado tinkamos dėžės vežti duonai. Tuomet vežėjas pasirūpino gauti karstą. Kurį laiką taip ir važinėjo. Tačiau gyvavo prietaras, kad sutikti vežimą su karstu negerai – atsitiks nelaimė. Norint to išvengti, praeiviui reikia sustoti, vyrui nusiimti kepurę, žegnotis… Miesto valdžiai gavus skundą, toks duonos vežiojimas buvo nutrauktas.

XIX a. pabaigoje Ukmergėje apie 60 proc. gyventojų sudarė žydai, tarpukariu – apie 40 proc. Svečiai apžiūrėjo žydiško paveldo pastatus – buvusią didžiąją sinagogą (dabar – Sporto centras), buvusią pradinę Talmud-Tora mokyklą (Tolerancijos centras), kuri buvo skirta žydų berniukams, kilusiems iš neturtingų šeimų.

Sustoję prie Švč. Trejybės bažnyčios klausėme pasakojimo apie pijorus, šių maldos namų istoriją, taip pat gidas kalbėjo ir apie Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią, sentikių maldos namus.

Po ekskursijos susirinkome prie pietų stalo. Surengtas trumpas klubo vokalinio ansamblio „Gija“ (vad. V. Naraškevičius) ir alytiškių ansamblio „Svajonė“ (vad. D. Petrukaitienė) koncertas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas