E. Darulis.

„Istorinė atmintis - dabarties ir ateities pamatas“, Naujausi, Žmonės

Ukmergiškis išrinktas Lietuvos pranciškonų vyresniuoju

Sausio 11-ąją Kretingoje vykusioje kapituloje Mažesniųjų brolių ordinas (pranciškonai) išsirinko savo vyresnįjį. Naujuoju Lietuvos šv. Kazimiero provincijos ministru tapo kunigas Evaldas Darulis OFM. Jis pakeis šešerius metus šias pareigas ėjusį kun. Algirdą Malakauskį OFM.

Aktyvumu, draugiškumu ir paprastumu garsėjantis vienuolis iki šiol buvo Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapijos klebonas.

„Pavedu save Dievui, kad Jis laimintų šį kelią. Kad galėčiau tinkamai ir teisingai tarnauti broliams. Kad Jis leistų toliau gyventi paprastai, nuolankiai – ir kartu mokėti administruoti provinciją, įsiklausyti į brolius Lietuvoje, jų poreikius. Tai – pati pradžia. Manau, kad pirmieji mėnesiai bus tie, per kuriuos ir mokysiuosi, kaip tą daryti“, – pirmosiomis mintimis tapęs provincijolu dalijosi iš Ukmergės kilęs brolis Evaldas.

Lapkritį 50-ąjį gimtadienį atšventęs naujasis Lietuvos pranciškonų vyresnysis ir toliau gyvens Vilniuje.

„Labiausiai dėkoju Dievui, kad esu brolis pranciškonas. Aišku, labiausiai padėkoti noriu mamai, kad ryžosi mane pagimdyti, kad kartu su tėveliu mus, vaikus, augino ir mylėjo. Daug dalykų įvyko iki įstojimo į ordiną – turėjau įvairių planų. Daug metų tiesiog net minties nebuvo, kad būsiu vienuolis pranciškonas, bet, kai 1994 m. įsėdau į tą karietą, taip ir likau. Buvo visko – ir išbandymų, kaip ir visiems. Bet būdamas pranciškonu esu laimingas“, – viename interviu sakė vienuolis.

Brolis Evaldas gimė ir užaugo Ukmergėje, čia mokėsi tuometinėje 5-ojoje vidurinėje mokykloje. Vėliau Ukmergės aukštesniojoje verslo mokykloje įgijo techniko-elektriko specialybę. 1994 m. rugsėjo 7 d. pradėjo postulantatą Kretingos Viešpaties Apreiškimo vienuolyne. 1994–1995 m. mokėsi VDU Teologijos fakulteto Šv. Antano kolegijoje Kretingoje, 1995 m. pradėjo pranciškonišką vienuolinę formaciją Pizos mieste Italijoje, 1997 m. rugsėjo 6 d. davė pirmuosius vienuolinius įžadus La Vernos šventovės Bazilikoje Areco mieste Italijoje, o lygiai po metų – laikinuosius vienuolinius įžadus Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai Bažnyčioje. 2000 m. rugsėjo 6 d. davė amžinuosius vienuolinius įžadus Toronte, Kanadoje.

Nuo 1997 m. E. Darulis mokėsi Italijoje – „S. Guglielmo di Malavale“ filosofijos ir teologijos institute Groseto mieste, Centrinės Italijos Teologijos fakultete, Florencijoje, ir Urbaniano universitete Romoje. Įgijo teologijos mokslų, taip pat Praktinės teologijos ir Kanonų teisės bakalaurų diplomus.

2001 m. br. Evaldas Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai Bažnyčioje buvo pašventintas diakono tarnystei, 2002 m. spalio 19 d. La Vernos šventovės Bazilikoje Areco mieste, Italijoje, įšventintas kunigu.

Nuo 2003-ųjų iki 2013 m. kovo mėn. 4 d. mūsų kraštietis buvo Kretingos Viešpaties Apreiškimo vienuolyno brolis. Taip pat iki 2013 m. jis Viešpaties Apreiškimo Švč. M. Marijai parapijoje atliko klebono tarnystę. 2016 m. vienuolis iš Kretingos išvyko į Vilnių, kur buvo paskirtas Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapijos klebonu.

Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincija nepriklausomos provincijos statusą atgavo 2004 m. Provincijai priklauso šeši mažesniųjų brolių vienuolynai Lietuvoje – Kretingoje, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Pakutuvėnuose ir Kryžių kalne – taip pat vienuolynas Kenebunke (JAV) ir Toronte (Kanadoje). Broliai pranciškonai aptarnauja 5 parapijas. Keturios iš jų yra įsikūrusios prie vienuolynų.

Provincijai priklauso 32 amžinųjų įžadų broliai, iš kurių 29 yra kunigai, du diakonai ir vienas brolis.

Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijai vadovauja kas šešerius metus nacionalinėje rinkimų kapituloje išrenkamas provincijos ministras. Jam padeda keturių definitorių – patarėjų komanda.

„G. ž.“ inform.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas