Fotografas K. Driskius susitiko su moksleiviais.

„Jaunimas - mūsų sparnai į ateitį“, Jaunimas, Kultūra

Kilnojamoji paroda „Išsaugota tiesa“

Vida PULKAUNINKIENĖ

Istorijos mokytoja metodininkė

 

Balandį į Dukstynos pagrindinę mokyklą atkeliavo kilnojamoji fotografijų paroda „Išsaugota tiesa“. Ekspoziciją atvežė fotografas, nuotraukų autorius Klaudijus Driskius. Ji pasakoja apie Vytauto apygardos Lokio rinktinės partizanus, jų gyvenimus ir išgyvenimus.

Tris savaites, istorijos pamokų metu, mokiniai dirbo su parodos šaltiniais ir naudodamiesi katalogo 10 puslapio devyniomis eilutėmis, kaip šifro raktu, iššifravo Lokio rinktinės Vyties kuopos bunkerio pavadinimą „Poilsis“.

Praėjusią savaitę vyko susitikimas su nuotraukų autoriumi ir parodos uždarymas. Renginyje dalyvavo dešimtokai ir Tolerancijos ugdymo centro nariai. Fotografas papasakojo apie aplinkybes, kuriomis gimė sumanymas surengti parodą. Gyvas išlikęs partizanų ryšininkas Andrius Dručkus-Kerštas, kuris buvo vadinamas kovų metraštininku, išsaugojo visus rinktinės archyvus: dokumentus, nuotraukas, laiškus, trispalvę… Laiške partizanams ir namiškiams jis rašė: „Aš einu bočių pramintu keliu ir sustosiu tik tuomet, kai mano rankose suplėvesuos trispalvė Laisvės vėliava“. Taip ir atsitiko, Laisvą Lietuvą jis išvydo.

Moksleiviai domėjosi, kiek dar yra likę gyvų šios rinktinės partizanų, kaip įamžintas Lokio rinktinės kovotojų atminimas. Su įdomumu visi klausėsi pasakojimo apie Lokio rinktinės moterų partizaninę veiklą bei Streikų šeimos istorijos. Šių eilučių autorė pasidalino pastebėjimais, kaip moksleiviai įsitraukė į darbą su parodos šaltiniais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas