Pakeliui ukmergiškiai apsilankė Pirčiupiuose.

Naujausi, Žmonės

Edukacinė išvyka į sodybą „Grikucis“

Levanora DANYLIENĖ

Grupė Ukmergės rajono pedagogų klubo ,,Dar ne ruduo” narių dalyvavome edukacinėje kelionėje į senovinį Varėnos rajono Pamerkių kaimą pas Laimą ir Kostą susipažinti su viskuo, kas susiję su grikiais, jų auginimu, apdorojimu, grikinių patiekalų gamyba ir patekimu ant stalo.

Sodybą pasiekiame pakabinamu tiltu perėję Merkį, grožėdamiesi senovinio dzūkiško kaimo trobesiais, išsidėsčiusiais abipus gatvelės.

Sodyboje ,,Grikucis” mūsų laukė ant laužo virta sriuba su grybais, žolelių arbata su grikių pyragu ir obuoliene. Šeimininkai – meile kaimui gyvenantys žmonės, su didžiausiu užsidegimu pasakoja apie gyvenimą kaime, apie savo ir savo senolių gyvenimo kasdienybę; taip pamažu atsiveria ir ilgas grikio kelias iki stalo…

Mes irgi pabandėme su spragilu kulti grikius, po to vėtėme, sijojome. Iškultus grūdelius sumalėme akmeninėmis girnomis, miltus nusijojome, o šeimininkė Laima iš jų iškepė blynus, kuriuos pasigardžiuodami valgėme.

Patiekalai iš grikių visiems patiko: ir gardu, ir sveika. Matyt, po šios išvykos ant mūsų stalų dažniau svečiuosis grikis…

Sodyboje susipažinome ir su kitais senoviškais darbo įrankiais, kurių net paskirtį buvo sunku mums atspėti. Nustebino senovinis vaistažolių džiovinimo ,,aparatas”, apžiūrėjome medinius stalo įrankius, šiaudinius sodus.

Pakeliui apsilankėme Pirčiupiuose. Mūsų klubo pirmininkė Marija Šapauskienė papasakojo senojo kaimo istoriją, taip pat ir apie tragišką jo likimą 1944 metų birželio 3 d.

Pravažiavome Valkininkus ir taip pat sužinojome jų istoriją, išgirdome apie šios vietovės reikšmę Lietuvos istorijos raidoje.

Grįždami užsukome į Trakus, pasigrožėjome pilimi, senojo miesto pastatais. O kaip gi pravažiuosi neužsukęs į senąją Lietuvos sostinę Kernavę! Grožėjomės besileidžiančios saulės fone stūksančiais piliakalniais, bažnyčioje klausėmės sakralinės muzikos.

Dėkojame rajono savivaldybei už dovaną Senjorų dienos proga pabūti edukacinėje išvykoje, pasigrožėti rudenėjančios Lietuvos gamtos vaizdais.

Patiekalai iš grikių visiems patiko.

Išvykos dalyviai sijojo miltus…

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas