SONY DSC

Aktualijos, Naujausi, Žmonės

Ukrainiečių padėkos vakaras Taujėnuose

Andrey SOKOLOV

 

Praėjusią savaitę Taujėnų dvare, kavinėje „Lėkštės studija“, šiame miestelyje apsigyvenusios Ukrainos karo pabėgėlės susirinkusiuosius vaišino tradiciniais ukrainietiškais patiekalais. Vaišės buvo sumanytos kaip padėka Lietuvos žmonėms už suteiktą pagalbą.

Vakarienėje dalyvavo ne tik taujėniškiai, bet ir iš Ukmergės, Vilniaus bei kitų miestų atvykę svečiai, kurie tiesiogiai susiję su tikslinės pagalbos teikimu ukrainietėms ir jų vaikams. Tarp garbingų svečių buvo ir Taujėnų gimnazijos direktorė Loreta Zdanienė, Taujėnų dvaro savinininkė Vida Stakevičienė, Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas.

Dabar Taujėnuose gyvena septynios ukrainietės moterys ir 14 vaikų. Jie visi vienaip ar kitaip dalyvavo rengiant šią šventę. Vaikai paruošė nedidelį koncertą.

Susirinkusieji buvo vaišinami ukrainietiškais barščiais, virtiniais su bulvėmis ir kopūstais, varškės apkepu, lašiniais, sumuštiniais su burokėliais ir silke… Skanaujant valgius Ukrainos ir vakaro svečių vaikus linksmino Tatjana Sokolova ir Lina Peniak. Tatjana piešė ant veidų, o Lina norintiems klijavo tatuiruotes.

Žodį taręs meras R. Janickas padėkojo ukrainietėms už kvietimą, kavinės darbuotojoms – už pagalbą organizuojant renginį. Taip pat jis papasakojo apie paramą, kurią Ukmergės rajono savivaldybė teikia Ukrainos miestams. R. Janickas pabrėžė, jog savivaldybė ir ukmergiškiai daro viską, kad naujieji gyventojai – nuo karo bėgančios ukrainietės ir ukrainiečiai – pas mus jaustųsi patogiai ir ramiai.

Į svečius kreipėsi ir iš Brovarų miesto Kijevo srityje atvykusi Karina Samovol. Ji dėkojo visiems, kurie palaiko jos tautiečius visiems sunkiu gyvenimo laikotarpiu: “Esame dėkingi už jūsų pagalbą ir paramą. Dėkojame už dėmesingumą, gerumą. Dvigubai džiaugiamės ir didžiuojamės, kad pasaulyje yra tokių empatiškų, dosnių sielų ir rūpestingų žmonių. Mes visada prisiminsime jūsų gerumą ir mielai kada nors atsilyginsime jums tuo pačiu, bet tik ne tragiškų ar dramatiškų įvykių kontekste. Ukrainos žmonės pamatė, kas iš tikrųjų yra mūsų draugai ir broliai. Dabar Lietuvoje saugiai jaučiasi daugiau nei 50 000 nuo karo pabėgusių ukrainiečių. Žmonių santykiai neįsivaizduojami be šilumos ir rūpesčio pasireiškimo. Dėkingumas yra vienas iš būdų parodyti žmogui savo meilę ir įvertinimą. Todėl mes paruošėme savo ukrainietiškus tradicinius patiekalus ir atsidėkodami su malonumu vaišiname.“

Lilija Polonikova, Regina Moreeva, Jekaterina Pogorela susirinkusiesiems papasakojo, ką teko patirti ir išgyventi Ukrainoje prasidėjus karui, pasidalijo įspūdžiais, kaip palikusios tėvynę su vaikais keliavo į Lietuvą, kaip dabar jaučiasi. Visos karo pabėgėlės nuoširdžiausius padėkos žodžius skyrė jas ir jų šeimas priglaudusiems Ukmergės bei Taujėnų žmonėms.

Vladislavos SOKOLOVOS nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas