Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Žmonės

Santuokai pasirinko magišką datą

Loreta EŽERSKYTĖ

Šių metų sausį rajono savivaldybės administracijos Personalo, civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyriuje nebuvo įregistruota nė viena santuoka. Tačiau vasarį aukso žiedus sumainė jau septynios poros. Iš jų net penkios šiam svarbiam savo gyvenimo įvykiui pasirinko išskirtinę datą, 2022-ųjų vasario 22-ąją. Kadangi ją galima perskaityti vienodai tiek iš priekio, tiek iš galo, todėl ji vadinama veidrodine.

 

Dėmesį kreipia į skaičių kombinacijas

„Vasario 22-oji buvo eilinis antradienis, tą dieną santuokos registruojamos labai retai. Tačiau šios savaitės antradienis buvo išskirtinis. Vadinamoji veidrodinė data sugundė net penkias poras, panorusias prisiekti amžiną meilę.

Keturios ceremonijos vyko Santuokų rūmuose, viena – išvykoje, Taujėnų dvare. Visi jaunavedžiai, pageidavę susituokti įdomią skaičių kombinaciją turinčią dieną, šią datą pasirinko ir prašymus pateikė gerokai iš anksto“, – mintimis su „Gimtąja žeme“ dalijosi Personalo, civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja civilinei metrikacijai Regina Jackūnienė, pridūrusi, jog ne tik džiaugiasi kiekviena naujai sukurta šeima, bet ir įsiklauso į būsimų sutuoktinių pageidavimus.

Pašnekovė pripažino, jog pastaraisiais metais vis dažniau jaunavedžiai, rinkdamiesi datą sutuoktuvėms, dėmesį kreipia į skaičių kombinacijas. Pasak jos, Ukmergė šias besikeičiančias tendencijas pirmą kartą pajuto 2011 metų lapkričio 11 dieną, kai plūstelėjo norinčiųjų susituokti būtent tą dieną ukmergiškių. 2018-08-08 Ukmergės santuokų rūmuose Mendelsono maršas sutuoktuvininkams skambėjo du kartus, 2018-08-18 dieną amžiną meilę prisiekė net šešios jaunavedžių poros. 2020 m. vasario 20-oji buvo ketvirtadienis, eilinė darbo diena, tačiau tai nesutrukdė keturioms poroms švęsti sutuoktuves.

Daugiau nei tris dešimtmečius jaunavedžius tuokianti valstybės tarnautoja neslėpė, jog pasitaiko porų, kurios tiki, kad jų santuokos sėkmę lems tik tam tikri skaičiai. R. Jackūnienė mena kelis atvejus, kai skyriuje būsimos nuotakos įtikinėjo, jog jų santuoka privalo būti įregistruota būtent tokiu laiku, kurį nurodė astrologas, ir nė minutės anksčiau ar vėliau.

Vis tik vedėjo pavaduotoja civilinei metrikacijai mano, jog sutuoktinių bendro gyvenimo sėkmei ir ilgaamžiškumui didesnės reikšmės nei skaičių magija turi tinkamo partnerio pasirinkimas ir charakteriai, sutuoktinių noras ir sugebėjimas prisitaikyti.

Paveikė ir pandemija

Kalbėdama apie santuokų registravimą pašnekovė pastebėjo, jog pastarieji dveji metai buvo išskirtiniai – pažymėti koronaviruso pandemijos ženklu.

„Karantino metu santuokos registravimo paslaugos teikimas nedraudžiamas, tačiau ceremonijos metu privaloma laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų dėl veido kaukių dėvėjimo, saugių atstumų, dalyvaujančių asmenų skaičiaus ir pan“, – sakė Personalo, civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja civilinei metrikacijai.

Kai kurios poros būtent dėl ribojimų, ypač – dėl keliavimo tarp savivaldybių ir atvykimo iš užsienio valstybių, tvyrančios nežinios ne kartą keitė sutuoktuvių datą, buvo ir tokių, kurie santuokos registravimą atidėjo. Neatsitiktinai pandemija atsispindi ir santuokų statistikoje.

Vis tik šių metų pradžia nuteikia viltingai.

„Jau turime 36 prašymus tuoktis šiais metais. Kovą norą sumainyti aukso žiedus yra pareiškusios šešios poros. Po kelis prašymus pateikta balandžiui, gegužei, birželiui, liepai… Atšilus orams, padaugės santuokų registravimo išvykose“, – apie besikeičiančias tendencijas kalbėjo R. Jackūnienė.

Santuokų skaičius – vienas mažiausių

2021 metais iš viso registruotos 153 santuokos, iš jų – 47 įtrauktos į apskaitą. Pastaraisiais metais mažiau santuokų buvo tik 2020-iais, kai šeimą sukūrė 147 poros. 2019 m. aukso žiedus sumainė 212, 2018 m. – 221, 2017 m. – 210, o 2016 m. – 241 pora.

Užsienyje registruotų santuokų buvo 16. Mūsų kraštiečiai tuokėsi Norvegijoje (2), Ukrainoje (2), Vokietijoje (2), Airijoje, Baltarusijoje, Čekijoje, Italijoje, Indonezijoje, Gruzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kazachstane, Maroke ir Šveicarijoje.

Bažnyčioje susituokė ir apskaitė 31 pora: Veprių (6), Ukmergės šv. Apaštalų Petro ir Povilo (5), Pašilės (5), Taujėnų (5), Vidiškių (4), Pabaisko (4), Ukmergės Švč. Trejybės ir Siesikų.

Skyriuje susituokė 106 poros, iš jų 16 jaunavedžių savo pasirinktose vietose: Taujėnų dvare (6), Krikštėnų dvare (5), kaimo turizmo sodybose – „Šinkūnų malūnas“, „Ilgajis“, „Aleksandrava“, kempinge „Šventupė“ ir privačioje valdoje, esančioje Želvos seniūnijos Karališkių kaime.

Patraukliausi mėnesiai santuokoms registruoti buvo: liepa (38 poros), rugpjūtis (28), birželis (20) ir rugsėjis (15), o vasario mėnesį užregistruota tik viena santuoka.

Pasak statistiką pateikusios R. Jackūnienės, santuokos buvo registruojamos šeštadieniais pagal sudarytą grafiką ir kitomis darbo dienomis (šeštadieniais įregistruotos 68 poros, penktadieniais – 20, ketvirtadieniais – 4, trečiadieniais – 2, antradieniais – 12).

Jauniausias 2021-ųjų jaunikis – 21 metų, vyriausias – 69; jauniausia nuotaka – 19, vyriausia – 63. Dažniausiai tuokėsi gimusieji 1990 m. (14), 1992 m. ir 1994 m. (9), 1991 m. ir 1993 m. (8) vaikinai ar vyrai ir 1992 m. (10), 1994 m., 1996 m. ir 1997 m. (9), 1995 m. (8) gimusios merginos ar moterys. Amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių: jaunesnės nuotakos už jaunikius nuo 5 iki 10 m. (27), nuo 11 iki 15 m. (4), nuo 16 iki 20 m. (1), virš 20 m. (2); vyresnės nuotakos už jaunikius nuo 5 iki 10 metų (12), nuo 11 iki 15 m. (5).

Penkios poros registravo santuokas su buvusiais sutuoktiniais; susituokė 3 našlės ir našlys. Ne pirmą kartą tuokėsi 54 moterys (7 trečią kartą) ir 50 vyrų (4 trečią kartą). Pavardės formą, nenurodančią šeiminės padėties, pasirinko 31 nuotaka, dvigubas pavardes – prie savo pavardės sutuoktinio pavardę prijungė 6 moterys, mergautines pasiliko 2 ir 7 moterys pasiliko ikisantuokines pavardes, kitų tautybių vyrų pavardes ėmė 12 ir tradicines su lietuviška galūne – 95 moterys.

Mūsų pilietės tuokėsi su Vokietijos (2), Airijos, Bulgarijos, Gruzijos, Italijos, Kanados, Norvegijos, Palestinos, Rusijos, Šveicarijos ir Ukrainos piliečiais. Vyrai registravo santuokas su Baltarusijos (2), Latvijos ir Ukrainos pilietėmis.

Ketinantiems registruoti santuoką užsienio valstybėje 2021 m. išduota 14 Teisingumo ministerijos nustatytos formos pažymų, patvirtinančių kliūčių sudaryti santuoką nebuvimą. Mūsų kraštiečiai ruošėsi tuoktis: Vokietijoje (2), Kipre (2), Nyderlanduose (2), Baltarusijoje (2), Belgijoje, Egipte, Gruzijoje, Indonezijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Lenkijoje.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ANGELA HOLDEN :
    Šiandien esu labai laiminga su savo šeima. Mano vardas Angela, gyvenu JAV, vyras paliko mane vieneriems metams, aš jį labai myliu, nuo tada ieškau būdo, kaip jį susigrąžinti. Išbandžiau daugybę variantų, bet nepavyko, kol sutikau draugą, kuris mane supažindino su daktaru UDAMA, burtininku, kuris padėjo man susigrąžinti vyrą po 2 dienų. Su vyru šiandien gyvename laimingai kartu, nes vykdžiau puikios daktarės UDAMA nurodymus. Tas žmogus puikus, su juo galite susisiekti el. paštu: (udamaada@gmail.com). o jo tiesioginis kontaktinis numeris ir whatsapp yra ( +27658978226 ) Dabar patarsiu rimtiems žmonėms, kurie susidūrė su tokia problema, susisiekti su juo dabar ir rasti greitą sprendimą be streso.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas