Asociatyvi nuotrauka.

Žmonės

Išvyka į Zanavykų kraštą

Tivana BARANOVIENĖ

Sodininkų bendrijos „Pušelė“ pirmininkė

 

Besibaigiant vasarėlei, grupė sodininkų bendrijos „Pušelė“ narių išsiruošė į kelionę po Zanavykų kraštą. Zanavykai – šiaurės suvalkiečiai, gyvenantys kairiajame Nemuno krante. Tai – Kudirkos Naumiestis, Griškabūdis ir Zanavykų sostine laikomi Šakiai.

Apsilankome Kačerginėje. Pajuntame sodrų pušų aromatą. Iki 20 a. Kačerginė buvo žvejų kaimelis, vėliau išaugo į miestelį ir tapo kurortu.

Čia įspūdį paliko veikianti bažnytėlė stiklinėmis sienomis, stovinti pušų apsuptyje.

Iš Kačerginės važiavome į Zyplių dvarą, kuris išsiskiria vienu iš didžiausių parkų Lietuvoje. Jame išlikę 11 pastatų. Buvusioje arklidėje įrengta Zyplių dvaro galerija. Čia daug meno dirbinių: keramikos, stiklo, paveikslų, rankdarbių, medžio, akmens skulptūrų. Taip pat įspūdingai atrodantys šiaudiniai sodai.

Lankomės Lukšių parke. Įspūdingas kalvio darbas „Tūkstantmečio vaikai“, daug kitų kūrinių. Čia pat – Lukšių pieninės produkcija. Kadangi jos kainos – stebinančiai mažos, prisiperkame lauktuvių.

Sustojame prie Vaiguvos upelio gatvės. Tai – unikali vieta. Vietiniai gyventojai savo namus pasiekia tik važiuodami upelio vaga. Čia subėgančių šaltinių vanduo visada švarus, o dugnas nusėtas akmenukais.

Kelionę tęsiame į Plokščių šventaduobę. Dauboje prie Didžiupio kadaise buvo įrengta koplytėlė. Legenda byloja, kad vietą jai statyti nurodęs iš kažkur atklydęs Švenčiausiosios Mergelės Marijos paveikslas, vis atsirasdavęs prie šaltinio, kuris esąs stebuklingas. Dabar Šventaduobėje įkastas lurdas. Teigiama, kad šulinio vanduo teikia jėgų.

Atvykstame į nedidelį Gelgaudiškio miestelį, esantį Šakių rajone. Jis garsėja savo dvaru. Čia buvo filmuojama lietuviška juosta „Tadas Blinda“. Dabar šioje vietoje vyksta teatralizuotos ekskursijos, šokių pamokos. Kartu su gidu apžiūrime dvaro menes.

Pakeliui į Sudargo piliakalnių kompleksą sustojame Kiduliuose, kur gaminamas rankų darbo vynas. Turime progą įsitikinti, kad apdainuotas „Pienių vynas“ tikrai egzistuoja.

Paskutinis kelionės tikslas – Sudargo piliakalniai.

Prie pat sienos su Rusija, Kaliningrado sritimi, ant Nemuno kranto stūkso penki piliakalniai, menantys čia vykusias kovas su kryžiuočiais. Jie visi turi savo vardus. Tai – Balnakalnis, Žydkapiai, Bevardis, Pilaitė ir Vorpilis.

Šis kovų su kryžiuočiais paminklas laikomas svarbiausiu po Kernavės piliakalnių istorine, archeologine ir kultūrine prasme.

Baigiantis dienai, susėdame piliakalnių papėdėje esančioje stoginėje kugelio degustacijai. Maloni šeimininkė pasakoja, kad jį kepė 12 valandų. Vaišina ir mėtų arbata.

Grįžtame pavargę, bet geros nuotaikos, jau planuodami naują išvyką.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas