Visi dalyviai rinkosi Regina Maria licėjuje.

„Jaunimas - mūsų sparnai į ateitį“, Jaunimas, Naujausi

Projekto „Weblangues“ dalyvių susitikimas Rumunijoje

Dar 2019 m. startavo Erasmus+ projektas „Weblangues“, kuriame dalyvavo trys Europos Sąjungos mokyklos. Tai – Italijos Ipsceoa Gallo profesinė mokykla, ruošianti turizmo, viešbučių ir restoranų darbuotojus, įsikūrusi Sicilijos Agridžento mieste, Rumunijos Dorohoi miesto Regina Maria licėjus, turintis bendrąjį ir technologinį skyrius, ir Lietuvos – Antano Smetonos gimnazija. Projekto tikslas – susipažinti su trimis UNESCO saugomais nematerialaus kultūros paveldo objektais, mokytis prancūzų kalbos bendradarbiaujant ir kartu kuriant internetinį puslapį. Pirmasis susitikimas vyko 2019 m. Italijoje, Agridžento mieste, antrasis – 2021 m. Ukmergėje, trečiasis – šių metų gegužę Rumunijoje.

Taigi, 12 Antano Smetonos gimnazijos mokinių, lydimi direktoriaus Adolfo Girdžiūnos, projekto koordinatorės Almos Kubrakovienės ir mokytojos Elvyros Kriaučiūnienės, keliavo į Rumunijos Dorohoi Regina Maria licėjų dalyvauti baigiamajame projekto susitikime, kurio tema – Sveika mityba, aktyvi gyvensena, tradiciniai patiekalai.

Penkias dienas projekto vykdytojai dalyvavo įvairiose veiklose. Antano Smetonos gimnazijos atstovai parengė filmuką, kuriame pristatė Lietuvos tradicinius patiekalus ir produktus, įtrauktus į specialią geografinę nuorodą. Videoįraše gimnazistai demonstravo, kaip patys atrinkinėjo produktus (juos klasifikavo maisto piramidėje), gamino lietuviškus patiekalus. Be to, ukmergiškiai paruošė Kahoot žaidimą, kad projekto draugai galėtų pasitikrinti įgytas žinias apie lietuvių nacionalinę virtuvę. Žinoma, susipažinta su kitų projekte dalyvaujančių šalių tradiciniais patiekalais, dalyvauta jų pristatymuose.

Išvykos metu ukmergiškiai daug keliavo.

Beveik kiekvieną dieną vyko smagūs pažintiniai užsiėmimai lauke – šokiai, komandiniai žaidimai, estafetės. Labiausiai įtraukianti veikla – lobių paieškos miestelyje. Tai buvo proga artimiau susipažinti su projekto dalyviais ir apžiūrėti Dorohoi miestą. Taip pat vyko smagi ir jauki popietė, kuomet susitikimo dalyviai ragavo visų trijų šalių nacionalinius produktus ir patiekalus. Ypač ukmergiškiams patiko itališkas pistacijų pyragas ir sūriai bei cozonac – rumuniška saldi duona, polenta (dar kitaip vadinama mamalyga) – kukurūzų košė. Kitų šalių atstovus sužavėjo lietuviškas šakotis, kietasis fermentinis sūris „Džiugas“, skilandis ir žemaitiškas kastinys.

Viešnagės metu surengta ekskursija į šiaurės rytų Rumunijos Jasai miestą, esantį Vakarų Moldavijos istoriniame regione. Tai trečias pagal dydį miestas šalyje, turintis daug įspūdingų pastatų.

Projekto dalyviams taip pat organizuota kelionė į Transilvaniją ir Brano pilį. Pakeliui visi grožėjosi kalnuotu kraštovaizdžiu su apsnigtomis kalnų viršūnėmis, žaliais šlaitais, kuriuose ganėsi karvės. Moksleiviai buvo apgyvendinti viešbutyje ant kalno, tad atsivėrė puikus vaizdas.

Viena diena buvo ypač aktyvi, nes teko mokytis aerobinių šokių, sportuoti. Vakare vyko Erasmus+ projekto atsisveikinimo renginys, nes italų komanda jau turėjo išvažiuoti. Šventė organizuota restorane, kuriame visi vakarieniavo, šoko ne tik tradicinius šokius, bet ir pagal didžėjaus parinktą muziką. Smagu buvo visiems drauge atlikti rumuniškas, itališkas ir lietuviškas dainas. Tikras atradimas – italų mokytojo pasirodymas: jis sužavėjo dainuodamas visiems gerai žinomus itališkus kūrinius. Vakarą užbaigė ukmergiškių gimnazistų – Karolio, Miglės bei Normanto – pasirodymas ir didelis tortas.

Apibendrinę trejų metų veiklas ir potyrius Antano Smetonos gimnazijos Erasmus+ projekto „Weblangues“ grupės dalyviai teigė, kad per šį laiką patyrė ne tik neišdildomų įspūdžių, surado naujų draugų, bet ir įgijo žinių apie skirtingų Europos Sąjungos šalių kultūrą, kulinarinį paveldą. Projekto veiklos leido pajausti ne tik skirtumus, bet ir panašumus, suprasti, kaip svarbu pažinti vieni kitus, puoselėti tarpusavio ryšius.

„G. ž.“ inform.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas